İhtiyacınız kadarını alıp kızartmak için patatesleri dondurucuya attıktan birkaç saat sonra çıkarıp poşeti açmadan eğip bükerek birbirinden ayrılmalarını sağlamanız yeterli. Böylece birbirine yapışmadan donan patateslerin istediğiniz kadarını poşetten alıp kalanını yine ağzını kapatarak yerine koyabilirsiniz.
Tamamen çözünürse de ıslak bir şekilde kalacağı için yine yağı patlatabilir ve çok fazla yağ çekebilir. Bu yüzden buzluktan patatesleri çıkardıktan sonra bir süre (10-15 dakika) kızartma işlemine geçin. Patatesin yağ çekmemesi için de mutlaka yüksek sıcaklıklara dayanan bir yağın içerisinde kızartmaya özen gösterin.
Kullanıcıların merak ettiği konulardan biri ise dondurulmuş patates nasıl kızartılır sorusudur. Pişirilme sürecinde özel bir hazırlık gerektirmeyen ürünleri fırında veya tavada değerlendirebilirsiniz. Tavada pişirmek için kızartma yağını ısıtarak patatesleri içine atıp kızartmanız yeterli olacaktır.
Tavaya patatesler koyulur, üzerine 1 bardak sıvı yağ ekleyip ısınmasını beklemeden ocağa koyulur ve harlı ateşte cızırdamaya başlayınca 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alıp soğumaya bırakılır.
Dondurulmuş Patatesin Fırında Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Sos hazırlanır, dondurulmuş patateslerin donu çözülmeden üzerine eklenip iyice karıştırılır. Önceden ısıtılmış 250° fırında 15-20 dk kızartılır.
İlgili 45 soru bulundu
Dondurulmuş patates cipsinin az piştiği için kansere neden olduğu ortaya çıktı. Amerika'da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı.
çıtır çıtır patates kızartması yapmak için çelik tava kullanmak gerekiyor. teflon tavada kızartılan patatesler daha yumuşak ve daha yağlı oluyorlar. patatesleri tavaya koyduktan sonra ilk karıştırma zamanı için acele etmemek lazım.
önceden 200-220 derecede ısıtılmış fırına buzluktan yeni çıkartılmış patatesleri atarsınız, 30-35 dakika sonra renkleri değişip kızarmış patatese benzemeye başlar. isteğe göre renk almasını bekleyip fırından çıkartıp çıtır çıtır yersiniz.
patates 180 derecede 1-2 dakikada kızartırsan yemeye hazır hale gelir. Dondurulmuş patatesler 168 derecede 3 dakika kalınca kızarmış oluyorlar.
Patatesleri kızartacakları zaman donmuş patatesleri çıkartıp biraz çözdürdükten sonra kızgın yağlı tavaya atıyorlar. Bu derin tavanın içine ayrıca un serpiyorlar. Un patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Patatesleri tavada 5 dakikadan fazla tutmuyorlar genelde.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Patatesleri orta ateş üzerinde alt tarafları hafifçe kızarana kadar pişirin. Daha sonra patateslerin diğer tarafını da çevirip, kızarmasını sağlayın. Hazırladığınız haşlanmış patates kızartmasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Patateslerin üzerine un serpiştirelim ve karıştıralım. Bol miktarda kızdırdığımız sıvı yağa patateslerimizi koyalım ve yüksek ateşte altın rengini alıncaya kadar kızartalım. Kızaran patateslerimizin fazla yağının süzülmesi için havlu kağıt serdiğimiz bir tabağa alalım ve servis edelim. Afiyet olsun.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Izgarada ısıtma
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tepsiyi en üst kata yerleştirin. Kızartmaların aynı anda altın rengini almasını ve ısıtılmasını sağlamak için, bunu ızgaranın en düşük ayarında, 5 dakika ön ısıtma ve ardından yaklaşık 4 dakika kızartmayı deneyin.
Dondurulmuş patates çeşitlerinin kimyasal özellikleri, toplam kurumadde %19.3-27.2, nişasta % 11.5-18.3, şeker miktarı _0.51 -1.03, toplam asitlik %0.12-0.27, pH=5.2-6.2, kül %0.62-1.04, protein değerleri %3.0-3.8 arasında, vitamin C miktarları 4.3-7.5 mg/100 g düzeyinde bulunmuştur.
Çıtır çıtır kızarmış patatesler elde etmek için maden suyu ve tuzdan destek alabilirsiniz. Bunun için doğradığınız patatesleri maden suyu ve tuzlu karışımda 30 dakika kadar bekletin. Sertleşen patatesleri kızgın yağ ile kızartın.
1- Patatesin raf ömrü
Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
PATATES KIZARTMASININ YAĞ ÇEKMEMESİ İÇİN
Kızartma için yeşillenmemiş taze patatesleri tercih etmelisiniz. Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker.
Öncelikle patateslerimizi güzelce yıkayıp soyalım, ince bir küçük parmak şeklinde doğrayalım, genişçe bir süzgece koyalım. Üzerlerine 2 çorba kaşığı tuz serpelim, elimizle iyice harmanlayalım. Bu şekilde patateslerimiz 5 dakika beklemeye bırakalım.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
4. adım: Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. 5. adım: Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri