Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Türkiye'de en fazla sahip olunan B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet tipi araçlar için talep edilmektedir. 18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir.
G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir? G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için diğer ehliyet gruplarına göre daha yüksek bir yaş şartı aranıyor. Sürücü adaylarının C ve CE sınıfı sürücü belgesi için 21 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. C1 ve C1E sürücü belgesi almak isteyenlerin ise 18 yaşını doldurmuş olmaları yeterli.
C1E Sınıfı Ehliyet
Ağırlığı 12.000 kg'ı geçmeyen römorklu kamyon ve çekici kullanma yetkisi verir. C1E sınıfı ehliyet yaş sınırı 18'dir. Bu ehliyeti almak için aranan deneyim şartı en az C1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaktır.
İlgili 27 soru bulundu
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
C sınıfına ait olan ehliyetle kamyon ve çekiciler kullanılmaktadır. C1 sınıfına ait olan ehliyetle ise 7,5 tona kadar olan kamyon ve çekiciler kullanılabilmektedir. C1E sınıfına ait olan ehliyetlerle ise 12 tona kadar olan kamyon ve çekicileri kullanmak mümkün olmaktadır.
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
Genelde ehliyet türleri için belirlenen yaş sınırı 18 yaşını doldurmak iken C sınıfı ehliyet yaşı 21 olarak kararlaştırılmıştır. Bu durumda C sınıfı sürücü belgesi almak isteyen kişilerin 18 değil, 21 yaşını bitirmeyi beklemesi gerekmektedir.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.
A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.
Yaş sınırı 18 olarak verilen BE sınıfı ehliyetlerde otomobil kullanımı ve römork ile yük taşımacılığı söz konusudur. M, B1, F ve B kapsamındaki tüm araçları kullanabilen BE sınıfına dahil olmak için mutlaka B sınıfı ehliyetin alınması gerekir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
C1E sınıfı ehliyete sahip olmak isteyenlerin öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olması gerekmektedir. Sürücü kursu fiyatları değişmekle birlikte, ortalama olarak 2021 C1E sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 1.250 TL civarındadır. Ehliyet almak içinse ayrıca birtakım harçların yatırılması gerekmektedir.
C1E Ehliyet Fiyatı
Bu bağlamda sürücü kursu fiyatları değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak C1E ehliyet fiyatı ise 2022 yılı için harç ücreti 1.863,70 TL şeklindedir. Değerli kağıt bedeli ise 280 TL, hizmet bedeli 65 TL olmaktadır. Bu anlamda toplam 2.208.70 TL tutarında bir maliyet ortaya çıkmaktadır.
C1E sınıfı ehliyet sahibi olarak hangi araçların kullanıldığı merak konusudur. Eğer C1E ehliyetine sahip olarak 12000 kg. a kadar kamyon ve çekiciyi römorklu olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bu ehliyete sahip olanlar otomobil, kamyonet, traktör, motor bisiklet ve ATV de kullanabilmektedir.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Kamyon ehliyeti alma yaşı her zaman 18 olarak belirlenmiştir. Türkiye'de kamyon ehliyeti alma yaşı 18'dir. Bunun anlamı, 18 yaşını doldurmuş olan herhangi bir kişinin kamyon sürme yetkisine sahip olabilmesidir.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
C1 Sınıfı Ehliyet ile Yüklü ağırlığı maximum 7,5 ton olan Kamyon , Motorlu Bisiklet , Otomobil , 4 tekerlekli Motosiklet (ATV) ve Traktör kullanabilirsiniz.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Traktör, Motor bisiklet, Ağırlığı 400 kiloyu geçmeyen, motor gücü ise 15Kw altında olan 4 tekerlekli motorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri