Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olarak tanımlanabilir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve..
Çağla nedir? Çağla Kayısının olgunlaşmamış haline denir. Yıl boyunca sadece 20 gün var olan çağla bahar aylarının da müjdecisidir.
İlgili 38 soru bulundu
Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında etkilidir. Çağla E vitamini açısından zengindir ve doğal bir antioksidan kaynağıdır. Karbonhidrat oranı düşüktür. Buna karşın, lif ve protein kaynağıdır.
Badem, çoğu zaman fındık olarak sınıflandırılmasına rağmen, aslında badem ağacının (Prunus dulcis) meyvesinden elde edilen tohumdur. Badem, sağlıklı bir yaşamı teşvik eden mineraller, vitaminler, proteinler, lifler ve diğer önemli maddeler açısından zengin popüler bir besindir.
Meyvenin olgunlaşmamış ve henüz yeşilken yenen hali de çağla olarak bilinmektedir. Çağla İsminin Anlamı Nedir ve Çağla Ne Demek? Çağla isminin sahip olduğu anlam, doğuştan gelen güzel huy anlamına gelmektedir. Çağla, henüz olgunlaşmamış ve meyvenin yeşil halini ifade etmek için de kullanılmaktadır.
Çağla, badem ağacı meyvesinin ham halidir. Henüz olgunlaşmamış bu meyvelerin üzeri tüylü, rengi ise açık yeşil, tadı mayhoştur. Baharın ilk ve en güzel meyvelerinden biri olan çağlanın mevsimi çok kısadır ancak birkaç hafta sürer, göz açıp kapayıncaya kadar biter. Çağla denince aklımıza hemen badem çağlası gelir.
Baharın müjdecisi olan çağla, kayısı ve bademin olgunlaşmamış halidir.
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Bahar mevsimin ilk habercisi ve en kısa süreli meyvesi çağla, olmamış badem, ham badem, bademin körpe hali ... Pazarlarda, manavlarda çağla varsa bahar geldi demektir. Ancak çağlanın tezgahlardaki ömrü aşağı yukarı 20 gün, maksimum bir ay sürer.
Çağla meyvesinin bilinmeyen diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan'dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor.
Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında bilinmeyen faydalarını sizin için derledik. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Coşkulu ol anlamında çocuklara koyulan Çağla ismi daha çok kız çocukları için kullanıldığı için pembe renge sahiptir. Türkiye'de Çağla ismine sahip olan kişi sayısı ortalama 200 bin civarındadır.
Gökçe ismi hem anlamı hem de güzel söyleniyor olması sebebi ile sık sık tercih edilen isimler arasında yer almaktadır. Bu ismin sözlükteki anlamı "Gösterişli, havalı" olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu ismin kökeni Türkçe olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çenede ve yanakta doğal olarak bulunan, özellikle gülünce ortaya çıkan küçük çukur. 2. Yan bakış, göz süzme. Gamze isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 605 kişiden birinin ismi Gamze.
Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir. Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır. Bazı yörelerde salamurası, hatta turşusu bile yapılır.
Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış halidir, rengi yeşil, tadı mayhoştur.
Badem E vitamini içeriği ile damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Her gün yaklaşık 20 adet çiğ badem, kötü kolesterolü belirgin şekilde düşürür, bu da kişilerin kalp hastalığı riskini azaltır.
Yaban bademinde ise öldürücü derecede siyanür vardır. Acı olup da evcilleşme sonucunda niteliği değişen tohumlar arasında badem çarpıcı bir örnek oluşturur. Yaban bademlerinin çoğunda 'amigladin' denen son derecede acı kimyasal bir madde vardır. Bu madde çözünerek siyanür zehrine dönüşür.
Çağla düşük kalorili yiyeceklerdendir ve sağlıklı beslenme listelerinde önerilmektedir. Çağla mevsimi geldiğinde bolca tüketerek lif ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Çiğ badem ideal oranda lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor. Çiğ bademin içeriğinde E vitamini, B vitaminleri, biyotin, folat, selenyum, magnezyum, çinko, kalsiyum gibi sağlığınız için önemli besinler yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri