Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
4Donmuş Halde Pişirin:
Eğer tavuğu çorba, yahni gibi yavaş yavaş pişmesi gereken tencere yemeklerinde kullanacaksanız, tavuğunuzu çözdürmeye gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Donmuş tavuğun pişmesi iki katı zaman alsa da, bazı yemeklerde güvenle kullanabilirsiniz.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır.
Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın. Yine tavukları sıcak su altında yıkayarak çözdürmek de hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Tavuğu derin dondurucudan çıkardığınızda çözülmesi için fazla beklemek istemiyorsanız mikrodalgaya da atabilirsiniz. Bu fırınlarda buz çözme kademesi diye bir ayar vardır. Önce mikrodalgayı bu kademeye getirmelisiniz. Ardından tavuğu atıp 4 dakika çalıştırırsanız tamamen çözülmüş olarak kullanabilirsiniz.
çözülen gıdalar buzdolabında saklansa bile en geç 24 saat içinde tüketilmelidir.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür. Bu nedenle planlama yapmak bu çözdürme yönteminde önem arz eder.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz.
Haşlanan etleri, istenilen boyutta küçültüyoruz. Daha sonra yağlarımızı ve salçamızı tavaya alıp, salçayı iyice kavuruyoruz. Bu esnada 1 küçük diş sarımsağı rendeleyip, salçanın rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Baharatlarını katıp, tavukları ekliyoruz ve arkalı önlü kızarana kadar pişiriyoruz.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Dondurulmuş tavuk kızartabilir misin? Evet, donmuş tavuğu kızartabilirsiniz. için pişirme süresinin en az %50 artırılması tavsiye edilir. tavuğunuzu pişirirken buzunu çözün, böylece eşit şekilde pişirilir. Tavuğun iyice piştiğinden emin olmak için tavuğun sıcaklıklarını merkezde test etmek önemlidir.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
* Buzluktan çıkardığınız tavuğu ya da tavuk etini buzdolabında çözdürdüyseniz ve üzerinden 1 ya da 2 gün geçtiyse tavuğu tekrar dondurabilirsiniz. Yani tekrar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır. Kokusu birazcık garip olan bir tavuk bile seni rahatsız edebilir. Yutmadan önce tavuğun tadını iyice al.
Tavuk nasıl haşlanır düdüklüde bunu hızlandırmak mümkün mü diyorsanız cevap evettir. Düdüklü tencerede haşlama tavuk yapacaksanız, düdüklü tencerenin kapağının güvenli bir şekilde kapanması gereklidir. Bu amaçla tavuğu parçalara bölerek haşlayabilirsiniz. Her iki tencerede de net bir süre vermek doğru olmayacaktır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri