Sebzelerin nemlenmesi zamanla donmalarına ve çürümelerine neden olur. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin. Bunun yanı sıra yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sararak da saklayabilirsiniz. Islak olarak saklanan sebzeler nemden dolayı çabuk çürüyecektir.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Bu durum da erkenden çürümeye neden olur. Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz.
Derin dondurucu ayarı: -18 derece
Kullandığınız buzdolabının modeline ve markasına göre kullanım önerisi verilebilir. Örnek verecek olursak; Bosch buzdolabı yaz kış ayarı kaç olmalı diyenler için buzluk bölmesi -20 derece, soğuk meyve sebze bölümü ise +4 derece önerilmektedir.
Özelikle çok sık şekilde buzdolabı kapağının açılması ve yanı sıra buzdolabı içerisindeki havaya sürekli olarak daha sıcak olan hava girişinin gerçekleşmesi buzdolabında terleme görülmesine neden olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Buzdolabını, güneş ışığının doğrudan yoğunlaştırıcı ve kompresör üzerine gelmediği yere yerleştirin ve soba gibi ısı kaynakları ile doğrudan temastan kaçının. Uygun bir yer seçimi terlemeyi engeller ve hatta gıdaların korunmasını iyileştirir ve enerji tasarrufu meydana getirir.
Doğru ayarlama yapıldığında ise yaz aylarında buzdolabının soğutma performansı yükselir. Böylece gıdaların bakteri üretmesini engelleyerek besinleri daha sağlıklı ve uzun süre saklar. Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir.
Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Buzdolaplarınızın üst kısmı yani dondurucu dediğimiz alan en az -18 derece sıcaklığa sahip olmalıdır.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Sebzeler :patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler dışındaki tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır.ıspanak, marul ve domates gibi sebzeler 2-3 gün,lahana, havuç,kereviz gibi sebzeler 6-7 gün,taze fasulye,bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini buzdolabında korurlar.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Yurdumuzdaki hava şartlarına göre +4 derece ile – 18 derece ideal olarak kabul ediyoruz. Yani buzdolabının derin dondurucu kısmı -18 olmalıyken soğutma kısmı içinde +4 olmalıdır. İdeal olanı budur. Eğer buzdolabınızın iç kısmının sıcak olduğunu düşünüyorsanız en soğuk ayarı olan +2 dereceye ayarlayabilirsini.
Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 Santigrat dereceye, en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Yaz aylarında buzdolabında, buzluk kısmının -20, alt kısmın ise +2 şeklinde kullanılması önerilir. Kış aylarında ise bu oran günlük olarak kullanılan geniş kısım için +4, buzluk kısım için de -18 olarak ayarlanır. Yani havalar soğudukça, yaz aylarına göre buzdolabının soğutma seviyesi de bir tık düşürülmelidir.
Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın. Buzdolabı Modları Ne İşe Yarar, Nasıl Değiştirilir?
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Buzdolabı derece standart ayarı; alt bölüm için 4 derece, üst bölüm için ise -18 derece olmalıdır. Eski tip buzdolaplarında numara yoksa eğer maximum – medium – minimum şeklinde yazmaktadır.
Taze modu sayesinde besinler daha uzun bir süre taze kalır. Açılması: freshness mode göstergesi gösterilene dek mode tuşuna basın. Kapatılması: freshness mode göstergesi kapanana dek mode tuşuna basın. Eco modu ile cihazı enerji tasarruflu çalışma moduna alabilirsiniz.
BUZDOLABI NEDEN SU AKITIR? Buzdolaplarında su akıtma problemi genel olarak yemeklerin sıcak konmasından kaynaklanır. Yani diğer bir ifade ile yiyecekler buzdolabına çok sıcak ya da çok soğuk yerleştirilmemelidir. Aksi takdirde buzdolabının iç kısmı üzerinden terleme ile beraber su akıtma durumu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri