- Balık pişirmeden önce ise fırın mutlaka 200 dereceye ayarlanmalıdır. - Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir.
Kolay Balık Haşlaması (Azeri Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır? Balığı güzelce temizleyelim, tencereye su sebze ve baharatları döküp kaynamaya bırakalım. Kaynayan zaman tuzu döküp balıkları salalım. 15 -20 dak haşlayalım.
180 derecede ilk 20 dk. bu şekilde kapalı pişirdikten sonra üzerlerini açıp 10 dk. kadar da kızarmalarını sağladım. İki türlü de aynı lezzeti elde edebilirsiniz. Tek farkı kapalı pişince daha kısa sürede pişmesi.
Pişme sırasında balığın içinin yeterli sıcaklığa ulaşması için belirli bir süre gerekir. Bu süre balık etinin kalınlığının iki katıyla doğru orantılıdır. Yani 2 cm kalınlığında bir balığın 15 dakikada ulaştığı ideal iç sıcaklığına, 4 cm kalınlığında bir balığın ulaşması için 30 dakika değil, 1 saat gerekir.
Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir. Hemen sonrasında, tabakta soğutmadan yenmelidir, aksi halde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekligini kaybeder.
İlgili 43 soru bulundu
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Kapaklı tavaları kullanamam diyorsanız; çift taraflı ve kilitli pratik tavaları alabilirsiniz. Genellikle balık tavalarında olması gereken özellikleri, listemizde hatırlatalım. Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir.
Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır. Tava ısınınca balığı 3 ile 5 dakika, sonrasında da diğer tarafını 2 ile 3 dakika arası pişirin. Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Tepsinin tabanına limon dilimi ve soğanları yerleştirin. Daha sonra hazırladığınız balıkları da tepsiye aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 40 dakika pişirin.
Levrek, palamut, mercan ve çipura gibi bol etli balıklar, fırında daha güzel pişer.
Yağlı kağıdı balıkların üstüne kapatın kenarlarını hava almayacak şekilde kıvırın. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 25-30 dk kadar pişirin. Afiyet olsun.
Balığın altına ve üzerine birer dilim limon, soğan ve domates yerleştirip kağıdı paket şeklinde kapatın. Fırın tepsisine yerleştirip 200 derecede 15 dakika pişirin.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz.
Hamsileri, tabağa koyduğunuz mısır ununa güzelce bulayalım. Tavaya sıvı yağı koyarak fırça yardımı ile her tarafına gelmesini sağlayalım. Balıkları aynı yönde, sıkı bir şekilde dizerek daire oluşturalım ve tavamızı ocağa alarak yüksek ateşte 7-8 dakika pişmeye bırakalım.
Çünkü bazı balıklar plastik kapları kokuturlar ve bu kokudan kurtulmak çok zor olur. Eğer daha uzun sürede yenecekse yazları mutlaka balık iyice temizlenmeli, yıkanmalı, süzülmeli ve buzdolabı poşeti ile dolaba konmalıdır. Kış aylarında balıklar temizlenmeden dolaba konur mu? Balık riske girilebilen bir gıda değildir.
Başlıca balık pişirme teknikleri; kızartma, ızgara, buğulama, haşlama, buharda, fırında ya da güveçte pişirmedir.
Az zeytinyağı gezdirip, üzerine soğan, domates, kapya biberi, limon dilimleri ve maydanozu yerleştirip, aralarına ve altına defne yapraklarını koyuyoruz. Biraz daha tuzlayıp zeytinyağı gezdirip, kağıdı kapatıyoruz. 200 derecelik önceden ısıttığımız fırında, yaklaşık 20 dk pişirip servis edebilirsiniz.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri