C vitamini içeren bir ürünün bozulup bozulmadığı renginden, kıvamından ve kokusundan kolaylıkla anlaşılabilir. C vitamini içeren ürün bozulduğunda mutlaka renk değiştirir. Ürünün rengi koyu sarı, koyu turuncu veya kahverengiye dönüşmeye başladıysa bu, ürünün bozulduğu anlamına gelir.
Dermatologların özellikle üzerinde durdukları nokta, serumu uyguladıktan sonra 15 dakika kadar cilde nüfuz etmesini beklemek gerektiği... Ardından nemlendiricinizi uygulayabilirsiniz. Serumlar da çoğunlukla kremler ya da losyonlar gibi iki yıla kadar raf ömrüne sahip.
Suda, C vitamini oksitlenir ve kendi gücünü kaybettiği ve hatta bir oksidan yanıcı olabileceği bir tepkimeye neden olur - yani serbest radikallerin kendisini oluşturabilir.
Serumunuzu nemden uzak ve karanlık ortamda muhafaza etmelisiniz. Kimi ürünler buzdolabında saklanmak için uygun olsa da serumları buzdolabına koymamak gerekiyor. Fazla soğuk nedeniyle katılaşma yapabiliyor ya da kıvamları bozuluyor.
Hangi ürünler buzdolabında saklanabilir? İçerisinde uzun ömürlü olmalarını sağlayan kimyasal maddeler içermemesinden dolayı doğal içerikli ürünler, soğuk ortamda saklanmaya gayet müsait. Retinol ya da C vitamini içerenler ise ısığa karşı hassas olduğundan serin yerde tutulmalı.
İlgili 37 soru bulundu
C vitamini içeren ürün bozulduğunda mutlaka renk değiştirir. Ürünün rengi koyu sarı, koyu turuncu veya kahverengiye dönüşmeye başladıysa bu, ürünün bozulduğu anlamına gelir. Bozulan ürünün kıvamında da farklılıklar gözlenir. C vitaminli ürünler bozulduklarında, kıvamları taneli ve yapışkan bir hale gelebilir.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
Yoğun Vitamin C serumları asitli olduğu için 1-2 günlük kargo sürecinde çalkalanıp köpürür ve basınç dolayısıyla kapağa ve kutuya sızabilir, sızan sıvı okside olmuş kristal formuna dönüşür.
17 mayısta Trendyol'dan Doa Kozmetik c vitamini alıştım. 29 Ekimde açtığımda sararmıştı, (buzdolabında saklamış olmama rağmen) rengi sarı c vitaminleri oksitlenmiş kullanılması sakıncalıdır.
Mesela C vitamini 30 derece sıcaklıkta bile bozunmaya başlayabiliyor ama bu, ilk başta çok yavaş bir bozunma oluyor. Asıl bozunma 60 derecelerde başlıyor ve 80 derecede iyice hızlanıyor. Ama bunun dışında birçok dış faktör de C vitamininin bozunmasını etkiliyor.
Cildimizi yeterince duralamadığımızda ya da yeterince kurutmadığımızda (ıslak kaldığında) serum ciltte köpürüyor. Bu yüzden serum kullanmadan önce yüzünüzü yıkadığınızda temizleme jelini ciltten iyice su ile durulamak lazım. Daha sonra ise havlu veya havlu kağıt ile iyice kurulamak lazım.
C Vitamin Serumu Oksitlenmesi
Çoğu serumun rengi sarıya dönüktür. Zaman içinde bu ton koyulaşabilir, turuncuya dönebilir, hatta kahverengi bir renk alabilir. Bu serumunuzun bozulduğuna işaret eder ve daha fazla kullanılmamamsı gerekir.
C vitamini neredeyse renksiz bir biçimdedir, kararsızdır ve ışığa maruz kaldığında sarı bir renk veren Dehidro Askorbik Asit'e (DHAA) oksitlenir. C vitamininin kararlılığı, 3.5'ten daha düşük bir pH'ı koruyarak kontrol edilir.
Eski olduğunu düşündüğünüz bir ürünü kullanmadan koklamanızı, iyice incelemenizi ve dokunmanızı tavsiye ederim. Eger garip bir koku varsa içindeki içerikler bozulmuş veya bakteriyel bir üreme olmuş olabilir. Üzerine baktığınız zaman beklemediğiniz siyah veya yeşilimsi büyüme görüyorsanız, ürün bozulmuş olabilir.
C serumu kullanımına dair en çok dikkat edilmesi gereken konu serumu karanlık ve nemsiz bir yerde muhafaza etmektir. C vitamini serumunu günlük bakımın bir parçası olarak düşünmek ve rutini bozmadan uygulamak gerekir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa temiz cilde masaj şeklinde uygulanmalıdır.
C vitamini serumunuzun rengi değiştiyse dikkat ⚠️ C vitamini serumlarınızda zamanla sararma,turunculaşma ve son adımda kahverengileşme olabilir. Hafif bir sararma durumunda bir miktar etkinlik kaybı olur ancak bu renk kahverengiye kadar gittiyse cildinize faydadan çok zarar verebilir.
C VİTAMİNİ YÜZ SERUMU
Değilse, etkinliği yavaş yavaş hiç çalışmama noktasına kadar azalacaktır. Bunu, ürünün bakırdan kahverengimsi bir renge dönüşmesine neden olan oksidasyondan kaynaklanan renk değişikliği olarak görebilirsiniz.
Bilindiği gibi C vitamini kararsızdır , oksidasyona duyarlıdır ve bu oksidasyon renginin sararmasına neden olur; Medik8'in C-Tetra serisi, tetrahekzildesil askorbat adı verilen son derece kararlı bir C vitamini formunu kullanır. Bu molekül oksidasyona daha az duyarlı olması için geliştirilmiştir.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
C vitamini serumlarının bazıları asidik özellik taşımaktadır. Bu nedenle yaz aylarında çok sık kullanılması önerilmemektedir. Ancak yazın kullanmayı düşünenler için gece yatmadan önce kullanılması daha doğru olacaktır.
Bu yüzden C vitamini serumu kullanırken, gündüzleri en az SPF 20 içeren bir güneş kremi kullanmalısın. Aksi halde cildinde leke oluşumuna neden olabilirsin. Bunun dışında, güneş kremi ile birlikte kullanıldığında C vitamini cilde zarar olmayan, harika bir antioksidandır.
Cilt lekelerine sahip kişi C vitamin içeren serum kullanması gerekir. Bunun sebebi; C vitamini serumu hem içerik olarak hem de yapı olarak ciltte bulunan leke görünümünün geçmesi için en uygunudur. Ciltte hızlı bir şekilde emilir.
Unutulmamalıdır ki, C vitamini hem 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda hem de buzdolabı ısısı olan 2-8 derece sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir."
C vitamini serumu cilde ince tabaka halinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez uygulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri