C Sınıfı Ehliyet Bilgileri C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır.
C sınıfı sürücü belgesi ile kullanılan CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir. Yaş sınırı olarak 21 yaş gerekmektedir. Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz. Tır kullanabilmek için ise C sınıfı ehliyet aldıktan sonra CE sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor.
C1 ehliyeti, kamyon ve çekici kullanmak için gerekli ehliyet olmakla birlikte, B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranmaktadır. Ancak C1 ehliyet ile kullanılabilecek kamyon ve çekicilerin net ağırlıkları, 3.5 ton ile 7.5 ton arasında sınırlandırılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
C Sınıfı Ehliyet Bilgileri
C sınıfı sürücü belgesi ile azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla yük taşımak için imal edilmiş kamyon. Asgari yaş sınırı 21 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. C sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır. C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır.
CE ehliyet sınıfı; C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg'yi geçen römork ve yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanmaya yetki veren ehliyettir. Bu ehliyet, “yeni tır ehliyeti” olarak da bilinir. CE sınıfı ehliyet yaş sınırı 21'dir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Öncelikle tır ehliyeti almadan önce B sınıfı ehliyet almanız gerekmekte. Değişen kanunlarla birlikte artık direkt olarak C sınıfı ehliyet verilmiyor. B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
Eğer C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır diye merak ediyorsanız bu kategorideki araçlar oldukça geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla C sınıfı sürücü belgesine sahip olan vatandaşlar aynı zamanda B, B1, C1, F ve M sınıfına özel araçları da kullanabilmektedir.
Gelen sonuçta veri 33'ün altında ise ehliyet almasında sakınca yoktur raporu veriyoruz. Ancak sonuç 33'ün üzerinde çıkarsa fazla şişman olduğu için ehliyet alamaz notu düşüyoruz.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
C1 sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici kullanma ehliyetidir. Lakin C sınıfı ehliyet aslında bundan çok daha kapsamlıdır. Zira C sınıfı ehliyete sahip insanlar başka araç türlerini de kullanabilmektedir. Ülkemizde C sınıfı ehliyet almak birtakım özel şartlara bağlanmıştır.
125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
C sınıfı ehliyet alabilmeniz için de daha öncesinde normal araçlar için kullanılan B sınıfı ehliyetinizin bulunması gerekir. Ayrıca kişi 21 yaşını doldurmuş olmalı ve sürüşü engelleyecek nitelikte bir sağlık problemi bulunmamalıdır.
c) Kalkış yapmadan önce aynaları ile trafiği kontrol etmiyor. ç) Kalkış yaparken omuz üstü bakış ile kör nokta kontrolü yapmıyor. d) Kalkış yaparken sinyal vermiyor. e) Kalkış yaparken aracı sarsıyor.
E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
Yük taşımak ya da hafriyat kamyonu kullanabilmek için C sınıfı ehliyet almak şarttır. C sınıfı ehliyeti alanlar otomobil kullanabilirler ve kamyonet de kullanabiliyorlar. Ama Tır ya da Römorklu araçlar için D sınıfı ehliyet almak gerekiyor.
G Sınıfı İtfaiye Ehliyet ve Operatörlük Belgesi; İtfaiye İş Makinasını kullanacaklara verilir.
A Ehliyet. A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi 600 CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri