Son 5 yıla bakıldığında ise, 2020 yılı istisna olmak üzere sürekli olarak dış ticaret fazlası verildiği görülmüştür. 2018 yılında 3 milyar dolar olan dış ticaret fazlası 2022 yılı sonunda yaklaşık 2 katına çıkmıştır.
Ülke ihracatı, ithalatından büyükse net ihracat 0'dan büyük olur. Bu durumda, ülkenin dış ticaret fazlası vardır. Aksine, ülke ihracatı, ithalatından küçükse net ihracat 0'dan küçük olur. Bu durumdaysa ülkenin dış ticaret açığı vardır.
GSYH 1948 sabit fiyatlarıyla hesaplanmıştır. Tablo dan da görüldüğü gibi 1923–1929 döneminde ithalatımız ihracatımızdan sürekli daha fazla olmuştur. Sözü edilen dönemde en fazla dış ticaret açığı 48731 bin ABD Doları ile 1929'da yaşanmıştır.
Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Ekim ayında ihracat 22,9 milyar dolar, ithalat ise 29,6 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. Ekim ayında dış ticaret açığı 6,7 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.
Türkiye'de 24 Ocak 1980 Kararları ile ithalat ve ihracatın serbestleşmesi öngörülerek dışa açılma süreci başlamıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 826 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 186 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 43 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 954 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 916 milyon dolar ile İtalya takip etti.
Dış ticaret rejiminin liberalleştirilmesi 1983 yılından sonra artan bir hızla sürdürülmüş ve bu ticari liberalizasyon süreci 1989'da gerçekleştirilen finansal liberalizasyon ile desteklenmiştir.
Dış ticaret açığının artması ülkenin her geçen gün daha çok dışa bağımlı olması anlamına gelir. Olası bir kıtlık ya da döviz artışı durumunda ülkenin kendi kendine yetememesi, insanların yaşam standartlarının düşmesi meydana gelebilir.
Dış ticaret açığı Ocak-Aralık döneminde %137,0 arttı
Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı %137,0 artarak 46 milyar 211 milyon dolardan, 109 milyar 539 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Aralık döneminde %83,0 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,9'a geriledi.
Cari açık, bir ülkenin yıllık ihracatının ithalatından daha az olduğu durumda oluşur. Cari açık artarsa, ülkenin dış borçları da artar. Ayrıca, para birimi değer kaybedebilir ve enflasyon oranları da artabilir. Bu durum, ülkenin yatırım ortamının bozulmasına ve dış yatırımların azalmasına neden olabilir.
➢Bir ülkenin ihracatının ithalatını aşan kısmına net ihracat veya dış ticaret fazlası denir.
İthali yasak olan malların sayısı da giderek azaltıldı ve 1990 ithalat rejimi ile tamamen (kanunen ithali yasak olan dışında) kaldırıldı. Kambiyo denetimi de denilmektedir.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilere göre Türkiye'nin 11 aylık dış ticaret açığı 99,8 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin enerjinin etkisiyle artan ithalat faturası dış ticaret açığının da hız kesmeden artmasına neden oluyor.
İthalatın ihracattan fazla olduğu ekonomilerde dış ticaret açığı yaşanırken, ihracatın ithalattan fazla olduğu ekonomilerde ise dış ticaret fazlası meydana gelir. Bu durumlar, ekonomik büyüme ve dengeler üzerinde önemli etkiler yapar.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracat, %0,4 oranında azalarak 164 milyar 907 milyon dolar, İthalat, %3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, %1,9 oranında artarak 412 milyar 228 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İhracat, %10,5 oranında azalarak 20 milyar 901 milyon dolar, İthalat, %16,8 oranında azalarak 26 milyar 297 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, %14,1 oranında azalarak 47 milyar 198 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış ticaret açığını kapatmanın diğer bir ifade ile net ihracatı pozitife değişimini sağlamanın üç yolu var: · Sadece ihracatı artırmak, · Sadece ithalatı azaltmak veya sabit kılmak, · Hem ihracatı artırmak; hem ithalatı azaltmak veya sabit kılmak.
Türkiye 30'uncu ihracatçı ülke
2023 yılında 2 trilyon dolar GSYH ile 10'uncu büyük ekonomi olma hedefi paralelinde hazırlanan 2023 İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile 2023 için öngörülen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanamazken, Türkiye 2011-2021 döneminde dünya ihracat liginde 2 basamak yükseldi.
Bu sorunun Türkiye ekonomisine özgü; tasarruf yetersizliği, dış ticaret açığının artması, ihracatın ithalata bağımlılığının artması, enerji tüketiminde giderek artan oranda dışa bağımlılık gibi yapısal sebepleri bulunmaktadır.
Ülkemizde cari açık genellikle iç ve dış borçlanma yoluyla finanse edilmektedir. Finans hesabı ile finanse edilemez ise net hata ve noksan hesabıyla finanse edilmekte. Cari açık finansmanı için en tehlikeli olanı, portföy yatırımları ile (bilinen tabir ile sıcak para girişleri ile) finansman sağlanmasıdır.
Cari Açık Kapanırsa Ne Olur? Cari açık kapandığı andan itibaren ülke ekonomik olarak çok daha güçlü hale gelir. Çünkü ihracatı ithalatını geçmiş olur ve ülkeye sıcak para kaynağı gider. Bununla beraber aynı zamanda ülke parası diğer ülke paralarına göre çok daha güçlü hale gelir.
Yani ithal ikameci sanayi politikası döviz tasarrufunu sağlayamamıştır. Bu nedenle ithal ikameci sanayileşme politikası 1980 yılında iflas etmiştir. Bunun yerine 1980 yılından itibaren ihracata dayalı sanayileşme metodu uygulanmaya başlanılmıştır. Ekonomik büyüme, ülkelerin GSMH'nın artmasıdır.
Küreselleşmenin ivme kazandığı bu süreçte ülke ekonomileri sınırlarını sermayeye açma yönünde bir takım liberal politikaları hayata geçirmişlerdir. Hatta denilebilir ki 1980 sonrasındaki ekonomiler, dışa dönük sanayileşme ve liberalleşme politikalarıyla yönlendirilmeye başlanmıştır.
Atatürk dönemi ekonomi politikalarını dönemsel olarak, 1923'de Cumhuriyetin ilanından 1929 dünya ekonomik buhranına kadar geçen, liberal ekonomi politikalarının uygulandığı dönem, 1930'dan Atatürk'ün 1938'de ölümüne kadar geçen sürede uygulanan devletçi ekonomi politikaları şeklinde sınıflandırabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri