Bunun için aldığınız taze fasulyeleri iyice yıkayın ve sularını süzün. Daha sonra ise kuru bir hale getirdiğiniz fasulyeleri buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz. Buzdolabı poşetini iki tane olacak şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Taze fasulyeler buzlukta uzun süre bozulmadan kalacaktır.
En çok merak edilen konular içerisinde taze fasulyenin buzdolabında ne kadar süre kalabileceği geliyor. Genel olarak doğru şekilde uygulamaları ışığı altında buzdolabı poşeti ile beraber, taze fasulye 10 ya da 12 ay buzlukta tutulabilir.
Renk değişikliği varsa , fasulye koyu sarı veya buna yakın renkli ise fasulye bozuk demektir. Bozulmuş bir fasulyenin rahatsız edici keskin bir kokusu vardır. Küf tutmuş ise o fasulye bozulmuş demektir. Fasulye üzerinde kahverengi gibi lekeler varsa bu fasulye bozulmuş demektir.
Fasulyeler 3 °C'nin altında depolanırsa birkaç gün içinde soğuktan zarar görmektedir. Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar.
Poşetin ağzına düğüm atın. Tekrar fasulyeleri bir poşet içerisine koyun. Taze fasulyeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile çiğ taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3 gün boyunca aynı tenceredeki yemekleri ısıtmamanız önemli.
Bunun için aldığınız taze fasulyeleri iyice yıkayın ve sularını süzün. Daha sonra ise kuru bir hale getirdiğiniz fasulyeleri buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz. Buzdolabı poşetini iki tane olacak şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Taze fasulyeler buzlukta uzun süre bozulmadan kalacaktır.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir. - Fasulyenin içinde bulunan taneler çok büyükse bu fasulyenin bayat olduğunun bir işaretidir.
''Bozulmuş balık kötü koku, küflü tat, koku ve renk değişikliği ile tespit edilebilir. Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kötü koku, çiğ sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavi-sarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme bozulma olduğunu gösterir.
Bunu takiben bir hava akımından geçirilip, tekrar yaprak vs. gibi yabancı maddeler ayrılır. Daha sonra kalınlığına göre sınıflandırılır. Dondurulacak fasulyelerin ince ve körpe olması gerekir. Fasulyeler kılçıksız, koyu yeşil renkli olmalı ve üzerinde kesinlikle herhangi bir leke bulunmamalıdır.
Eğer bu sebzelerin rengi solduysa, yaprakları diriliğini kaybetti ise tazeliğini yitirdiği düşünülmelidir. Meyvelerin bozulduğunu ise şeklinin ve renginin değişmesi (kabuğunun büzülmesi, renginin kararması) ve oluşan kötü kokudan anlayabilirsiniz.
Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler.
Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız. Defne yaprağı kendine has aromasıyla, fasulye ve buğday gibi bakiyatların daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Defne yaprağının kuru olmasına önem vermelisiniz.
9. Kuru fasulye
Kuru fasulye süresiz olarak güvende kalabilir . Pişirdiklerinde yumuşamaları daha uzun zaman alacaktır – ve bazen tamamen yumuşamayacaktır – yaklaşık bir veya iki yıl sonra, ancak yaşlandıkları zaman besin değerlerini kaybetmezler, böylece raf ömürleri belirsiz olarak sınıflandırılır.
Poşeti bağladıktan sonra fasulyeleri tekrar bir poşete daha koyun. Fasulyeniz 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Soğuyan fasulyeyi poşetlere koyup dondurucuya kaldırın. Bu yöntemde, ayıklanıp doğranmış fasulyeyi kaynayan suya atın. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika haşlayın ve suyunu süzün. Fasulyeleri buzlu suyun içine atarak şoklayın.
Tencereye bolca suyu koydum ve kaynattım. Kaynayan su içine dondurucudan çıkardığım fasulyeyi attım. Tencere tekrar kaynamaya başlayınca, 5 dakika boyunca fasulyeyi haşladım ve süzgece koydum. Süzgeci musluğun altına tuttum ve fasulyeyi soğuttum.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Soğumuş fasulyelerimizi buzdolabı poşetine istediğiniz miktarda alın, poşeti yan yatırın. Hafif bastırarak havayı alın (Derin dondurucuda az yer kaplayacaktır) Ağzını bağladığınız poşetleri derin dondurucuya alın.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Dondurucudan fasülyenizi aldıktan sonra poşetinin içinden çıkartın ve tencereye buzlu halde yerleştirin ve tencerenin altını kısın. Fasülye tamamen çözüldüğünde suyunu kontrol edin ve gerekirse tekrar sıcak olarak ilave edin. Tuzunu serpin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Şoklanmadan dondurulmuş taze fasulye tencerede en düşük ısıda 60 dakikada pişer. Şoklanarak dondurulmuş taze fasulye ise 30 dakikada pişer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri