Dorse çeşitleri, yük taşımacılığı ihtiyaçlarına göre farklı seçenekler sunmaktadır. Sal dorse, yüksek ve geniş olmasıyla bilinirken; tenteli dorse ise yüklerin yağmur ve güneş gibi dış etkenlerden korunmasını sağlar. Lowbed dorse ise ağır ve yüksek mesafeli taşımacılık için idealdir.
Açık, kapalı ya da yarı açık gibi çeşitlerin yanı sıra sal, tenteli, lowbed, kılçık, midilli, pilot ve liftmaster dorse modelleri mevcuttur.
Tenteli tırlarda dorsenin yüksekliği değişiklik gösterirken, tırın türü de değişirken Jumbo tırlarda tüm boyut seçenekleri Jumbo tır olarak adlandırılmaktadır. Jumbo tırlarda da tenteli tırlar ile benzer şekilde uzunluk 13,6 metredir. Ancak Jumbo turların genişliği 2,42 metredir.
Farkındalık sağlamak için; Yarırömork: yükün tamamını değil bir kısmını, römork ise: yükün tamamını taşıyan araçlardır. Treylerin diğer bir adı da "dorse"dir. Bunlar en çok kullanılan isimlendirmelerdir. Resmi kullanım adı ise "Yarırömork"tur.
İlgili 20 soru bulundu
Frigo TIR Nedir? 13,60 Frigo dorse (treyler) soğutma özellikli olan ekipmana Frigo tır denilmektedir. TIR kelimesi halk dilinde kullanılır. Nakliye sektöründe frigo treyler veya dorse adı verilir.
Türkçesi “ölçü dışı” olan lowbed taşımacılığı, uluslararası ve yurt içi karayolu taşıma yönetmeliğine göre standartların dışında, normal kamyonlarla veya tırlarla taşınamayacak büyüklükte, uzunlukta, genişlikte veya tonajda olan yüklerin taşınmasını sağlayan yarı römorklara denmektedir.
Konteyner taşıyıcı dorse, konteynerlerin daha kolay bir şekilde taşınması ve taşımacılık sırasında araca yük binmemesi adına oluşturulan dorse türüdür. Bu dorse tipi sayesinde taşımacılık faaliyetleri problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmekte ve taşımacılık süresinden olabildiğince fazla tasarruf edilebilmektedir.
Dorse ile çekici birbirine bağlayan nesnenin adına halk dilinde pim denilir. Pimin gerçek sektörel adı ise Kingpin'dir. Çekicide bulunan tablaya dorse pimi takılarak çekici ile dorse birleştirilir. Pim kildi kitlenerek araç yola çıkar.
Havuzlu dorse “coil transporter” olarak bilinir. Tam karşılığı “rulo taşıyıcı yarı römork”tur. Rulo şeklinde saç ve benzeri şekil ve boyuttaki yükleri taşımak için tercih edilirler.
Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 2,60 metre olmalıdır. Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç 4,20 metre olmalıdır. Tırın uzunluğu, çekici ve dorse dahil 18,75 metre olmalıdır.
Silobas Dorse (Treyler) toz çimento, un, tahıl malzemeleri, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılmaktadır. Ana yapısı mukavemeti yüksek çelikten özel toz altı kaynak makineleri kullanılarak imal edilir. Şasi, çerçeve ve omurgalar zor arazi şartlarında çalışmak ve ağır yüklemeler için uygundur.
Dorse: Kısaca araçların arka bölümündeki kasalara dorse denir. Aynı zamanda Treyler olarak da bilinen dorseler, Türkiye'de daha çok bu isim üzerinden ifade edilir. Damper: Genel olarak şantiyelere dökme malzemeler taşıyabilmek için, özel olarak tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
6. Platform (Flatbed) Treyler ⚖️
Büyük, ağır veya düzensiz şekilli yüklerin taşınması için kullanılır. İnşaat malzemeleri, konteynerler ve ağır makineler gibi geniş çeşitlilikteki yüklerin taşınmasında tercih edilir.
Dingil sayısına göre ağır tonajlı yükleri ve gabari yük taşımacılığında kullanılan dorse tipine lowbed denilir. Kamyon Romörk Nedir? Çekiciye ön ve arka olmak üzere takılan çift veya daha fazla yarı romörk sistemine kamyon romörk denilir.
Tenteli dorse, kuru yük taşımacılığında kullanılan ve çadır sistemiyle donatılan bir dorse çeşididir. Bu dorse türü, yüklerin güvenli bir şekilde taşınması için kullanılan bir seçenek olarak tercih edilmektedir. Yüklerin dış etkenlerden korunmasına ve güvenli bir şekilde taşınmasına imkân sağlar.
Konteyner üretiminde kullanılan malzemeler değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak bu tipteki konteynerlerin yaklaşık olarak boş ağırlıkları 2,3 ton, toplam taşıma kapasiteleri ise 21,7 ton olarak belirlenmiştir.
Çünkü her bir makine için ya da her bir taşıyıcı sistem için çift dingil demek ekstradan bir dingil daha eklenmesi ile beraber aynı anda iki tane de en az teker eklenmesinden oluşmakta olup insanların Bu sayede ağırlıklarını ve yüklerini daha kolaylıkla taşımaları sağlanmaktadır.
“BE” sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir. BE sınıfı ehliyet ile M, B, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.
Römork, motorlu araçların arkasına takılan ve yük taşımaya yarayan tekerlekli motorsuz vasıta olarak tanımlanıyor. Çekici araçların arkasındaki çeki demirine takılan bu araçlar genel olarak tam ve yarı römork şeklinde ikiye ayrılıyor.
Lowbed kavramı aslında, yarırömork' u çeken binek araçlarının ön tarafta uyarı yazısı ile bulunmasından dolayı ortaya çıkmıştır. Sektörde bu araçlar lowbed olarak adlandırılmaktadır.
Bu lowbed araç türünde araç dorsesinin yerden yüksekliği maksimum 0,49 metreye kadar çıkabilir. Aracın kasa genişliği maksimum 6,8 metre, kullanılabilir genişliği ise 10.5 metredir. Aracın toplam taşıma kapasitesi ise 54 ton olarak belirlenmiştir.
Sal kasa Nakliyat standart taşıma yöntemleri ve kargolama ile taşınması mümkün olmayan gabari dışı yüklerin, özel araçlar ve uzman ekip ile taşınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri