Soğuk kompres ile süt kanallarınız daralır ve süt akışınız yavaşlar. Gün içerisinde belli zamanlarda göğsünüze bir havluya sarılı şekilde buz koyabilirsiniz. Soğuk kompresi hafif soğuk duş alarak da uygulayabilirsiniz.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir.
Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli. Son olarak akşam yatarken ve gece yarısı emzirmeleri sonlandırılamalıdır. Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir. Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer.
Gerçi ilk 6 aydan sonra anne sütü bebeğin beslenmesine yetmeyecektir ve bebeğe de ek gıdalar gerekecektir. Bebek ister emmesin ister bir süre sonra siz onu sütten kesin emzirme olmadığı takdirde bir süre sonra anne sütü kesilir.
Emzirme dönemindeki bebeği memeden ayırmak için kullanılan ürünlerden biri olan sarı sabır taşı ismen her ne kadar sarı olsa da özünde siyaha yakın bir renktir. Aktarlarda çok kolay bir şekilde bulabileceğiniz sabır taşı, emziren annelerin bebeğini sütten kesme konusunda imdadına yetişebilir!
İlgili 43 soru bulundu
Çocuk gündüz sütten kesilirken, geceleri hiçbir değişiklik yapılmaz. Ne zaman ki gündüzleri çocuğa anne sütü vermek tamamen kesilir ise ondan sonra gece sürecine başlanmalıdır. Gece sütten kesmek için, çocuğa yatmadan önce bir bardak inek sütü içirmelidir.
Bu nedenle sütler göğsünde birikir ve boşalmadığı için şişlik, ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bu durumu önlemek ya da hafifletmek için yapabileceğin bazı şeyler var. Bunlar arasında emzirmeyi aniden kesmemek, belirli aralıklarla göğüsteki sütü sağarak boşaltmak, memelere soğuk kompres yapmak gibi yöntemler var.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak
Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.
Emzirme döneminde göğüs pompası kullanımı emzirmeyi sonlandırmak için de kullanılabilir. Dilerseniz yoğun olarak biriken sütünüzü sağarak memelerinizi rahatlatabilirsiniz. Memelerinize soğuk kompleks uygulayabilir veya masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Benzer biçimde, sabah saatlerinde su içeriği yoğun sütü alan bebek, gece saatlerin de yağlı sütü alır. Annenin sütündeki su oranı, akşam saatlerinde yavaş yavaş düşmeye başlar. Bu nedenle de anneler, akşam ve gece saatlerinde memelerinin dolu olmadığını, hatta boş olduğunu düşünür ama bu doğru değildir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
İçerdiği yüksek protein ve vitaminler nedeniyle anne sütünün arttırılmasında süt, ayran ve kefir gibi içecekler önemli rol oynar. Özellikle yatmadan önce içilen sütlü içecekler süt salınımı sağlar.
Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Merhaba, memede bekleyen süt bozulmaz hiçbir endişeniz olmasın ama bekletip boşaltıyor olmamanız sütünüzün azalmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri