Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz.
Sıcak bir ortamda et hızla bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu durum aslında aynı. Bir kere dondurucudan çıkardığımızda o gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür.
İlgili 36 soru bulundu
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Buzluktan başka bir ortamda beklettiğiniz etler çabucak bozulma problemi yaşayacaktır. - Kuşbaşı ve biftek buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklanabilir. Kıyma ve sakatat buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Pişmiş et veya et yemekleri buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Etlerde daha çok şoklama ve düşük ısıda muhafaza yöntemi kullanılır. Yavaş soğutma tercih edilmez. Tüm bunların sonucunda etin tavsiye edilen muhafaza süresi bir yıldır.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür.
Buzdolabında Çözdürün
Bu yöntem, işi acele olanlar için uygun değildir fakat vakti olanlar genelde bunu tercih etmektedir. Etin buzdolabında çözülme süresi yaklaşık 8-24 saattir. Çözünme hızı ne kadar et olduğuna da bağlıdır. Hangi gün pişirecekseniz o günün akşamında çıkarmanız önerilir.
Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz. Kanlı bir etse soğuk suda bekletebilirsiniz.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir. Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
Zamanı durdurur." diyor. "Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir. Eğer son anda bir değişiklik oldu ve gıdayı tüketemeyeceğiniz ortaya çıktıysa pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ama asla pişirmeden tekrar dondurmayın.
Peki bu uzun süre ile ne kadar zaman kastediliyor? Genel bir süre verecek olursak 3 aya kadar sakladığınız yemekleri tüketebilirsiniz, fakat öncesi ve sonrasında yapılan ufak hatalar, bakteri bulaşması vb. sebeplerden dolayı çok daha az bir süreye inebilir.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at. Etin kokusunu almak için onu burnuna yaslama veya yaklaştırma.
Sadece kahverengi renk sıcaklık ve ışık kaynaklı olabileceğinden bozulmaya işaret etmezken yeşil renk bozulma işaretidir. 5 - Dokusu : Eğer ete dokunulduğunda yapışkan bir kıvamdaysa, üzerinde cıvık, yapışkan bir tabaka varsa bozulmuştur. Bu, ette bakteri oluşmaya başladığına işarettir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri