C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
3 yıl C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan uzmanlar B Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak şartı ile veya iş güvenliğinde yüksek lisans yaparak direkt olarak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girme hakkı kazanırlar.
Soru: İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır? Belgenin alınış tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Yenileme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına dilekçe ile lisans diplomalarının noter onaylı suretini göndermeleri gerekmektedir.
Daha önce C sınıfı için 01.01.2019 ve B sınıfı için 01.01.2020 tarihlerine kadar uzatılan bir üst sınıfa bakma süreleri, bugünden itibaren 01.07.2020 tarihine kadar uzatılmış olup, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ÇOK TEHLİKELİ, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ise TEHLİKELİ sınıfa bakabilecektir.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
İlgili 37 soru bulundu
İş güvenliği uzmanı aylık 195 saat sözleşme yapabilir. Bunun yanında tam zamanlı çalışan iş güvenliği uzmanları için fazla mesai sorusu da sorulmaktadır. 4857 sayılı iş kanununa göre bir çalışan yılda en fazla 270 saat fazla mesai çalışması yapabilir. Bu da aylık 22,5 saat olarak hesaplanabilir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
B Sınıfı Belge için: C Sınıfı belgeye sahipken en az 3 (üç) yıl fiilen çalışması ve B Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi olarak açıklanmıştır.
Dolayısı ile C sınıfı iş güvenliği uzmanları da B sınıfına gerekli görüldüğü takdirde bakabilmektedir.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
Buna göre: Çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İSG Sertifikası geçerlilik süresi bir (1) yıldır. Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İSG Sertifikası iki (2) yıl geçerlidir. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Temel İSG Sertifikası nın geçerlilik süresi üç (3) yıldır.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü okuyanlar ve 4 yıllık lisans mezunlarından oluşmaktadır. Daha detaylı açıklamak gerekirse; Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıldır.
eleman.net verilerine göre, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 28.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu.
Yani bir yerde süresinin tamamını dolduracak şekilde tam zamanlı çalışan İş Güvenliği Uzmanı arkadaşımız başka yerde yarı zamanlı çalışma gerçekleştiremez. Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası için girilen uzmanlık sınavı 50 sorudan oluşur. Uzman sertifikası almak isteyen adayların en az 35 soruyu doğru yapması gerekir.
Sınava girmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının yetkilendirdiği kursa gitmek şart. Kursa giderek sınava girmeye hak kazanıyorsunuz.
iSG Haber ™
Bu bağlamda, işyerlerindeki riskleri önceden tespit eden ve önlemler alan İş Güvenliği Uzmanları, geleceğin popüler meslekleri arasında yer alıyor. Peki, İş Güvenliği Uzmanlığı nedir, nasıl olunur ve ne gibi görevleri vardır?
Deneyimleri daha az ve çalıştıkları alanın tehlike sınıfı daha düşük olduğu için maaşları daha düşüktür. 2023 verilerine göre C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı maksimum 13.250 TL, minimum ise 9.250 TL'dir. Ortalama C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı maaşı ise 8.270 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri