Konforlu bir uyku için yastık ya da yastıklamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer aracınızda ya da çadırınızda yeterli alana sahipseniz yanınıza bir yastık almak iyi bir fikir olabilir. Eğer yeteri kadar alanınız yok ise o zaman kuru elbiselerinizle başınızın altını destekleyerek yastıklama yapabilirsiniz.
Uyku tulumunun çadırın tabanı ile olan bağlantısının kesilmesi ısı yalıtımının arması anlamına gelir. Yumuşak zemin ise çok daha konforlu bir uyku. Dolayısıyla kamp maceralarınız esnasında sıcak ve rahat bir uyku için şişme yatak ve/veya mat çok önemlidir.
Çadır içinde, oturma odasında, çocuk odalarında şişirilmiş yatak kullanabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmayı seven kampçılar için çadır içinde kullanılan yataklar önemlidir. Çadır içinde uyurken konforlu bir zemin hazırlamak için kauçuk malzemeden üretilen ve içi hava ile doldurulan yataklardan faydalanabilirsiniz.
Hazırlanış açısından kamp matı daha iyidir. Çünkü şişme yatağı şişirebilmek için pompaya ihtiyaç duyarsınız ve taşıma açısından da arabanız yoksa sizi zorlayacaktır. Ancak kamp matı daha kolay kurulur ve daha rahat taşınır.
Zemin matları çadırın zeminini çakıl taşlarına, bitki köklerine karşı koruyan ve aşınma ya da delinmeleri engelleyen önemli bir kamp ekipmanıdır. Kamp tatillerinde düzenli olarak bir zemin matı kullandığın takdirde çadırının kullanım ömrünü de bir hayli uzatabilirsin.
İlgili 28 soru bulundu
Uyku tulumu tek başına ısınmanıza etmez. Hem topraktan gelecek soğuğu engellemek, hem de daha konforlu bir istirahat için çadırın içine mat ya da şişme yatak sermeniz ya da kamp yatağı kullanmanız gerekir.
Çadır brandaları su geçirmemesi için PVC kaplı polyester ya da naylon kumaştan yapılır. Bu malzemeler su geçirmez özelliklere sahiptir. Çadır brandası üreticilerinin çoğu, su direncini artırmak için çadır battaniyelerine özel bir kaplama da uygular.
Uyku tulumu kamp yapanlar için yaz mevsiminde de gereklidir. Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Köpük matlar, kendiliğinden şişen matlar ve hava matları dahil olmak üzere farklı tipte kamp matları mevcuttur. Kendiliğinden şişen matlar kalın ve rahattır, istenen sıkılığa ayarlanabilir. Bununla beraber kamp matları tercih ederken boyut ve ağırlığa da dikkat edebilirsiniz.
Doğru ve kaliteli bir uyku tulumu, kampta rahat uyumak için en önemli bileşenlerden biridir. Uyku tulumu seçerken, genellikle yılın hangi döneminde kamp yaptığınızı düşünün. Çünkü uyku tulumları, farklı sıcaklıklarda kamp yapmak için farklı derecelere sahiptir.
Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
Mat Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Köpük matların şişme matlara göre kullanım kolaylığı olduğu ve daha sağlam olduğu unutulmamalıdır. Mat üzerinde uyurken, yan yatmak ile, sırt üstü yatarak vücudun tamamının mata temas ederek yatmak arasında izolasyon farkı olduğu unutulmamalıdır.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Çadır zemini düz veya çevreden yüksek seviyede kurulmalıdır. * Rüzgar yönünü çadır kurulumunda göz önünde bulundurun. Çadırınızı rüzgardan etkilenmeyecek bir yere kurun. Bu nedenle çadırınız kapıdan rüzgarı yakalayamayacak ve içeriden gelen basınç nedeniyle direklere baskı yapmayacaktır.
Toprak ile ısıtma( Köz ile ısıtma)
Daha sonra oluşan közleri dikkatli bir şekilde alın. Ardından çadır kuracağınız her yere yayın ve üzerini toprak ile kapatın. Sonrasında üzerine yapraklar varsa çalılık gibi kapatıp çadırını üzerine kurun. Bu yöntem sayesinde en az 7-8 saat boyunca ısınabilirsiniz.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
3 Mevsim çadırlar için yaz aylarına uygun çadır tipi diyebiliriz. Bu çadırlar rüzgara karşı pek dayanıklı olmuyor, ısı yalıtımı bulunmuyor ve yağmur yağdığında su geçirebiliyor. Eğer sadece sıcak yaz aylarında kamp yapma gibi bir planınız varsa bu çadırları değerlendirebilirsiniz.
Çadır kurulum şemasındaki talimatları takip ederek, kurulumu daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. 5 mevsim çadır; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve son olarak, dağcılıkta aşırı kış ve soğuk şartları ifade eden beşinci bir mevsim vardır. 5 mevsim çadırlar bu tip havalardan en sağlam korumayı sağlar.
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
Tümgeneral Güzel, kıyafetlerin kaç dereceye kadar koruduğuyla ilgili bir soruya, "Uyku tulumu eksi 40 dereceye kadar koruyor. Polar mont, soğuk iklim kıyafeti, kar elbisesi veya pançoyu aldığımızda eksi 40'a kadar muhafaza imkanı sağlamaktadır." yanıtını verdi.
Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Bebeklerin bulundukları oda sıcaklığına göre özel olarak üretilen uyku tulumları onların gece uykusu sırasında üşümelerini engeller.
Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun.
Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun.
Çadır Nasıl Yıkanır? Öncelikle çadırın kesinlikle çamaşır makinesinde yıkanmaması, kurutma makinesinde kurutulmaması gerektiğini belirtmek gerekir. Çadır bakımı ılık su ve sünger yardımıyla rahatça yapılabilir. Daha detaylı bir bakım ve temizlik istersen de küvet içerisinde soğuk suyla yıkayabilirsin.
Çadırlarda modeline göre bir iç bir dış tente bulunur. Yazlık çadırlar tek tenteli olarak üretilirlerken, kışlık çadırlar ise çift tenteli olarak üretilirler. Çift tentenin amacı çadırın iç tentesi ile dış tentesi arasında yaklaşık 7-8cm'lik bir hava boşluğu yaratarak ısı yalıtımını bir nebze olsun sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri