Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
1- Anne sütünü saklama yöntemleri
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın.
Dondurulmuş süt bir biberon ısıtıcıda (böylece sütün kalitesi korunur), buzdolabında, musluk suyu altında veya sıcak su dolu bir kabın içinde çözdürülebilir. Sütü çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın. Biberon ısıtıcıya erişiminiz yoksa biberonu sıcak su dolu bir kaba koyarak da sütü ısıtabilirsiniz.
Sağılan anne sütü oda sıcaklığında, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanabilir fakat bulundukları ortamlar anne sütünün son kullanma tarihinde belirleyicidir.
İlgili 22 soru bulundu
Anne Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır? Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Yukarıda da bahsettik ama dondurulmuş anne sütü çözüldükten sonra kullanılmalıdır. Tekrar dolapta beklememeli ya da tekrar dondurulmamalıdır.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Yine fazla miktarda sütü olan anneler yada süt boşalma refleksi hızlı olan annelerde de gaz problemi olabilir fazla sütü olan annelerde süt şekerinin fazla olduğu ilk süt yutulduğu zaman bebeklerde süt şekeri dediğimiz laktozun fazla olmasının etkisiyle daha fazla gaz yeşil renkli patlayıcı tarzda bol gazlı bir kaka ...
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Benzer biçimde, sabah saatlerinde su içeriği yoğun sütü alan bebek, gece saatlerin de yağlı sütü alır. Annenin sütündeki su oranı, akşam saatlerinde yavaş yavaş düşmeye başlar. Bu nedenle de anneler, akşam ve gece saatlerinde memelerinin dolu olmadığını, hatta boş olduğunu düşünür ama bu doğru değildir.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Evet, emzik verilebilir ama bunun bir zamanı var. Emme içgüdüsü çok yüksek olduğu için bebekler anneyi sürekli emmek ister. Bu anne için çok yorucu oluyor çünkü bebek anneyi yalancı emzik gibi de kullanabiliyor.
Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir. Günümüzde tek kullanımlık bebek bezleri yaygın kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri