Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Anadolu coğrafyası her ne kadar dinozorların yaşadıkları son dönemde karasal bölgelere sahip olsa da Geç Kretase Dönem'de dinozorların beslenebilmesi için Anadolu verimli şartlara sahip değildi. Yalnızca besin bulma sıkıntısı değil karasal ulaşım da bir hayli zordu.
Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 2001 yılından beri yürütülen ve bu yıl temmuz ayında başlatılan kazı çalışmalarında yaklaşık 8,5 milyon yıllık 100 fosil bulundu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof.
N-LIFE HABERLERİ Fosiller alçı-ceket yöntemiyle çıkarılıp Kayseri Bilim Merkezi'nde incelemeye alındı. Şu anda 3 tane ayaklandırılması tamamlanan fosil ve çalışmaları devam eden toplamda 17 fosil, Türkiye'nin ilk ve tek olacak yapımı süren Paleontoloji Müzesi'nde sergilenecek.
Türkiye'de Bulunan Dinozor Fosilleri
Cemal Tunoğlu tarafından 1999 yılında Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde, Beyler Barajı çevresinde, günümüzden 65-70 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve 'denizlerin dinozoru' olarak da bilinen, 'Mosasaur Grubu'na ait bir deniz amfibiyası fosil kalıntılarına rastlanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Anadolu'da bilinen en eski fosil insan kalıntısı Denizli ilinin Kocabaş köyünde bulunmuştur. 2002 yılında Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.
†Ankarapithecus meteai
Anadolu'daki ilk insansı kalıntıları 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Sinaptepe'de bulunmuştur. 10 milyon yıl öncesine ait ve Ankara maymunu olarak da bilinen bu kalıntılara Ankarapithecus meteai adı verilmiştir.
150 milyon yıl önce yaşayan dinozor fosili de müzede
Gaziantep Zooloji ve Doğa Müzesi'nde eğitim seminerleri de düzenleniyor.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardır.
Tür adı bilinen en eski fosil ise Batı Avustralya'da Archaen kayalıklarında bulunan yaklaşık 3.5 milyar öncesine ait siyanobakterilerdir.
Fotosentezin durması büyük ağaçların yanı sıra bu ağaçlarla beslenen dev otçul dinozorların ölümüne yol açtı. Çarpmanın etkisiyle oluşan 305 m yüksekliğindeki dalgalara sahip tsunamiler, depremler, ölümcül asit yağmurları ve yangınlar sonucunda da uçabilen dinozorların dışındaki tüm dinozor türleri yok oldu.
Araştırma ekibi, bulgularını Diversity dergisinde yayımladı. Dinozorun ilk kalıntıları -iyi korunmuş iki kafatası- ilk olarak 1994 yılında Harvard Üniversitesi'nden paleontologlar tarafından Doğu Grönland'da yapılan bir kazı sırasında ortaya çıkarıldı.
Arjantin'de yaklaşık 86 milyon yıl önce yaşamış ve "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırılan uçan bir sürüngene ait fosil kalıntılar keşfedildi.
1992 yılında keşfedilen ve uzun süredir ABD'deki Black Hills Jeolojik Araştırma Enstitüsü'nde sergilenen “Stan” lakaplı Tyrannosaurus Rex iskeleti, açık artırmayla dudak uçuklatan bir fiyattan satılmıştı. 11,27 metre uzunluğundaki dinozor fosili, yaklaşık 472 milyon TL'lik (31,8 milyon Dolar) bir fiyatla yeni adresine ...
Yeni keşfedilen ve henüz isim verilmeyen bir 'abelisaurid', günümüzden yaklaşık 98 milyon yıl önce Mısır'ın Sahra Çölü'nde bulunan Bahariya Vahası ekosisteminde yaşıyordu. Dünya'daki en tehlikeli tarih öncesi ekosistemlerden biri, kadrosuna büyük bir yırtıcıyı daha ekledi.
Dinozorların yaşadığı bugünkü ülkeler ve bölgeler arasında Antarktika, Arjantin, Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Moğolistan, Avustralya, Çin ve Alaska bulunuyor.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da yani günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak bütün dinozor türleri aynı anda yaşamadılar.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır. Bu tahminlere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 13.1-14.4 metre uzunluğunda ve 6.5-7 ton ağırlığındadır.
Patagonya'da bulunan Titanazor fosili, dünyanın en büyük dinazorlarından biri olarak tarihe geçti.
Dinazor Müzesi Maltepe'de Prof. Türkan Saylan Kültür Merkezi içerisinde yer alıyor.
Milyonlarca yıl önce sadece Güney Amerika'da yaşadığı düşünülen iki dinozorun fosili, Avustralya'da bulundu.
Bilim adamları buldukları fosilleri stratigrafik bir dizin içine yerleştirilebildiğinde etrafında bulunan diğer fosillere ilişkin olarak yaşlarını belirleyebilirler ki bu şekilde belirlemeye göreli tarihlendirme denir.
En eski fosil nerede bulundu? Dünya'nın en yaşlı fosil izleri Quebec'teki Nuvvuagittuq Kabuk Üstü Kuşağı'nda keşfedildi. 4,2 milyar yaşındaki bu kuşakta gezegenimizin en eski tortul kaya katmanları yer alıyor. Öyle ki tortuların önemli bir kısmının antik bakterilerin atıklarından meydana geldiği düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri