Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hayri Ün, TOKİ'nin yaptığı binalarda en düşük beton sınıfı olan C20'yi kullandığını, bu kalitedeki binalarda 10-15 yıl sonra betonda bozulma veya demirde paslanma olabileceğini söyledi.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
1998 Deprem Yönetmeliğine göre 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki yapılarda en az C20, diğer deprem bölgelerindeki yapılarda en az C16 beton sınıfının kullanılması gerekirken, 2007 Deprem Yönetmeliğinde tüm deprem bölgeleri için en az C20 beton sınıfı şartı getirilmişti. 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina ...
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
İlgili 41 soru bulundu
Görüleceği üzere, çalışma yapılan ve depremde hasar gören yerler 1. derece deprem bölgesi içerisindedir. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki yönetmelik bu bölgede beton dayanımının minimum BS 20 düzeyinde olmasını zorunlu kılmaktadır.
Deprem riski yüksek bölgelerde ve çok katlı yapılarda c20 beton sınıfı dayanımdan dolayı yetersiz kalır. En azından c25 olmalıdır.
Harften sonraki sayı ise basınç dayanımını yani betonların bir santimetrekarede dayandığı ortalama yükü gösterir. Örneğin C25'ten alınan silindir beton numunesinin bir santimetrekaresi 250 kilogramlık yüke dayanabilirken C30'dan alınan silindir beton, santimetrekarede 300 kilogramlık yüke dayanıklıdır.
2007 – Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Tüm deprem bölgeleri için en az C20 beton sınıfı şartı getirilmişti.) 2010 – Hazır betonun piyasaya arzı için G İşareti zorunlu hale getirilmiştir. 2011 – Yapı Denetim uygulaması Türkiye geneline yayıldı.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
M400 tipi çimento EN standardına göre 32.5 ayarındadır. Bu nedenle Rusya'da C20/25 sınıfı beton için ortalama 350 kg çimento kullanılabilmektedir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Teknik olarak bakıldığında beton kalitesi açısında c20 altındaki betonları güvensiz olarak nitelendirebilir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını tavsiye etmektedir. Aynı şekilde çelik yapılar, depreme dayanıklı ev inşasında tercih edilmesi gereken ana malzemelerdendir.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Örneğin C20, 28 günlük karakteristik basınç dayanımı 20 MPa yani 200 kgf/cm² olan betondur.
Betonun özellikle kuru halde iken elektriksel iletkenliği de oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak betonarme donatılarının pratik olarak korozyona uğramayacağı söylenebilir (Doğan (2009)).
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri