Serum CA 19-9'un referans aralığı 37 U / mL'den azdır. CA 19-9 YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? 19-9 normal değeri 37 U / Ml'den düşük olması gerekmektedir. Bu değerden yüksek çıkan sonuçlar, kişinin vücudunda bazı hastalıkların ya da kanser hücrelerinin barındığını göstermektedir.
Ca 19-9, genellikle safra kanalı, kolon, mide, over, hepatosellüler, gastroinstestinal sistem (sindirim sistemi organları) ve pankreas kanserleri gibi malign durumlarda yüksek seviyelerde görülebilen bir tümör belirteci olarak bilinir.
Kişilere yapılacak olan ca 19-9 testi 37 U/ ML üzerinde bulunduğu zaman değerin yüksek çıkması anlamına gelir. Bu testin değerinin yüksek çıkması kişilerde bazı hastalıkların varlığına işaret eder. Genel olarak kişilerde bu değerin yüksek çıkması kanser hastalığının habercisi olarak da bilinir.
Sağlıklı bir insanda CA 19-9 değerinin 37 U/ml'den düşük olması büyük öneme sahiptir. Bu değerin üzerinde çıkan sonuçlar bazı kanser hücrelerine işaret ederken, belli başlı farklı hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Pankreas Kanseri Hangi Tahlille Belli olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör şüphesi doğuran değerler çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunda tıkanıklık olan hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek çıkabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Test sonuçları özellikle sağlıklı bireylerde düşük değer gösterir. Fakat CA 19-9 testi değerleri yüksek olduğu bireylerde pankreas kanseri belirtisi olduğunu gösterebilir.
Pankreas kanserinin belirtileri arasında bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yavaş gelişen sarılık, mide çıkışında tıkanıklık ve ağrı görülebilir. Pankreasın baş kısmına yerleşmiş kanserde, ağrısız sarılık ve büyük abdestin camcı macunu gibi açık renk olduğu görülür.
CA15-3 referans aralığı 8.33-52.47 U/mL, CA19-9 referans aralığı 2.5-32.35 U/mL, CA125 referans aralığı 2.28-19.15 U/mL, CEA referans aralığı ise 50 yaş altı için 0.36-6.47 ve 50 yaş üstü için 1.01- 8.72 ng/mL olarak bulundu.
Pankreas kanserinde %80'e kadar kesin sonucu gösteren Ca 19-9 değeri, belirlenen referans aralıkta bulunmadığında hayati risk taşıyan sorunların oluşmasına sebep olur.
CEA Testi Normal Sonuçları
Normal aralık 0 ila 2,5 ng/mL'dir (0 ila 2,5 µg/L). Sigara içenlerde biraz daha yüksek değerler normal kabul edilebilir (0 ila 5 ng/mL veya 0 ila 5 µg/L). Kan örneğiniz bir laboratuvara gönderilecek. Özel makineler kanser için kontrol edecek.
CA19-9 özellikle safra kanalı ve pankreas kanserlerinde yüksek olarak saptanan bir tümör belirtecidir. Bu durumlara ek olarak kolon, mide, over, karaciğer ve özafagus kanserleri gibi diğer malign durumlarda da yüksek seviyelerde saptanır.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir. CA 15-3 seviyesi düşerse veya normale dönerse, tedavinin işe yaradığı anlamına gelebilir.
CA 125 değerinin yüksek olması hastada kanser varlığı anlamına gelmediği gibi, normal olması da hastalık olmadığını anlamına gelmez. Bu nedenle testlerin belirli aralıklar ile tekrarlanması ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. CA 15-3 (kanser antijeni 15-3) (“cancer antigen 15-3”) nedir?
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Yumurtalık kanseri dışında CA-125 seviyesinin yükselmesine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır: Divertikülit, endometriozis, miyomlar, enflamatuar barsak hastalığı, karaciğer hastalığı, adet, pelvik inflamatuar hastalık, peritonit, gebelik, yakın zamanda ameliyat, rüptüre yumurtalık kisti.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
CA 125, yumurtalık kanseri hücrelerinin birçoğunun yüzeyinde bulunan bir proteindir. Yumurtalık kanseri olan kadınların kanında anlamlı düzeyde yüksek olabilmektedir. Bazı başka kanserlerde de az miktarda bu protein üretilebilmektedir.
CEA (Karsinoembriyonik Antijen) annenin karnında bulunan bebeğin bağırsağında yer alan bir proteindir. Doğumdan sonra kan değerlerinde görülemeyecek kadara yok olurlar.
Tümör markerları kanser veya kanser olmayan durumlarda vücutta kanser hücreleri veya normal hücreler tarafından üretilen maddelerdir. Çoğu tümr markerları kanser hücreleri tarafından üretilebildiği gibi normal hücreler tarafından da üretilebilir fakat kanser durumunda daha fazla üretilirler.
CEA (karsinoembriyonik antijen) nedir? CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir. Doğum evresinden sonra oldukça az miktarda üretimi sağlanır.
Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri çoğunlukla yüksek çıkıyor. Safra yolunun tıkandığı hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek bulunabiliyor. Görüntülemede kullanılan yöntemler ise; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans.
Tümör, genellikle önce karın içinde ve karaciğerde yayılır, ardından akciğerlere, kemiklere ve beyine ulaşabilir. Tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri