Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Patlıcanın derin dondurucuda saklanma süresi 12 aydır. Derin dondurucuda sakladığınız patlıcanı, derin dondurucuya koyduğunuz tarihten itibaren 1 yıl boyunca tüketebilmeniz mümkün.
Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir. Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Patlıcan buzdolabında nasıl saklanır? Bütün patlıcanları yıkamadan, kuru bir şekilde bir parça kağıt havluya sarın. Koroplast Büyük Boy Buzdolabı Poşetine yerleştirin ve ağzını kapatın. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
İlgili 26 soru bulundu
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Üzerine kızarttığımız patlıcanları dökelim güzelce harmanladıktan sonra 1-2dk da bu şekilde pişirip ocağın altını kapatalım. Soğuması için başka bir kabın içine dökelim. Soğuduktan sonra istediğiniz miktarda buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere paylaştırıp ağızlarını kapatalım ve buzluğa kaldıralım.
Patlıcanların mevcut kabukları soyduktan sonra ise oda sıcaklığında bütünüyle soğuyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Soğuyan patlıcanlar porsiyonlar halinde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine yerleştirilir.
Patlıcanın acı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Sebze ve meyvelerin saklama sürelerine gelince… Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Patlıcan kaç günde bozulur? Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Çok pişirmeyin dondurucudan çıktığında da tekrar pişeceği için biraz diri kalması önemli. Pişen patlıcanları tepsiye dökün soğutun. Soğuduktan sonra buz dolabı poşetlerine yiyeceğiniz miktarda pay edin dondurucuya yerleştirin.
Fırça yardımıyla patlıcanlarımızı zeytinyağı ile yağlıyoruz. 200 derece fırında 20-25 dakika kızartıyoruz. Fırından çıkarıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatıp fazla havasını pipetle çekerek vakumluyoruz.
Patlıcan ile nefis sulu yemekler ve kızartma yapmayı planlayanlar, patlıcanları domates ile beraber kavurabilirler. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyularak havası tamamen alınır ve derin dondurucuya koyulabilir.
Karnıyarıklar hazırlandıktan sonra bir tepsiye önce streç film yapışmaması amacıyla serilir. Ardından karnıyarıklar güzel bir şekilde birbirine değmeyecek şekilde dizilir ve derin dondurucuda yaklaşık 3 saat boyunca dondurulur.
Kızartılan patlıcanlar havlu kağıt üzerinde yağı süzülür ve soğuma bırakılır. Domates ve biberler arzu edilen şekilde doğranır ve patlıcanların içine yerleştirilir. Patlıcanlar kilitli buz dolabı poşetine yerleştirilir. Pipetle havası çekilir kapatılır ve buzluğa kaldırılır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Kabaklarınızı tazeyken alıp kış ayına yemek isteyebilirsiniz ya da daha uzun süre taze yemek için saklayabilirsiniz. Kabağı buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.
Patlıcanları ve biberleri yıkamadan nemli bir bezle silelim. 2-3 yerinden bıçakla kesikler atıp fırın tepsisine dizelim. Közlenen malzemeleri ılıdığın da kabuklarını soyun, biberin çekirdeklerini de temizleyip tek seferde kullanabileceğiniz kadarını buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri