3 Mevsim Çadırlar Eğer ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında çok soğuk ve rüzgarlı olmayan havalarda çadırı kullanacağım diyorsanız; 3 mevsim olarak tabir edilen, su geçirmeyen (artık su geçiren çadır pek kalmadı), taşıma durumunuza göre ağırlığına göre karar vereceğiniz bir çadır işinizi görecektir.
Çadır kurulum şemasındaki talimatları takip ederek, kurulumu daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. 5 mevsim çadır; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve son olarak, dağcılıkta aşırı kış ve soğuk şartları ifade eden beşinci bir mevsim vardır. 5 mevsim çadırlar bu tip havalardan en sağlam korumayı sağlar.
4 mevsim çadırlar adından da anlaşıldığı gibi 4 mevsim yani ilkbahar yaz sonbahar ve kış aylarında kullanımı düşünülerek üretilmiş çadırlardır. Özellikle kış şartlarına daha dayanıklı olan çadırların polleri ve kumaşları mevsim özellikleri değerlendirilerek üretilmiştir.
Her mevsim kullanıma uygun olarak tasarlanan; kazıkları, polleri ve kumaşı rüzgara ve kara dayanıklı 4 mevsim çadır modelleri, genel olarak 8000 mm'ye kadar suya dayanıklı oluyor. 5 mevsim çadırlar ise en zorlu hava koşullarında bile kullanılabiliyor.
Mevsimlik çadırlar, bahar ve yaz kampları için uygundur. 4 mevsim çadırları kış kamplarında da kullanabilirsiniz. İşinizi sağlama almak istiyorsanız zorlu hava koşullarına dayanıklı olarak üretilen kış kampına uygun çadırları satın alabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Nem oluşumunu önlemek için yapmanız gereken, çadır içerisinde hava akımı oluşmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için de gece yatarken çadır pencerelerini yeterli havalandırma için açık bırakın. Unutmayın! yoğuşmayı önlemek için, içerideki su buharının dışarıya çıkmasına olanak saplamak gerekir.
Çadırınızın yakınlarında ancak etrafı korunmuş bir şekilde kamp ateşi yakmalısınız. Etrafınızdan toplayacağınız odunlar ıslak olabilir bu yüzden yanınızda çıra bulundurabilir veya birkaç tane odun parçasını yanınızda taşıyabilirsiniz. Doğru şekilde yakacağınız ateş ile vücut sıcaklığınızın düşmesini önleyebilirsiniz.
Mevsimlere göre çadır çeşitleri 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim çadırlarıdır.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Zemin matları çadırın zeminini çakıl taşlarına, bitki köklerine karşı koruyan ve aşınma ya da delinmeleri engelleyen önemli bir kamp ekipmanıdır. Kamp tatillerinde düzenli olarak bir zemin matı kullandığın takdirde çadırının kullanım ömrünü de bir hayli uzatabilirsin.
Etrafındaki direkler doğru şekilde açılarak düzgün monte edilen bir çadır 50 km/sa hızla esen (6 şiddetinde) rüzgara karşı yerinde kalır.
Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Çadır içinde konforlu bir uyku için hava koşullarına uygun alanları tercih etmek, çadır içinde sıcak ya da soğuğa bağlı uyku sorunu yaşamanın önüne geçecektir. Bunlar dışında kısaca mevsim kış ise sabah güneşini alacak yer, yaz ise sabah gölgede kalacak yere çadırı kurmak avantajlı olur.
Çadırlarda modeline göre bir iç bir dış tente bulunur. Yazlık çadırlar tek tenteli olarak üretilirlerken, kışlık çadırlar ise çift tenteli olarak üretilirler. Çift tentenin amacı çadırın iç tentesi ile dış tentesi arasında yaklaşık 7-8cm'lik bir hava boşluğu yaratarak ısı yalıtımını bir nebze olsun sağlamaktır.
Çadırın içerisinde mum yakarak ısınabilirsiniz ancak son derece dikkatli davranmanız gerekiyor çünkü mumun devrilmesi durumunda çadırınızın yanacaktır. Bu yöntemi kullanırken yakacağınız mumları örneğin bir tencerenin içerisine koymak iyi bir fikir olabilir.
Toprak ile ısıtma( Köz ile ısıtma)
Daha sonra oluşan közleri dikkatli bir şekilde alın. Ardından çadır kuracağınız her yere yayın ve üzerini toprak ile kapatın. Sonrasında üzerine yapraklar varsa çalılık gibi kapatıp çadırını üzerine kurun. Bu yöntem sayesinde en az 7-8 saat boyunca ısınabilirsiniz.
Kıl çadır sıcak & soğuk geçirmez!
Bu katmanlar izolasyon malzemesi de içermektedir. Bununla birlikte keçi kılından yapıldığından ötürü bir güzel özelliği de sıcak havanın içeri aktarılmaması. Yazın kıl çadırlar son derece serin bir ortamı muhafaza etmektedir.
Öncelikle çadırın kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmaması, kurutma makinesinde kurutulmaması gerektiğini belirtmek gerekir.
İlk önce barınma alanımız olan çadırın, ağır kış şartlarına uyması gerekiyor. Kış kamplarının olmazsa olmazı yağışa ve rüzgara dayanıklı çadırlar. 4 mevsim ya da 5 mevsim çadırlar kış kampları için bize avantaj sağlıyor. Ancak yüksek irtifada yapılacak kış kamplarında 5 mevsim çadır olması zorunlu.
6 Kişilik Çadır Ölçüleri Nelerdir? Farklı renk ve ebatları ile ön plana çıkan 6 kişilik çadır modellerinin ölçüsü ortalama 220 ile 250 cm arasındadır.
Sonbahar ve kış için çadır arıyorsanız 4 mevsimlik çadırları tercih edebilirsiniz. Kışın kullanmaya uygun olan 4 mevsim çadırlarda fiberden daha dayanıklı olan alüminyum poller bulunur. Kar etekli 4 mevsim çadır modelleri zorlu hava koşullarında ekstra konfor ve güvenlik sunar.
Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun.
Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun.
Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri