Cağ otu, ağırlıklı olarak Muş ilinin Varto ilçesinde yetişen bir bitki türüdür. Ancak burada yetişmesine rağmen çevre ilçe ve illere de satışı yapılmaktadır. Cağ otu, şifasının yanı sıra lezzetiyle de oldukça beğeni toplayan bir ottur.
İlkbaharda, Anadolu'nun yüksek kesimlerinde. kendiliğinden yetişen ve "cağ otu" olarak da bilinen bu. bitki, belli yörelerdeki sofraların vazgeçilmezidir. Erzincan da çiriş deniyor.
Geleneksel olarak gastrointestinal problemleri tedavi etmek için kullanılır. Yapraklarının müshil özelliği olduğu rapor edilmiştir. Kökleri ise ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Çiğnenerek diş ağrısını giderir.
Sinir otu yaprakları siğil ve çıbanı geçirmeye yardımcıdır. Siğilleri iyileştirir. Yara iyileşmelerini destekleyebilir. Ayak ülserine iyileşmesine yardımcıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sinir Otunun Zararları
Eğer alerjen hassasiyetiniz var ise sinir otunun doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlıkları bulunan, hamile olan ve emzirmeye devam eden kadınların da sinir otunu kullanmaması gerekmektedir.
Sinir otu genellikle demlenerek çay gibi kullanılıyor. Bir fincan kaynar suya, bir çay kaşığı sinir otu veya 2-3 yaprak taze sinir otundan atıp, ağzını kapatın. 5 dakika demlenmesini bekleyin. Tatlandırmak isterseniz kesinlikle şeker atmayın. Doğal bal ile tatlandırabilirsiniz.
Çakşır otu ve kökü, uzun süreli ve aşırı dozda kullanımlarında ruh hali üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle mutlaka ölçülü bir şekilde kullanmak gerekiyor. Aynı şekilde ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanların, hamilelik dönemindeki kadınların kullanmaları tavsiye edilmiyor.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor.
Elde edilen macun, yemeklerden sonra bir ay boyunca düzenli olarak kullanıldığında cinsel gücü artırmaktadır. Çakşır otu, çay şeklinde de tüketilebilir. Bunun için, bir tatlı kaşığı bitki, köküyle birlikte, bir bardak kaynar su içine atılır. Beş-on dakika süresince demlendikten sonra içilir.
Karabaş otunun birçok alanda kullanımı bulunur. Soğuk havalarda vücut direnci düşerek bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durumlarda vücudu güçlendirmek adına bitki çayları tüketilebilir. Karabaş otu da çay olarak tüketildiğinde kan dolaşımını düzenler, bağışıklığı güçlendirir ve idrar yolu sorunlarına iyi gelmektedir.
Yoğurt otu, birçok kronik hastalıkta kullanıldığı gibi tiroid ve guatr için de bitkisel tedavi amaçlı sık olarak kullanılır. Yapışkan otu olarak da adlandırılan bu tıbbi bitki tiroid bezinin sağlıklı faaliyet göstermesinde önemli bir etkiye sahiptir.
Cağ (Çakşır): Şeker hastalığına iyi geldiği gibi, kısırlık önleyici aynı zamanda kas ve vücut direncini artırıcı özelliğe sahiptir.
Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir. Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir.
Haziran ve Ekim arasında toplanır ve kurutularak yemeklerde baharat olarak kullanılır. Bu nedenle “baharat otu” olarak da adlandırılmaktadır (Çetinkaya, 2018: 496).
Ölmez çiçeği ya da diğer adıyla ölmez otu ülkemizde pek çok yerde yetişen ve birbirinden farklı faydaları ile bilinen bir bitkidir. Ölmez otunun en büyük özelliklerinden bir tanesi koparıldıktan sonra çiçeklerini dökmemesidir. Bu sebeple de pek çok evde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.
Jiaogulan fidesi ölümsüzlük otu ginseng bitkisi - 58,65 TL.
Kasım ile mart aylarında dağ ve tarlalarda kendiliğinden yetişen tirşik otu ise bir yaban pancarı türüdür. Zehirli bir bitki olan tirşik, çiğ olarak ağza değdiğinde toksik etki yaratır ve hafif kabarcıklar oluşmasına neden olur. Bu sebeple doğrarken de eldiven takılması tercih edilir.
Çakşır otu bitkisi Türkiye'de eczanelerde bile satılabiliyor.
Sağlığa kazandırdığı faydalarla geniş bir tüketici kitlesine sahip olan çakşır otu Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Sarı çiçekli formuyla yetiştiği ortamlara doğal bir güzellik kazandıran çakşır otu, faydalı özellikleriyle öne çıkar.
KULLANIMI: 1 tatlı kaşığı ( 3-5 g) bitkisel karışım üzerine 1 su bardağı sıcak su eklenir, 5 dk demlenmeye bırakılır , süzülür. Günde 2 defa kullanılması tavsiye edilir. Gerektiği takdirde bal ile tatlandırılabilir.
Mesane, safra kesesi ve böbreklerde oluşan kum ve taşların oluşumunu önler. Silikon ve antioksidan içeriği sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini ve tırnak sağlığını destekler. Ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılır ve diş eti kanamalarını durdurur.
Müshil olarak kullanılabilir: Damar otu ayrıca hafif bir müshil, sindirim yardımcısı ve balgam söktürücü olarak da kullanılabilir. Damar otundaki psyllium, irritabl bağırsak sendromu (huzursuz bağırsak sendromu), ishal, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmıştır.
Çayır kenarlarında kendiliğinden yetişen, 1 metre kadar yüksekliğe sahip, Temmuz-Ağustos aylarında sarı veya mavi renkli çiçek veren geniş yapraklı bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında rahatlıkla bulunabilir, aktarlarda kurutulmuş olarak satılmaktadır. İnsan vücuduna pek çok olumlu faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri