Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayıptan sorumluluk kaç yıl?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayıptan sorumluluk kaç yıl?

Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapı- larda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın yirmi yılın dolmasıyla zamanaşımına uğrar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıplı mal süresi ne kadar?

Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda beş yıldır. Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıptan sorumluluk ne demek?

Bir diğer söyleyişle, satıcının alıcıya karşı satılanda bildirdiği nitelikler ile satılanın kullanım amacı bakımından değerini veya ondan beklenen faydaları ortadan kaldıran veya önemli oranda azaltan niteliklerin bulunmasından doğan sorumluluğuna ayıptan doğan sorumluluk denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Ayıpta ağır kusur nedir?

Satım sözleşmesi konusu malın sıfır olduğu iradesiyle hareket edilmesi ve alıcı tarafından daha önce kullanılmamış bir ürün alındığı düşüncesiyle sözleşme imzalanması karşısında, satıcının sıfır olmayan ürün teslimi gerçekleştirmesi “ağır kusur” niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Ayıplı mal zamanaşımı nedir?

Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Prof. Halil Akkanat: Borçlar Hukuku Özel Hükümler-24: Taşınır Satışında Ayıptan Doğan Sorumluluk

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ayıplı mal, esasen sözleşmeye aykırı teslim edilen maldır .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Alacaklarda zamanaşımı süresi kaç yıldır?

Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Ayıplı maldan kimler sorumludur?

MADDE 6 — Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?

Ayıplı Malın İadesi Nasıl Yapılır? Satın aldığı ürün ayıplı mal çıkan tüketici, alışveriş yaptığı işletme ile iletişime geçerek dilerse ürünü iade edebilir. İşletme tarafından bu iade kabul edilmediği takdirde Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yengec.co

Ayıp çeşitleri nelerdir?

Ayıp Türleri
  • Açık Ayıp. Açık ayıp, satın alınan malın gözle görülebilecek şekilde ayıbının bulunması haline açık ayıp denir.
  • Gizli Ayıp. Gizli ayıp, satın alınan malın gözle görülmeyen ve malın kullanılmasıyla ortaya çıkan ayıbı varsa gizli ayıp söz konusudur.
  • Ekonomik Ayıp. ...
  • Hukuki Ayıp.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: perikavukatlikburosu.com

Ayıptan doğan defi hakkı nedir?

Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yetkin.com.tr

Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?

Satıcının satılanın ayıpları nedeniyle sorumluluğuna gidebilmesi için satış konusu malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının, satılanı gözden geçirmesi (muayene) ve bunun neticesinde ayıbın varlığını tespit etmesi halinde bunları satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıplı Kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Bu seçimlik haklar şu şekildedir;
  1. Satın alınan ayıplı ürünü geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir,
  2. Satılanın geri verilmesi istenilmiyorsa ayıp oranında indirim isteyebilir,
  3. Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, tüm masraflar satıcıya ait olarak onarım isteyebilir,

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıp ihbarı zorunlu mu?

Açıkça belli değilse, alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıp ihbarı kime yapılır?

Alıcı, ayıplı mal ile karşılaştığında kanunda düzenlenen seçimlik haklarını kullanabilmesi için satıcıya bu ayıbı ihbar etmesi gerekmektedir. Yapılan bu ihbara ayıp ihbarı denir. Öncelikle bilmemiz gereken önemli hususlardan biri alıcının karşılaştığı ayıplı maldaki ayıbın hangi nitelikte olduğunu bilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıplı malın iade süresi ne kadar?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Ayıplı mal davası nasıl açılır?

Ayıplı mal sebebiyle tazminat davası açmak için davacının bulunduğu yer mahkemesine başvuru yapması gerekir. Bu tür davalarda Tüketici Mahkemesi yetkili kılınmıştır. Başvuruyu yapanın tüzel veya gerçek kişi olması başvuru esaslarını ve başvurulacak mahkemeyi değiştirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetemingunduz.av.tr

Ayıplı mal nereye şikayet edilir?

- Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagcilar.gov.tr

Kusurlu ürün kaç gün içinde iade edilir?

İade Süresi (Cayma Hakkı) Kaç Gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukfuar.com

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

ÖZET : Dava, satış sözleşmesinde ayıplı aracın iadesi veya bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Ayıplı mal çeşitleri nelerdir?

Açık Ayıp: Satılan malda gözle görülebilen ayıplardır. Gizli Ayıp: Gözle görülemeyen ve malın kullanılması ile ortaya çıkan ayıptır. Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kartalhanhukuk.com

Hangi alacakları 5 yıllık zamanaşımı?

İşçilik alacakları içerisinde yer alan ücret, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ücreti, hafta tatili ücreti ile prim, ikramiye vb. ücret ekleri gibi işin görülmesiyle doğrudan ilgili olan alacak kalemleri için zamanaşımı süresi beş yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: servetsarica.av.tr

10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?

Alacağın bağlı olduğu zamanaşımı, takiple ilgili son işlema tarihinden itibaren işlemeye başlar. Takibin kesinleşmesinden sonraki dönemde ilamın zamanaşımına uğraması halinde mahkemece 'icranın geri bırakılmasına' a karar verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Her halükarda 10 yıl ne demek?

Kazanın gerçekleştiği ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl; fiil ve failin sonradan öğrenilmesi durumunda ise her halükarda 10 yıl olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hakantastemir.av.tr
Önceki makale
Ronaldo ayda kaç dolar kazanıyor?
Sonraki makale
Yumuşak ışık ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT