Genel olarak tahdit kodu konulmasının başlıca nedenleri şunlardır: Ç113- Yasa dışı giriş – çıkış yapan, yaptıran yabancılar iki (2) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur. Ç114- Haklarında adli işlem yapılan yabancılara konulan bir (1) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur.
Ç-114 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir.
Ç-116 tahdit kodu, geçimini meşru olmayan (gayri meşru) yollardan sağlayan yabancılar hakkında il göç idaresi müdürlükleri tarafından tesis edilen koddur. Fuhuş kodu olarak da bilinir. Hakkında bu kod konulan yabancı kişi, 5 yıl süre ile Türkiye'ye giriş yapamaz.
Haklarında deport kararı olan bazı yabancıların ülkesine geri dönmesi mümkün olmayabilir veya dönerse bu kişinin hayati tehlikesi olabilir. Bu durumlarda yabancı 3. ülkeye deport edilebilir. Bu da mümkün değilse yabancı deport edilmez ve kendisine insani ikamet izni verilir. Bu süreçte kişiye V-144 kodu konulur.
Ç-135 tahdit kodu (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
İlgili 41 soru bulundu
Ç-138 (İnat yolcu)
Halihazırda kendisi hakkında herhangi bir giriş yasağı bulunan yabancı kişi, bu duruma rağmen ülkeye giriş yapmaya çalıştığı sırada tespit edildiği takdirde haklarında Ç-138 inat yolcu tahdit kodu konulur ve 5 yıla kadar giriş yasağı uygulanabilir.
Ç-152 tahdit kodu, yabancıların ülkeye girişlerini belli süreler içerisinde ihtiyaten engellemek amacıyla konulan tahdit kodu türüdür. Adına Ç-152 tahdit kodu düzenlenen yabancıların ülkeye girişi ancak kodun kaldırılması ile mümkün olmaktadır.
Ç-116 tahdit kodu, idari makama yapılacak itiraz başvurusu veya idari işlemin iptali davası açılması yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye'ye giriş yapabilir.
Ç-113 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası yolları ile kaldırılır. Bunun yanında, yabancı hakkında sınır dışı kararı verilmişse, karara karşı iptal davası açılmalıdır.
V-144 (57-A kapsamında serbest bırakılanlar): Deport kararı verilen yabancılar için geri dönüş mümkün olmayabilir veya hayati tehlike olabilir. Bu durumda yabancıya V-144 tahdit kodu verilir ve insani ikamet izni verilir.
Bu tahdit kodları ile yabancı sınır dışı edilir ve ülkeye girişleri belirli sürelerle yasaklanır. Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodları, itiraz başvurusu, iptal davası açılması veya meşruhatlı vize alınması yoluyla kaldırılabilir.
Ayrıca vize veya vize muafiyeti ile ya da ikamet ve çalışma izni ile Türkiye'de bulundukları süre içerisinde bulaşıcı hastalığa yakalanan yabancılar ikamet ve çalışma izinleri iptal edilerek V 78 tahdit kodu ile haklarında sınırsız Türkiye'ye giriş yasağı koyularak sınır dışı edilirler.
Yabancılar ikamet iznine ilişkin soru ve sorunlar için Yabancılar İletişim Merkezi'nin (YİMER) yurt içinden 157 ve yurt dışından +90 312 157 11 22 numaralı telefonlarından 24 saat ayrıntılı bilgi alınabilmektedir.
Bu doğru bir yöntem olmadığı gibi yasal da değildir. Çünkü deport cezaları pasaporta değil kişiye verilmektedir. Bu yöntem ile Türkiye'ye giriş yapılmak istenildiğinde pasaport kontrollerinde pasaportların değiştirildiği bazen gözden kaçabiliyor.
Vize süresini aşmış, oturum izni süresini aşmış ya da çalışma izni süresini aşmış yabancı uyruklu kişiler, vize ihlali yaparak kaçak konumuna düşmüş sayılmaktadır. Eğer yukarıda belirtilmiş usule göre işlemlerini yapmamış ve cezasını ödememiş ise haklarında beş (5) yıllık deport (sınır dışı) kararı uygulanır.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Ayrıca, sınır dışı edilme süreci içinde kişiler idari gözetim altına da alınabilir.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Türkiye'ye Giriş Yasağı Sorgulama
Yabancı, Türkiye'ye girişinde herhangi bir yasağın bulunup bulunmadığını emniyetten veya göç idarelerinden öğrenebilir. Ancak yabancının bunu kendisinin sorgulayabilmesi için bizzat ülkemizde olması gerekir. Şayet yabancı yurt dışındaysa avukatı aracılığıyla bu sorgulamayı yapabilir.
Kimlere g-87 uygulanmaktadır? Genel güvenlik açısından terör bağlantılı olabileceği değerlendirilen yabancılara uygulanmaktadır. G-87 kodu bulunan yabancıların Türkiye'ye girişleri yasaklanır yahut Türkiye'de bulunmaları halinde haklarında sınır dışı etme kararı/deport kararı alınır.
2. Kısa Dönem Oturma İzninin Şartları
Kısa dönem oturma izninin şartlarının ne olduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükme göre; Yukarıda sayılan oturma izni verilebilecek yabancılardan biri olmak. Türkiye'ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmamak.
1. Oturma İzni (İkamet İzni) Nasıl Alınır? Oturma izni almak için ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Yani, yabancı uyruklu kişilerin İl göç idaresinin internet sitesi üzerinden, E-ikamet sisteminden oturma izni başvurusu yapılabilmesi mümkündür.
Umumi ve resmi pasaport sahibi Azerbaycan vatandaşlarının 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen konaklama hakkı bulunmaktadır. Fakat ülkeye her girişlerinde 30 günden fazla kalmamaları gerekmektedir.
G-87 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır? G-87 tahdit kodu, yetkili makama itirazda bulunarak veya idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılır. Yabancı hakkında, g-87 tahdit koduna dayanılarak sınır dışı kararının verilmesi halinde, sınır dışı kararına karşı iptal davası da açılması gerekmektedir.
Ç-118: İkamet izni iptal edilen yabancılara uygulanan tahdit kodudur. M-99 (Interpol- yer ve kimlik tespiti): Kendi ülkesinde ya da INTERPOL sistemine üye bir ülke tarafından hakkında arama bülteni çıkarılan kişiler için koyulan tahdit kodudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri