Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır. Aynı zamanda elbette bozanın yanına da en çok yakışacak leblebidir. Sarı leblebi 100 gramında 268 kaloriye sahiptir. 100 gram sarı leblebide yaklaşık olarak 38.3 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Nohut ve leblebi aynı şey değildir. Sarı leblebi ve beyaz leblebi olarak iki türü vardır. Bunların yanında tuzlu sarı leblebi, şekerli leblebi, susamlı leblebi ve çıtır leblebi gibi ekstra işlemler ve gıdalarla yapılan leblebi çeşitleri vardır.
Bütün yiyecek ve içeceklerle uyumlu olan sarı leblebi, pratik ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Nohuttan leblebi yapılması için ısıtılması veya bir fırında kavrulması gerekmektedir. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan sarı leblebi, sindirimi iyileştirmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Sarı leblebinin içerdiği zengin mineraller, saç ve cilt sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamaktadır. Böbrek taşları oluşmadan önce sarı leblebi tüketilmesi, taşların oluşumunun önüne geçmektedir. Uzmanlar düzenli olarak sarı leblebi tüketilmesini önermekte ve birçok hastalığa iyi geldiğini söylemektedir.
LEBLEBİNİN ZARARLARI NELERDİR? -Aşırı miktarda tüketilmemelidir. Fazla miktarda tüketilirse şişkinlik, gaz ve hazımsızlık yapabilir. -Bazı kişilerde yan etki olarak gaz, hazımsızlık, bağırsaklarda kramp ve şişkinliğe sebep olabilir.
Beyaz leblebi, özel olarak üretilen nohutların kuru yemiş olarak kavrulmasından meydana gelir. Sarı leblebiye göre daha farklı besin değeri vardır. Sarı leblebiden bir miktar daha fazla life sahip olmasından dolayı, bağırsakları rahatlatan bir besindir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Leblebinin besin değerlerine gelince, içeriğinde bolca karbonhidrat, protein, yağ ve besin lifi bulunuyor. Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.
corumluların kabız olmamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. fakat leblebi ve su miktarı 1000 ml3/mg dengesini saglamazsa bu seferde cırcır olunur. "insanların leblebi yedikten sonra su içmeleri" şeklinde de yapılabilecek, çok normal bir ihtiyacı belirten genelleme.
Protein açısından zengin olduğundan tokluk hissi verir. Leblebi Kilo Aldırır mı: Midedeki geçiş süreci uzun olan sarı leblebi, kana karışırken yavaş hareket ettiği için diğer kuruyemişlere oranla daha uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar.
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr.
Faydalı yağlar ve lif bakımından zengin olan beyaz leblebi bölgesel incelmeyi hızlandırır. Güçlü protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de et tüketmeyenlerin dostudur.
Özellikle bol su ile birlikte tüketildiğinde leblebi, iştah kesici olarak da kullanılabilir. Leblebi, su ile birleştiğinde şişer ve yemek yerken daha az bir porsiyonla doymanızı sağlar. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve bağırsak sorunlarını engellemenize yardımcı olur.
Arkasından 1 avuç sarı leblebi yenir. Sarı leblebi mide suyunun fazlasını emer.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
- Beyaz leblebi, sodyum açısından çok zengindir. Bunun sayesinde kandaki basıncın dengelenmesine destek olarak yüksek tansiyonun yaşanmasını engeller. - A vitamini açısından zengin olmasıyla beraber göz sağlığına çok iyi gelmektedir.
Leblebi demir bakımından önemli bir kaynaktır ve bu da bağışıklığın güçlenmesine fayda sağlar. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Demir ayrıca, kırmızı kan hücrelerini ve bazı hormonları üretmeye yardım ederek kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Leblebi nohutun 30 ila 40 dakika boyunca yüksek ateşte tuz ve baharatla kavrulmasıyla yapılır. Yarım çay bardağı sarı çıtır leblebi 20 gr. eder ve 70 kaloridir. Yarım çay bardağı leblebinin kalorisi bir dilim ekmekle eşit olduğundan ekmek yerine dilediğiniz zaman leblebi tüketebilirsiniz.
Leblebi Sıkça Sorulan Sorular
%21 indirimle İpek Değirmen 2 kg Sarı Leblebi 149 TL'ye, %16 indirimle İpek Değirmen Tandırda Kavrulmuş 5 kg Köy Leblebisi 299 TL'ye, %16 indirimle İpek Değirmen 5 kg Renkli Şekerli Leblebi 299 TL'ye, %20 indirimle Halis Sarı Leblebi 500 Gr 35 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Genellikle kuruyemiş olarak tüketimi yapılan leblebinin kalorisi düşük, karbonhidrat oranı az ve protein kaynağıdır. Leblebi Bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını korur.
Leblebi içerisinde lif içermektedir. Bu sayede günde yeterli bir miktar tüketildiği zaman açlığı bastırır ve daha az yemek yemenizi sağlar bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri