Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
Hayvanın yaşını hayvana ait pasaporttaki doğum tarihi ile Kurban Bayramı tarihi arasında geçen süreyi hesap ederek tespit edebiliriz. Sığır cinsi hayvanlarda ön kesici süt dişlerinin düşmüş kalıcı ön kesici dişlerin çıkması (Kapak atma, Çapa çıkarma) genel olarak iki yaşını doldurduğunun işaretidir.
Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır. Sığırların alt çenede bulunan kesici dişlerinin durumu incelenerek yaş tayini yapılabilir. Sığırlarda dişlere göre yaş tayini kesici süt dişlerinin yerine kesici kalıcı dişlerin alması ve aşınma süreleri dikkate alınarak yapılır.
12 aylık Belçika mavisi dana bir ton canlı ağırlığı geçebilir. Belçika mavisi inekleri yaklaşık 900 – 1000 Kg, Belçika mavisi boğaları ise yaklaşık 1500 – 1600 Kg canlı ağırlık ortalamasında olabilmektedir.
Hayvanın canlı ağırlığı 500-550 kilo olur. 10 aylık dana ise 7 ayda 550 kilo canlı ağırlığa ulaşır.İyi bakılırsa 600 kiloya da çıkar. Elde edilecek karkas et miktarı 300-310 kilo olur. Bu hayvanların beslenmesi için kaliteli yeme ihtiyaç var.
İlgili 36 soru bulundu
Yaşı: Sığır besiciliğinde performansı etkileyen en önemli faktördür. Besiye alınacak hayvanlar büyüme dönemini tamamlamamış olmalıdır. Besi ise kültür ırkı ve melezlerinde 1.5 yaşına kadar, yerli ırklarda ise 2.5-3 yaşına kadar yapılabilir.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Kasap dükkanlarında satılan Dana, Tosun İnek etlerinin mevsim ve kalitelerine göre kemiksiz satılması halinde %20-35 arasında kemik payı çıkarır ki, net olarak %65-80 nispetinde et kalır.
Simental Sığırların Verim Özellikleri
Canlı ağırlık Dişi: 650–750kg. Cidago yüksekliği Dişi: 145–156cm Buzağı doğum ağırlığı Erkek: 35kg, Dişi: 30kg Süt Verim Özelliği: Bir laktasyonda 7.600–8.200Lt'dir. Sütteki Yağ Oranı: %3– 3,5'dur.
Bu ölçüm sonucu sadece canlı hayvan ağırlığı değil, hayvanın toplam ağırlığının yüzde 60'ı, hayvandan çıkacak et miktarını yaklaşık olarak gösteriyor. Yani cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini verebiliyor.”
Hayvanlar belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra süt dişlerini dökerek kalıcı ve daha büyük dişlere sahip olmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvanların alt çenesinin ortada bulunan 2 dişi, daha büyük olmakta ve hayvanın kapak atıp atmadığı mevcut dişlerinin kontrol edilmesi ile kolayca anlaşılmaktadır.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Hayvan Kilo Ölçer, DanaMetre olarak da bilinir, danaların kilo ölçümü için kullanılmaktadır. Bir plastik kap içerisindeki mezuro ile ölçüm yapılır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda çok büyük önem taşıyan kilo ölçümü işleminde en büyük yardımcınızdır.
Buzağı sütten kesme işleminin kademeli olarak uygulanması yararlı olacaktır. Buzağıların sütten kesilmesi için genellikle 5. veya 8. haftalar arası uygundur. Fakat soğuk ve sert hava koşullarına maruz kalan buzağıların sütten kesme işleminin sekizinci haftada yapılması yararlı olacaktır.
Ortalama ağırlığı 500 kilogram olan hayvanın ihtiyacı olan tuz 20-25 kilograma denk düşüyor. Elbette bu değer hayvanın cinsine, yaşam koşullarına, süt verimine, kilosuna değişiyor. Bu ihtiyaç doğal yollarla karşılanmadığı zaman ise büyükbaş hayvanlara günlük ihtiyacını karşılamak üzere tuz veriliyor.
Düvenin eti yenir mi yenmez mi birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Düve büyükbaş hayvanlardan biridir ve bu nedenle eti yenen ve sütü içilen bir hayvandır. Fakat nesillerin tükenmemesi ve gelişmesi için genellikle düvelerin kesilmemesi önerilir.
5-7 aylık dişi danalar 6 kg yem ihtiyacının 3.5 kg'mı iyi kaliteli kuru ot ve 2.5 kg'lık kısmı buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2.5 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + buzağı büyütme yeminden 2.5 kg verilebilir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Dana 1 Ayda Ne Kadar Yem Yer? Besi sığırlarına genellikle canlı ağırlığının %2'si kadar kesif yem verilmektedir. Örnek verecek olursak; 200 kg canlı ağırlığa sahip bir danaya günlük 4 kg kesif yem verilir, aylık olarak 120 kg kesif yeme ihtiyaç duyulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri