6 ile 15 ay arasındaki yavrulara dişi veya erkek farkı gözetmeksizin dana deniyor. Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor.
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
Prematüre ifadesi terminolojide erken ya da günsüz doğan anlamında kullanılır. Gebeliğin 260. gününden önce canlı doğan buzağılar prematüre olarak tanımlanır.
İlgili 40 soru bulundu
erkek de olsa dişi de olsa adı buzağıdır. büyüyünce dana ya da inek diye nitelenir. manda ise ineğin bir türüdür.
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor. Öküz: Kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.
Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
Doğumdan Sonra Yavrunun Bakım ve Beslenmesi. Yeni doğan buzağılar doğar doğmaz gözlerini açarlar. Bütün evcil hayvanların yavruları anne karnından çıktıklarında ölü gibidirler.
Düve: Doğum yapmamış veya yavrusu olmayan, genç ineklere verilen addır. Tosun: 15 ila 24 ay arasındaki cinsiyeti erkek olan inek (sığır) yavrularına denir. İnek: 2 yaşından itibaren dişi sığırlara verilen addır.
Dana: 6–15 aylık inek yavrusu. Erkek veya dişi olabilir. Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu. Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
6 ile 15 ay arasındaki yavrulara dişi veya erkek farkı gözetmeksizin dana deniyor. Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor. Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor.
Düve genellikle doğurmamış olan gen ineklere verilen isimdir. Ayrıca düve dişi dana anlamına da gelir. 1 ya da 2 yaşında olan dişi sığırlara düve denir. Düve büyükbaş hayvanlardan biridir ve bir süt ineği olarak da bilinmektedir. Düvelerin etleri diğer hayvanların etlerine göre daha yağlı ya da daha yumuşak olabilir.
Buzağılar genellikle 6 ila 8 aylıkken sütten kesilir.
Bu, ortalama olarak 9 ila 11 aylıkken meydana gelen doğal sütten kesme için araştırmaların önerdiğinden biraz erken bir zamandır.
Kendi buzağısına sahip olan dişi sığıra ise inek denilmektedir. Erkek inek yavrularına ise 1 yaşından itibaren baba olana kadar tosun denilmektedir. Baba olan erkek ineğe boğa ismi verilirken hadım olan erkek ineğe ise öküz denilmektedir.
boğa: olgun ve yaşını almış 3 yaşından büyük erkek sığırlara deniliyor. öküz: kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.
Kısımları Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Yüksek verimli olduğu kesinleşmiş olan boğaların sperması ile yüksek verimli yavrular elde edebiliriz. Doğum aralığı, ilk doğumunu yapan düvelerde 13 ay, ineklerde ise 12 ay olmalıdır. Bu aralık 13-14 aya uzadığı zaman verimde kayıplar başlamaktadır. Bir sürüde ortalama her buzağı için en fazla 2 tohumlama olmalıdır.
Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg.
Bir işletmede, her ineğin süt veriminin yanı sıra yılda bir buzağı vermesi istenir. Normal gelişimini tamamlamış düveler 14 aylıktan itibaren gebe bırakılmalıdır.
Normal bir doğumda buzağının ancak ortalama 25-70 kilogram arasında olabilir. 109 kilo ağırlığında canlı bir buzağı ile ilk defa meslek hayatında karşılaştım. 3'üncü doğumunu yapan inek ve 109 kilo ağırlığında doğan buzağının sağlık durumu gayet iyi. Ameliyat sonrası kontrollerimizi rutin olarak yapacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri