Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın. Salatalık da etilen gazına hassas bir sebze; o nedenle muzlardan, kavunlardan ve domateslerden uzak kalmalarını sağlayın.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Salatalıkları buzdolabında sakladığınız, sıcaklık çok düşükte, soğuk salatalıklara zarar verebilir. 10 derecenin altındaki sıcaklık salatalıkların hızlı bozulmasına yol açabilir. O nedenle salatalıkları oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
1) Oda Sıcaklığında Kalması Gereken Sebzeler
Buzdolabındaki soğukluk bu tür sebzelerin yapısını bozacağı için tüketim ömrü çok kısa olacaktır. Sivri biber, salatalık, dolmalık biber aldığınızda güneş görmeyen serin ve oda sıcaklığı korunan yerlerde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Salata kurutucunuz yoksa ya da buzdolabınızda onun için yeterli yer yoksa, salata yeşilliklerinin sığabileceği büyüklükte plastik bir saklama kabı alın. Kaba, fazla suyu hapsetmesi için kağıt havlu yerleştirin, yeşillikleri yıkayın ve kuruladıktan sonra boşaltın, kapağı kapatın ve buzdolabına atın.
Buzdolabınızdan en iyi şekilde yararlanmak ve yiyeceklerin daha uzun süre taze olarak kalmasını sağlamak için bu ipuçlarına dikkat etmelisiniz. Buzdolabınızın derecesini 1°C - 4°C arasında tutmaya çalışın, böylece yiyecekleriniz en fazla 5°C 'de saklanmış olur.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Salatalık, oda sıcaklığında yaklaşık 7 gün boyunca bozulmayacaktır. Sadece tamamen kuru olduklarından emin olun.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Önceden pişirilmiş malzemelerle hazırlanan salataların, bakterilerin üremesini veya yiyeceklerin bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekecektir. Salatanızı yemeden önce en fazla beş gün saklayın.
Salatalık yıkanıp dolaba konur mu? Sıcakta muhafaza ettiğiniz sebze ve meyveler aromasını ve tazeliğini kaybedecektir. Son olarak sebzeleri ve meyveleri yıkayıp saklamak çok büyük bir hata. Uzmanlar bu ürünleri yiyeceğiniz zamana kadar yıkamamanız gerektiğini vurguluyor.
Kapağı sıkı kapanan bir saklama kabının altına 2 kat havlu peçete serip salatamızı güzelce bu kaba dolduruyoruz. Bu sırada elimizle iyice bastıralım ki aralarındaki havayı mümkün olduğunca çıkaralım. Daha sonra en üste de 2 kat peçete serelim kapağını güzelce kapatalım.
Sıcaklığın 30 °C' nin üzerine çıkması hıyarlarda solgunluk meydana getirir. Sıcaklığın 40 °C' nin üzerine çıkması ise bitkilerde bazı fizyolojik hastalıklara neden olur. 0 °C ve altındaki sıcaklıklar bitkinin donmasına, yüksek sıcaklıklar ise aşırı su kaybı nedeni ile bitkilerin ölümüne yol açar.
Obezite Doktoru Dr.Fevzi Özgönül, geceleri salata ve meyve tüketilmemesi önerisinde bulundu. Dr. Fevzi Özgönül, “Gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Sebzeleri buzdolabına koyarken yıkarsanız çürümesine neden olursunuz. Bilhassa salatada kullanılan marul, yeşil soğan, maydanoz ve domates gibi sebzeler yıkanıp da ıslak konduğunda çok çabuk küflenmektedir. Bu yüzden yapmanız gereken, sebzeyi kuru almaktır.
SOS SON DAKİKADA EKLENİR
Sos belli bir sırayla konur: Önce limon ya da sirke, sonra zeytinyağı ve en son yenmeden önce tuz.
Sebzelerin nemlenmesi zamanla donmalarına ve çürümelerine neden olur. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin. Bunun yanı sıra yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sararak da saklayabilirsiniz. Islak olarak saklanan sebzeler nemden dolayı çabuk çürüyecektir.
Kuru soğan buzdolabında saklandığında kısa sürede bozulan bir başka gıda maddesidir. Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri