Netice olarak şunu söyleyebiliriz; şayet sakal bırakılmış ise bıyığın olup olmamasının dinen bir sakıncası yoktur. Eğer sakal yok ise, bıyığın bırakılması daha uygundur.
İslâm âlimleri sakalı bırakma ölçüsü olarak, bir tutamdan fazlasının kesilmesini ifade ederler. Hz. Ömer (ra), sakalını uzatmış birini görerek bir tutamdan fazlasını kesmesini söylemiştir. Ebû Hüreyre (r.a.) gibi büyük bir sahabî de sakalını tutar, bir tutamdan fazlasını keserdi.
Sakal ve bıyık bırakmak, Peygamberlerin sünnetidir. Zira tüm Peygamberler (as) gibi Efendimiz (asm) de hem kendisi sakal-bıyık bırakmış hem de ümmetine emir buyurmuştur.
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.
İslâm Hukukunda, Hz. Peygamber'in “Bıyıkları kısaltınız, sakalları da bırakınız” manasını ifade eden hadisi sebebiyle, bıyıkların kısaltılması sünnettir.
İlgili 40 soru bulundu
"Bıyığını kısaltmayan bizden değildir." (
buyurmuştur. Bıyıklar üst dudağın kırmızılığı görülecek şekilde kısaltılmalıdır. İşte âlimlerimiz bu konudaki bütün hadis-i şerifleri gözönünde bulundurarak, sakalı bırakmanın sünnet olduğu, zaruret olmadıkça bırakılan sakalı kesmenin tahrimen mekruh olduğunu söylemektedirler.
Resûl-i Ekrem'in sakalının sık olduğu (Müslim, “Feżâʾil”, 109), sakalını eninden ve boyundan kısalttığı (Tirmizî, “Edeb”, 17) ve Peygamber'in fiillerine uymada titizliğiyle bilinen sahâbeden Abdullah b. Ömer'in sakalını avucuyla tutup bundan fazla olan kısmı tıraş ettiği (Buhârî, “Libâs”, 64) bildirilmektedir.
Peygamber (s.a.v.) sakal bırakmayı fıtrata (yaratılış değerlerine) uygun davranışlar arasında saymıştır (Buhari, Libas, 62; Müslim, Tahare, 56; Ebu Davud, Tahare, 29; Nesai, Zîne, 1). Nitekim kendisi de sakal bırakıp bunun güzelce bakımını yapmış ve bir tutamdan fazlasını kesmiştir.
4 mezhebin fıkhında erkeğin sakalını jiletle tıraş etmesi haramdır. Ancak çalıştığı işten dolayı tıraşa mecbursa burada zaruret hâsıl olur. Kişi harama girmeyeceği bir iş bulana kadar orada çalışabilir. Ancak o süre zarfında iş aramak zorundadır.
el Cevab: 1-Sakal Bırakmak Erkekler İçin Peygamber Efendimizin Sünnetine Dayanan, Fiiliyle Ve Emriyle Sabit Bir Vaciptir.
Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (a.s.m) kendisi bizzat sakal bıraktığı gibi, “Bıyıkları kısaltın, sakalı ise bırakın” mealindeki ifadeleriyle de sakalın bırakılmasını emretmiştir. Alimlerin bir kısmına göre, bu emir vücubu ifade eder ve dolayısıyla sakal bırakmak vaciptir.
Sakal bırakılması, bıyıkların kısaltılması (dudağı geçmeyecek tarzda) tırnakların kesilmesi, ağzın temiz tutulması, vücuttaki kirliliklerin giderilmesi, fazla tüylerin alınması sünnet olarak görülmüştür. Sünnet niyetiyle bırakılmış olan sakalın sonradan kesilmesi hoş kabul edilmemiş, mekruh sayılmıştır.
Sakalsız iken bıyık bırakmakta hiçbir sakınca yoktur
Sakalı olmayan bir kişinin bıyık bırakmasında herhangi bir sakınca yoktur. Zira hem sakal bırakmak hem de bıyık bırakmak sünnettir. Sadece bıyık bırakan mümin erkek de bu sünnetlerin birine riayet etmiş olur. Hatta sakal yokken bıyığı tamamen kazımak uygun değildir.
Peygamber'e uymayı emreden âyetlerin her konuda olduğu gibi sakal bırakma konusunda da ona ittibâyı kapsadığı, sakalın müslümanın şiarı olduğu kanaatindedirler; ayrıca sakalı t ıraş etmenin kadınlara benzemek ve Allah'ın yarattığı şekil ve sureti bozmak olduğunu, bu yöndeki yasağın sakalı tıraş etmeye de şâmil olduğunu ...
Yani bir nevi harama düşmemek niyeti ile sakalı bırakmıyor. Üstad Hazretlerinin bu ifadeleri, sakalı hangi sebeplerden dolayı bırakmadığına işaret ediyor. Sarığın takılıp çıkarılmasında bir günah yoktur, bu sebeple Üstad Hazretleri sarığı sürekli takmış ve bu şiarı terk edilen bir muhitte temsil etmiştir.
Berberin sadece haram olan tıraşı yapması halinde, kazancı da helal olmaz. Ama berberlikte her iş haram değildir. Bu nedenle berberin kazancı da haramdır demiyoruz. Ayrıca Müslüman'ın sakalını kökten kesmesi helal değildir.
4 mezhebin imamlarına göre haramdır. Yani sakal tıraşından bahsediyoruz, kafa tıraşı caiz. 3 mezhebin cumhur ulemasına göre de haramdır. İmam Şafii'nin kendine göre haramdır, cumhur ulemasına göre mekruhtur. Bundan dolayı cumhrun görüşüne göre erkeğin sakalını tıraş etmesi haram olur" şeklinde cevap verdi.
Sakal Tıraşı Haram Mı? Kur'an-ı Kerîm'de sakal kesmek bir ayette geçer (Tâhâ 20/94), ama sakal bırakma veya kesmenin kuralından bahsedilmez. Hadis-i şeriflerde ise bu konuda bazı emir ve tavsiyeler bulunmaktadır.
Sakal bırakırken hanımlara sorulması gerekir mi? Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, Peygamber Efendimiz (asm)'in bir sünneti olması yönüyle sakalı hafife alma gibi bir kasıt taşımadıkça bu söz kişiyi günahkâr kılmaz.
Sakal, Resûl-i Ekrem Efendimiz (a.s.v)'in önemli sünnetlerinden biridir. Hiçbir alim farz olduğunu ileri sürmediği için bırakılmadığında da farzın terki gibi bir hüküm verilmemiştir. Genellikle avucun içine sığacak yoğunlukta olan sakal, sünnet olarak kabul edilmektedir.
Üstad Hazretlerinin sakal bırakmamak noktasında mazereti çoktur. Hayatı hep zorluklar, sürgünler ve hapislerde geçtiği için, sakalı bıraktıktan sonra kesilme tehlikesine tedbir olmak için baştan bırakmamıştır. Yani denebilir ki sakalı, harama düşmemek niyeti ile bırakmamıştır.
Peygamber (asm), ustura tıraşlı değil, uzun saçlıdır. Saç biçimi ise, uzunluk kısalık durumuna göre, üç şekil arzetmektedir. En kısa şekli kulak yumuşağına kadar olup, en uzun şekli de omuzlarına dokunacak derecede olandır ki, her durum için üç ayrı tabir kullanılmıştır.
Jiletle tıraş olmak haram mıdır? Selamünaleyküm. Tıraşla sakalı kastediyorsanız, kazımanın hangi çeşidi olursa olsun sakal, özürsüz olarak kazındığında haramdır. Diğer temizlik bölgelerinde ise jiletin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
CEVAP: Cennette ibadet etmek olmadığı gibi, sıkıntı verecek herhangi bir iş de yoktur. Orada herkes sakalsızdır. Sakal çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri