Kısaca et düzgün bir şekilde saklandığı ve yavaşça buzdolabında çözüldüğü sürece, güvenli bir şekilde yeniden dondurulabilir. Doğru yapılırsa, etin yeniden dondurulması herhangi bir sağlık riski oluşturmaz.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Eti Tekrar Dondurmak Güvenli Midir? Dondurulmuş eti çözdürdüğünüz ve ardından bir kısmını veya hiçbirini pişirmemeye karar verdiğiniz bir zaman gelebilir. Bu durumda, et dondurucudan ilk çıkarıldığında çözülmüş ve buzdolabında uygun şekilde saklanmışsa, eti daha sonraki bir tarihe kadar yeniden dondurmak güvenlidir.
Dondurucuda uzun süre bekletmeyin
Ayrıca etiniz güvenli bir şekilde tekrar dondursanız bile, sonsuza kadar dondurucuda kalamayacağını unutmayın. Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Buzlukta eti kavurma yapma yöntemiyle saklayabilirsiniz. Kavurma, etin yağıyla piştiği için etin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin.
Buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da sonradan yemeklerde kullanılmak üzere 6-8 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Pişmiş kuşbaşı kavurma yapılarak buzlukta uzun süre durabilir. Bunun için etleri kendi yağında ve bir miktar kuyruk yağında kavurarak pişirin. Pişen kavurmanın sıcaklığının gitmesi için beklenir. Sıcaklığını veren kavurma buzluk kaplarında ya da buzluk poşetinde saklanır.
BESLENME UZMANI BULUT: "BUZLUKTAN ÇIKAN ETLERİ BEKLETMEDEN PİŞİRİN”
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz. Et çözdürmenin en sağlıklı yolu budur. Ancak çözülme süresi uzun olduğu için planlamanızı buna göre yapmanız gerekmektedir.
Tek yapmanız gereken şey et tekrar ısıtıldığında, ocakta hızlı bir şekilde kızarmaktır. Bifteği ılınan torbanın içinden çıkarın. Kağıt havluyla kurutun ve ince bir tabaka sıvı yağ ile yağlayın yüksek ısıda ısınmış tavanın içine koyun. Yaklaşık bir dakika boyunca her iki tarafını da pişirin.
Buzu çözülmüş olan kıyma, ev ortamında en fazla 2 saat tutulmalıdır. Kıymanın bu süre içinde tüketilmesi ya da çiğ, pişirilmiş şekilde buzdolabına koyulması gerekir. Buzdolabına koyulan pişmiş ya da çiğ kıymanın buzdolabında bekleme süresi de 2 gündür.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Eti pişirdikten sonra uygun boyuttaki saklama kaplarına konulmalı ve buzdolabında 2 gün saklanmalıdır. 2-3 günün ardından pişmiş et kesinlikle tüketilmemelidir.
Derin dondurucuda ise küçük poşetlere bölünerek aylarca saklanması mümkündür. Piştikten sonra bol miktarda tuzlanıp kendi yağı ile üstü kapatılarak hazırlanan kavurmalar, buzdolabında uzun süre saklanabilir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir. Renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve proteinin oksidasyonunun artmasına neden olabilir.
Pişirip buzdolabında sakladığınız yemekleri maksimum 2 gün içinde, tazeliğini yitirmeden tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer buzluğa koyup yemeğinizi uzun süreli donduracaksanız artan yemeklerinizi bir seferde yiyeceğiniz şekilde porsiyonlayarak buzluğa kaldırmalısınız.
Dondurmadan önce etin yıkanması gerekmez. Bunu yapmak, çapraz bulaşma riskini pişirmeden önce olduğu gibi artırabilir. Etleri tekrar çözüldükten sonra pişirmek zaten tüm bakterileri öldürür.
KAVURMA NASIL SAKLANIR? Pişmiş etler ve kıymalar da buzlukta saklanabilir.
Dondurulmuş bir şekilde etimizi düdüklüye alıyoruz. Üzerine halka halka soğanımızı doğrayıp döşüyoruz ve etlere 1 çay kaşığı kadar karabiber ekleyip hiç su koymayarak düdüklü buhar çıkışı verene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Kırmızı et nasıl saklanır hepimizin en çok merak ettiği sorulardandır. Etleri buzdolabı poşetine koyup, streç filme, yağlı kâğıda sararak ya da ağzı kapaklı bir cam, plastik veya çelik bir kabın içerisine koyup saklayabilirsiniz. Kullanabileceğiniz kadar eti buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri