Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg'dır.
Büyüklük ve Süt Verim Özellikleri
Manda ırkları arasında süt verimi en yüksek olan ırk 900-4000 kg/laktasyon verimine kadar yükselen Akdeniz mandasıdır. Akdeniz mandasını Mehsana (Surti×Murrah melezi olarak elde edilen) ırkı (1800-2700 kg) ve Jafarabadi ırkı (1800-2700 kg) takip etmektedir.
Manda, suyu çok seven bir hayvandır.
Manda genetik olarak doğası gereği doğa hayvanı olduğu için bir nevi bufalo ile aynı ırk üzerindedir. Sıcağa karşı çok hassastır aşırı sıcağı sevmez. Bu yüzden bilhassa suyu ve çamuru çok sever.
Manda Hakkında Genel Yorum
Sığırlara kıyasla daha sert mizaçlı ve huysuz görünselerde sahibine kısa bir zamanda alışmaktadır. Tohumlaması sığırlara nazaran geç gerçekleşen mandalar 6 yaşına kadar olgunlaşmaya devam ederler ve yaşamları 30 yıla yakın devam eder.
İlgili 44 soru bulundu
Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg'dır.
“İYİ BİR MANDA GÜNDE 10 KİLO SÜT VERİR”
Bugün iyi bir manda takriben sabah ve akşam 10 kilo süt verir.
Irk ve tiplere göre değişmekle bir- likte, puberta yaşı 15-48 ay; östrus süresi 19-30 saat; östrus siklusu 17-24 gün; gebelik süresi 305-340 gün, ilkine malaklama yaşı 30-56 ay; malaklama aralığı 340-700 gün; uterus involusyon süresi 15-60 gün; postpartum ilk östrus 35-275 gün ve pospartum gebelik (servis periyodu) 40- ...
Manda sıcağa karşı duyarlı olduğu gibi soğuğa karşı da oldukça duyarlıdır. Ortam sıcaklığı 5 santigrad derecenin altına düşerse ve uzun süre sıfır derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa üşür ve bunu titreyerek belli eder.
Manda Yoğurdu 200 gr - 85,00 TL - Süt ve Süt Ürünleri.
3)Desteklemeye esas 2022 yılı damızlık gebe düve fiyatı 40.000 TL/baş, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır fiyatı 25.000 TL/baş, damızlık gebe manda fiyatı 30.000 TL/baş ve 8-15 aylık damızlık boş dişi manda fiyatı ise 17.000 TL/baş olarak belirlenmiştir.
Karkas ağırlığı ortalama olarak Dünyada, sığırda 212 kg, mandada 137 kg kadardır. Mandanın en önemli verim özelliği sütüdür. Ülkemizde manda sütü genellikle peynir, yoğurt dondurma ve lüle kaymağı imalinde kullanılmaktadır.
Proje öncesi günlük manda sütü ortalamamız 6-7 litre arasındayken, ilk yılımızda 8-9 litreye ulaştık.
Besleme ve ırk özelliklerine bağlı olarak bazı değişiklikler gösterebilir. Sığır ve mandada iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir ki halk arasında buna “kapak atma” denir.
Ardından sütünüze ilave edip karıştırın. Sıcaklığını koruması ve soğumaması için üzerini örtün ve 7 saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan sütünüzü 1 gün kadar da buzdolabında dinlendirin. 1 gün sonunda yemeye hazırdır.
1 LİTRE MANDA SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 108.91 TL + KDV.
Kazanç yönünden manda yetiştiriciliğinde son yıllarda kazanç yönünden artışlar sağlanmaktadır. Genel manada 1 yaşını geçmiş olan mandalar yaklaşık 4000 - 10.000 TL arasında satılmaktadır. Manda yetiştiriciliği için diğer masraflar çıkıldığında manda yetiştirmek karlı bir iştir.
Gerçek manda yoğurdu sert ve sulanmadan durur. içermesidir. Ancak sallanırsa ve kaşık vurulursa sulanmaya başlar. sütü alarak kendinizde mayalayabilirsiniz.
Muş, manda yetiştiriciliğinde potansiyeli olan bir ildir. İlde 1980 yılında 52.162 baş manda yetiştirilirken bu sayı 2022 yılında 8.252 başa kadar gerilemiştir. Muş ili sahip olduğu su kaynaklarıyla su ve sulak alanları seven mandanın yetiştirilmesi için önemli doğal ortam özelliklerine sahiptir.
Halk arasında manda yavrusu birden fazla kelime ile tanımlanır. Bu isimler arasında; kadak, gedek, gocuk, malak, kotik ve kota yer alır.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
(Burada da yazarın ufak bir yanılması vardır : Mandanın erkeğine "buğa-camış" veya "kal-camış", dişisine yalnız "su-sığırı" veya "camış" denir.
Manda yetiştiriciliğine uygun olan Batı ve Kuzey Anadolu'da, mandalar sulak, çayır, bataklık ve sazlık alanlarda otlatılmaktadır. Ilıman iklime sahip yerlerde ise mandalar bütün yıl boyunca otlatılmaktadır.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
İngilizce bizon adıyla da bilinen bufalo, Kuzey Amerika'ya özgü bir manda türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri