Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir. Yemeği ve salatasına yöre mutfağında çokça rastlarız.
Anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrikadır. Ülkemizde en çok Ege bölgemizde yetişmektedir. Isparta, Manisa, Muğla, Denizli, İzmir, Antalya ve Hatay'da yoğun olarak ekilip dikilmektedir. Sıcak iklim sebzesi olan börülce eski yunan ve romalıların sofrasından eksik etmediği biz sebze çeşididir.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Börülce, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan protein değerince yüksek, yağ oranı düşük bir sebzedir.
Kuru Börülce Salatası (İzmir Yöresi)
İlgili 42 soru bulundu
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir.
Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor.
Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu ve ekşidir.
İlkbaharda bulunan geç donların sona ermesinin ardından börülce ekimi yapılır. Toprağın yeterli neme sahip olduğu analiz edildiğinde ekme işlemi gerçekleştirilir. Hasadı ise hem kuru hem de taze olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir.
Genel olarak deniz kenarlarında ve iyotlu topraklarda yetişen deniz börülcesi Türkiye genelinde en çok Gökova bölgesinde yetişir. Deniz börülcesi genel olarak Tuz gölü ve çevresi, Burdur, Tarsus, Ereğli bölgelerinde yetişmektedir. Bu bitki özellikle deniz kenarları olan illerde yetişmektedir.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Ülkemizde insan beslenmesi bakımından börülcenin önemi tam olarak bilinmemektedir. Börülce, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tanınmakta olup tarımda daha çok Muğla, Aydın, Antalya, Isparta, Manisa ve İzmir gibi Ege ve Akdeniz illerinde yapılmaktadır.
Börülce tarımı, 40o N enlemine kadar yapılmaktadır. Bilinen 170 Vigna türünün 120 tanesi Tropik Afrika'da, 22 tanesi de Hindistan ve Güney-Doğu Asya'da bulunmaktadır. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu tüm kuşaklarda yaygındır.
Türkçe bögür "böbrek" sözcüğünden +çA sonekiyle türetilmiştir. böğür maddesine bakınız.
Yeşil kabukla kaplı koruyucu kıyafetin içinde sayısı değişen ama ortalama 8-10 tanesi olan börülce bitkisi içerdiği vitamin ve protein ile besleyici bir sebzedir.
Sulama: Börülce su isteği fazla olan bir bitkidir. Sıcak ve kurak bölgelerde çiçeklenme devresi ile birlikte sulanmaya başlanmalıdır. Bitkinin su ihtiyacı dikkate alınarak 10-12 defa sulama yapılmalıdır. Çiçeklenme devresi başlangıcında sulama bakla bağlamaya yardımcı olur.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Noba Kuru Börülce, buharda ya da suda kolay bir şekilde haşlanarak kullanılabiliyor.
Tohum ekiminden 40-45 gün sonra tazece tüketebileceğiniz börülce 90-100 günde kuru hasada gelir. Bir meyvedeki ortalama tane adedi 10-15 arasındadır.
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Zeytinyağlı Börülcenin 100 gramında 104 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 180 gram Zeytinyağlı Börülcede 187 kalori bulunmaktadır. Zeytinyağlı börülce, folik asit, B1 ve K vitamini; demir, potasyum, fosfor, mangan mineralleri ve lif içeriği oldukça yüksek bir besindir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri