İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İzmir'e özgü otlar ve yemeklerden bazıları ise şöyle: -Ebegümeci, sarmaşık, şevket-i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuş otu, sinirotu, ısırgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata.
İzmir Sarmaşığı olarak da bilinen; Selluka çiçeği, İzmir'de unutulmaya yüz tuttu. GÖKÇE ADAR- Selluka'nın İzmir'in simge çiçeği olmasını isteyen Atölye Su, bu doğrultuda projeler yürütüyor. İzmir çiçeği olarak tarihe geçen ve İzmir Sarmaşığı olarak da bilinen çiçek, şimdilerde unutulmaya yüz tuttu.
Bunların başlıcaları ise şunlardır: Kaya kuduz otu, Kokarağaç, Gülibrişim, Alman papatyası, Aspidistra, Kartopu, Begonya, Akuba, Hanım tuzluğu, Gelin duvağı, Şimşir, Cezayir Menekşesi, Katalpa, Bodur akasya, Acemborusu, Katır Tırnağı, Sinameki, Menekşe, Kızılcık, Demir ağacı, Sedir, Erguvan, Japon Ayvası, Palmiye ...
İzmir'de, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bitki örtüsü görülmekte olup; ormanlık alanlarda kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, meşe, kestane, halep çamı, ardıç ile maki türleri bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
Nergiz koyu sarı renklidir. Ana vatanı Çeşme'dir. Ancak, Karaburun ilçesiyle özdeşleşmiştir. İlimizde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetişir.
Nilüfer çiçeğinin ana vatanı yağmur ormanlarının bulunduğu bölgelerdir. Bir su bitkisi olarak bilinen Nilüfer çiçeği pek çok dilde Lotus olarak da bilinmektedir. Dere kenarlarında ve sulak arazilerde yetişmektedir.
Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Bitlis`in Hizan ilçesinde, nilüfer çiçekleri doğayı süslemeye başladı. Hint mitolojisinde "kutsal çiçek" olarak kabul edilen ve "lotus" adıyla da bilinen nilüferler, Hizan`ın Gayda Köyü yakınlarındaki sulak alanlarda da yetişiyor.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
Konak Meydanı İzmir'in Kalbidir. Meydan İzmirliler İçin Buluşma Noktasıdır. Meydanda İzmir'in Sembolleri Yalı(Konak) Cami, Saat Kulesi Ve İzmir'in Yunanlılardan Kurtuluşunun Sembolü Hükümet Konağı Bulunmaktadır.
Konak Meydanı'nda yer alan ve İzmir'in sembolü olan Saat Kulesi Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1901 yılında; İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa'dan oluşan komisyon tarafından yaptırılmıştır.
Meyve üretim faaliyetleri:
Kuzey yarım kürenin en erken hasadı yapılan kiraz üretiminde İzmir 87 bin 667 tonla ülkede 1. sırada yer almaktadır. Kestane ve incir (yaş) üretiminde 2., yağlık zeytin üretiminde 3., şeftali ve mandalina (satsuma) üretiminde 4. sırada yer almaktadır.
EGE BÖLGESİNDE TARIM
miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
İzmir'de 429 bin dekar alanda 1 milyon 700 bin ton sebze üretimi yapılıyor. Bunun 123 bin dekarlık alanında ise 291 bin ton kışlık sebze üretiliyor. İzmir karnabahar, brokoli, ıspanak, enginar, kereviz ve pırasa üretiminde ilk sırada bulunuyor.
Lotus çiçeği aynı zamanda Nelumbo olarak tabir edilen yağmur ormanlarında yetişmektedir.
Lotus çiçeğinin ekimi yapılacak olan saksı orta derinliğe sahip olmalıdır. Lotus çiçeğinin tohumu elde edildikten sonra, küçük bir su dolu bardak içinde tohum bekletilebilir. Bu sayede tohumun filizlenme süreci başlar. Filizlenmenin gerçekleşmesinden sonra bitki büyük bir saksıya aktarılır.
Aynı zamanda nilüfer çiçeği, kutsal lotus ve Hint lotusu olarak adlandırılan çiçek, Sanskritçe'de Pundarika, Padma, Kamala, Utpala vb. gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Soğanlı bir çiçek türü olan fulya çiçeği, özellikle Avrupa Kıtasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Akdeniz kıyılarında da bu çiçeğe rastlayabilirsiniz. Fulya çiçeği Kuzey Amerika ve Afrika'da da yetiştirilmektedir. Fulya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Örneğin; frezyanın sonbaharda çiçek açmasını istiyorsanız ilkbaharda, ilkbaharda çiçek açmasını istiyorsanız eylül ayında dikim yapmalısınız. Frezya çiçeği, fazla sıcağı sevmez. Bu yüzden, frezya çiçeği üretimi kış aylarında yapılır ancak evde her zaman dikilebilir.
İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Ege Bölgesi'nde İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyon, Uşak gibi kentlerde kayısı tarımı mevcuttur. Marmara Bölgesi'nde ise Ege Bölgesi'ne göre daha az olmakla birlikte Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Tekirdağ şehirlerinde kayısı yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri