İshal olan buzağıların dışkısı sulu ve lapa kıvamındadır. Genellikle kötü kokuludur, rengi sarı yeşil veya açık sarıdır. Böyle durumlarda yulaf lapası ile 60 gram tebeşir tozu veya 30 gram öğütülmüş odun kömürü içirilebilir. Buzağı ishali, ihmal edilmeyecek çok ciddi bir rahatsızlıktır.
Yeni doğanlara mutlaka ağız sütü verilmeli, verildiği sıcaklığa dikkat edilmeli, içemeyenlere biberonla içirilmelidir. Böylece bağışıklık anne sütüyle sağlanacağı için ishal büyük ihtimal görülmeyecektir. Günlük içmeleri gereken sütün her gün aynı saatlerde olmasına dikkat edilmelidir.
Rovita Roto-Corono: İshalli buzağının düşen savunma sistemini içerdiği İmmun globulinlerle destekler. İmmun globulin içeriğindeki aşılanmışyumurta (IgY) immun globulini ve Kolostrum immun globulininden gelmektedir. Vitamin ve mineral içeriği buzağının genel durumunun düzelmesinde oldukça etkilidir.
Genellikle doğumdan sonraki 2-10 gün arasında görülen, mikrobun kana karışması yoluyla enfeksiyonlara yol açan, yeni doğan buzağılarda ani ölümlerle karakterize bir hastalıktır. Çok ciddi ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır.
İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir. Bu belirtiler 1 hafta sürebilir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
İshal görülen kuzu ve oğlaklarda öğün başına hayvanın her kg vücut ağırlığı için 1 gr ishal önleyici (Pectolan) içeceğine ilave edilerek verilmelidir. Serin, kuru ve direkt güneş ışığından uzak; ağzı kapalı ambalajda saklanmalıdır. BU BİR İLAÇ DEĞİL YEM PREMİKSİDİR. TEDAVİ AMACI İLE KULLANILMAZ.
Yenidoğan buzağı ishallerinde enfeksiyöz et- ken olarak çoğunlukla Bovine Rotavirus A (BRVA), Cryptosporidium parvum (C. parvum), Bovine Coronavirus (BCoV) ve E. coli tespit edilmekte- dir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshalli buzağılarda sabah 50gr, akşam 50gr ikişer litre ılık suya karıştırılır ve ağızdan biberon yardımıyla içirilir. Koruyucu olarak günlük 20gr dozda 1 buzağıya 5 gün boyunca uygulama yapılır.
İshalli buzağılarda, ishalin tetikleyici nedeni ne olursa olsun, ince bağırsakta Escherichia coli bakteri sayısında aşırı artış ve sistemik olarak hasta olan ishalli buzağıların %30'unda, ağırlıklı olarak E. coli nedeniyle bakteriyemi mevcuttur.
Birkaç farklı buzağı ishali çeşidi vardır. Salgılayıcı, emici ve iltihaplı diyare başlıca türleridir. Çok sayıda patojenin buzağı ishaline neden olduğu veya katkıda bulunduğu bilinmektedir.
Tıpkı insanlar gibi, hayvanların da beslenmelerinde tuza ihtiyacı var! Hayvanlar için tuz tüketimi, düzgün işleyen bir vücut için bir gerekliliktir. Aslında, tüm memelilerin hayatta kalmak için beslenmelerinde tuza ihtiyacı vardır.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Daha ağır vakalarda reçetesiz satılan loperamid ve bizmut subsalisilat gibi ishal önleyici ya da anti-diyare ilaçları sulu bağırsak hareketlerinin sayısını azaltabilir ve ciddi semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Ülkemizde ruhsatlı 2 adet Rotavirüs aşısı bulunmaktadır. Her iki aşı da (Rotarix ve Rotateq) güvenlidir ve rotavirus enfeksiyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Her iki aşı da diğer aşılar ile aynı anda uygulanabilmektedir. Rotateq aşısı rotavirus alt tiplerine karşı 5 antijen içerir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Buzağı erken sütten kesilecek şekilde beslenecekse 1-1,5 ay içinde ortalama 150-200 lt süt içmiş olmalıdır. Beşinci haftadan sonra buzağıya verilen süt dışkının rengi ve kıvamı da göz önünde bulundurularak yavaş yavaş azaltılarak 2 aylık yaşta sütten kesilmiş olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
Beyaz dışkı sorunu genellikle safra kesesi problemlerinden, ince bağırsak, pankreas ve karaciğer hastalıklarından kaynaklanır. Dışkınız beyazsa bu durumun nedenini tespit etmek ve tedavisi için bir Dahiliye doktorauna gitmelisiniz.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri