Şimdi, Kolombiya çoğunlukla
Kolombiya kahvesi genel olarak bölgelere göre değil kalite cinslerine göre adlandırılırlar. Yüksek kalite çekirdek tipleri yaş yöntem (yıkanarak) ile işlenerek fermante olurlar. Tat profiline bakıldığında yüksek asidite, yoğun bir gövde ve çikolata vr karamelimsi notalara tropik meyve tatlarının eşlik ettiği görülür.
Çünkü en iyi filtre kahve çekirdeği, arabicadır. En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
4. Dünyanın en çok tanınan kahve üreticisi: Kolombiya! Kahvelerin tatları iyi dengelenmiş asiditeye sahip olup, yumuşak içimlidirler.
Kolombiya kahvesi genelde asiditesi yüksek, zengin ve güçlü gövdelidir. Tatlı fındıksıdan çikolata, karamel, tropikal meyveye kadar geniş yelpazede çok farklı lezzetler barındırır. Brezilya kahvesi doğal tatlı, asiditesi yumuşak ve yoğun dokudadır. Kızarmış ekmek, karamel, çikolata tatlarını barındırır.
İlgili 40 soru bulundu
Kurukahveci Mehmet Efendi'de Brazilian, Colombian ve Ethiopian olmak üzere menşeileri isimlerinde açık olan (Brezilya, Kolombiya ve Etiyopya) üç tür filtre kahve satılıyor. Bu kahvelerin, paketleri çerisinde ince öğütülmüş olarak satıldıklarını belirtelim. Bu üç kahve içinde öncelikli tercihimiz ve önerimiz Colombian.
Son olarak, Kenya kahve çekirdekleri, yukarıda da değindiğimiz üzere bünyelerinde son derece karakteristik ve eşsiz bir lezzet taşır. Ve sanılanın aksine sert, acı, kömürsü bir tada değil, narenciye ve üzüm tadına benzeyen lezzet notalarına sahiptirler.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Kolombiya Çekirdeği
Orta asitli, yumuşak içimli ve yer yer meyve notalarının baskın olduğu bu özel çekirdek ile üst düzey filtre kahve deneyimi yaşayabilirsiniz. Kahve içmeyi sevmeyenlerin bile rahatlıkla tercih edecekleri bu özel kahve çekirdeği sayesinde kolay içime sahip bir kahveye kavuşabilirsiniz.
Türk kahvesinin de, Güney Amerika'dan gelen filtre kahvenin de çekirdeğinin kökeni olan Arabica, üçüncü dalga kahve kültürü ile daha da yaygınlaşarak evimize kadar girmiştir. Arabica cinsi kahve bitkisinin en belirgin özelliği oldukça hassas olmasıdır.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen'den değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrularak özel değirmenlerde öğütülmesiyle elde ediliyor. Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü (Coffe Arabica) kahve tercih ediliyor.
Guatemala Kahvesi Özellikleri
Guatemala'nın dağlık arazisi ve volkanik toprakları, kahve çekirdeklerini daha sert yapıyor ve bu sayede aromayı içerde tutuyor.
Kosta Rika kahve çekirdekleri, olgun, temiz ve yüksek asiditeye sahiptir. Doğal işleme yöntemiyle işlendiği için doğal ve hafif gövdelidir. Kosta Rika Tarrazu kahvesinde, ağırlıklı olarak karanfil ve karamel aroması hissedilir. Yetiştiği bölgeler yağışlı ve kurak bir iklime sahiptir.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Biz Türkler, çok fazla kahve içtiğimizi düşünsek de diğer ülkelerle kıyasladığımızda son derece az kahve tüketiyoruz. Türkiye'de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz.
Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
Kahveyi genel olarak üç ana bölgede değerlendirdiğimizde, çiçeksi aromalara sahip olan Afrika'dan gelen kahveler daha yumuşak içimlidir. Orta içim derecesine sahip olan kahveler ise Güney Amerika'dan, özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan gelen kahvelerdir.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
Bu bölgenin kahveleri dünyada üretilen en iyi kahvelerden birisi olarak anılmaktadır. Oldukça hafif ve narenciye tadına sahiptir. Güney bölgesinde yetişir. Aroması harikadır.
Espresso, koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri