C vitamini ile en çok özdeşleşen meyve olan portakal, günlük C vitamini ihtiyacımızı tek başına karşılayabilir. 100 gram portakalın yaklaşık %75'i C vitamini içerir.
En yüksek C vitamini miktarına sahip besinlerden biri greyfurt. Sadece yarım greyfurt yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık 2/3'ünü karşılayabilirsiniz. Bezelyenin C vitamini deposu olduğunu biliyor muydunuz? Sadece bir fincan bezelye 60 miligram C vitamini içeriği ile iddialı bir orana sahip.
Büyük bir portakal, yarım acı kırmızı biber ve ya 125 gram su teresi günlük ihtiyaç duyduğunuz C vitamininin karşılanmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak ayrıca, diğer turunçgiller, bal kabağı, brokoli, karnabahar ve ıspanak da iyi birer C vitamini kaynağıdır.
Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg'dır. Büyük boy 1 portakal ya da 2 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hamilelik döneminde tavsiye edilen günlük miktar 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg'dır.
İlgili 33 soru bulundu
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Bir adedinde 31 mg C vitamini bulunur. Bu, günlük olarak alınması gereken C vitamininin yüzde 51'idir.
Ağır C vitamini eksikliği görülen bireylerde anemi (kansızlık), diş eti kanaması, ciltte morarma gibi durumlar görülebilir. Bazı durumlarda ise yara iyileşmesinde yavaşlama ile tanımlanan, iskorbüt adı verilen bir hastalığın ortaya çıkabileceği görülmüştür.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığımızı kuvvetlendirerek vücuda direnç sağlar. 1 adet limonun suyu bile günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısı karşılamaktadır.
C vitamini limon, greyfurt, portakal, çilek, lahana, domates gibi besinlerde bulunan bir vitamin olduğundan bu besinleri tüketerek eksiklik giderilebilir. Bu besinler; Kivi, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, yeşil biber, kırımız lahana ve kuşburnunda bulunur.
C vitamini eksikliğinin belirtileri, vitaminin yetersiz miktarda alınmaya başlanmasından 8-12 hafta sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. En erken belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk hali, yorgunluk ve halsizlik gibi olumsuzluklar yer alır.
Portakal, C vitamininin yanı sıra A vitamini, lif, folik asit ve potasyum bakımından zengindir. Portakal besin değeri yüksek bir meyvedir. Küçük boy bir portakal, bir porsiyon meyveye denktir. 100 gram portakal 53 mg C vitamini içerir.
C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.
C vitaminini almak için gün içinde taze meyve suyu içebilirsiniz. Yemeklerinize ve salatalara limon ekleyebilirsiniz. Ayrıca C vitamini içeren takviyeler sayesinde çeşitli cilt ve saç maskesi uygulayabilirsiniz. Bu şekilde c vitamininin cilde faydaları ortaya çıkar ve kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini insan vücudunda sentezlenemediği ve suda çözünen bir vitamin olduğundan depolanmadığı için günlük olarak dışarıdan alınması gereklidir. Günlük alınması tavsiye edilen dozu (RDA) yetişkin erkekler için 90 mg, kadınlar için de 75 mg olarak belirlenmiştir.
C vitamini, vücudun doğal savunma yetisini yani bağışıklık sistemini güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır. Araştırmalar, C vitamini tüketiminin kandaki antioksidan seviyesini %30'a kadar artırabileceğini göstermektedir. Bu artış, vücudun iltihapla daha iyi şekilde savaşmasına yardımcı olur (1, 2).
Düzenli limon tüketimi de oksidatif stresi önlemeye yardımcıdır. Limonda bulunan flavonoidler (hesperidin ve d-limonen) serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. Alerjik astım gibi hastalıklara neden olan iltihap oluşumlarını engeller.
Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir. Dilimlere bölünmüş 100 gr. taze elmanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 58 kalori; 0,2 gr.
C vitamini ihtiyacı sigara içen kişilerin içmeyenlere göre kat daha fazladır. Bu nedenle C vitamini bakımından zengin olan kivi, kırmızıbiber, kuşburnu, portakal, limon, maydanoz, salatalık, diğer yeşil yapraklı sebzeler düzenli olarak tüketilmelidir. A ve E vitamini antioksidan vitaminlerdir.
C ve diğer vitaminlerin fazlalığı böbrekte ve karaciğerde birikebilir. Vitaminlerde yüksek doz zararlıdır. Doktorun belirlediği dozlarda, tok karnına ve sabah almak faydalı.
C vitamini, askorbik asit adıyla da bilinen bir asit türü. Salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor.
Soğuk algınlığı olan kişilerin tedavilerine C vitamin eklendiği zaman hastalığın süresi erişkinlerde %8 (%3-12), çocuklarda ise %14 (%7-21) oranında kısalmış görünüyor. Çocuklarda C vitamin kullanımı günde 1-2 gr arası olduğu zaman etki daha da belirgin hale geliyor ve hastalığın süresi %18 oranında kısalıyor.
Limonlu su kanı, kan damarlarını ve atardamarları temizler.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri