Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra şirketlerdeki idari işlerin ve operasyonların yönetilmesinden sorumlu olan yöneticiler de beyaz yakalı personel kategorisine giriyor.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Zaman içinde çalıştıkları alanla ilgili olarak belirli bir eğitim almış olmalarının yanı sıra meslek liselerinden mezun olarak emek yoğun görevler üstlenerek, iş hayatına atılmış çalışanlar da gri yakalı olarak tanımlanıyor.
Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Asistan'dan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir kesim bu kapsamda yer alıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Beyaz yakalı işçiler, masa başında çalışan ve klişe olarak fiziksel emekten oldukça kaçınan ve fiziksel güce ihtiyaç duymadan görev alan takım elbiseli işçilerdir.
Beyaz yaka çalışanlar; genellikle büro çalışanları veya yönetici olarak anılan maaşlı profesyonellerdir.
Pembe yaka, ağırlıklı kadın odaklı iş sürecine ihtiyaç görülen alan olup, geneli kadınların tercihi olan gruptur. Hemşirelik, dadılık, güzellik uzmanlığı, sekreterlik ya da asistanlık olarak düşünebilirsiniz. Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Depo Sorumlusu (Beyaz Yaka)
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir. Beyaz yakalıların maaşı; yaptıkları mesleğe, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre (devlet, özel) ve kuruma göre değişir.
Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır.
Genellikle eğitim seviyesi en az lisans mezunu olma koşulunu sağlayan bireyler, "beyaz yaka" personeli olarak çalışabilmektedir.
beyaz yaka - ekşi sözlük.
Beyaz yaka bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alıyor. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteriyor.
Belirli bir alanda 'alaylı' olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel de gri yaka olarak ifade edilebilir. Buna kule vinç operatörü de fabrikada teknik resim yapan kişi de veya elektrik teknisyeni, şantiye operatörleri de dahil."
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ana ayrım noktası olan iş gücü özelinde; Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
İşletmelerin idari kısımlarında çalışan, çoğunlukla ön lisans ve lisans mezunu olan kişileri ifade eden beyaz yakalı kişiler de veri tabanımızda önemli bir yere sahip. İş arama sürecinin sancılarını bildiğimiz kadar tesislerin aynı frekansta oldukları kişilere ulaşmak konusundaki ihtiyaçlarını da anlıyoruz.
Yargıtay kararları doğrultusunda, beyaz yakalının üstü mevcutsa, yani yönetici konumunda olmasına karşın bir başka kişiden emir alıyorsa, mesai saatlerini kendisinin belirlemediği kabul edilmektedir. Bu durumda beyaz yakalı fazla mesai ücretine hak kazanmaktadır.
(Basit olarak anlatmak istersek, beyaz yakalılar yüksek maaş aldığından dolayı fazla çalışma yaptıklarında, bayram ve genel tatillerde çalıştıklarında, bu fazla çalışmaların ve tatillerin ücretlerini alma haklarına Kanunen sahiptirler.
Bu durumda beyaz yakalı çalışanlar da fazla mesai ücretine hak kazanmaktadır. Dolayısıyla, taraflar arasında aksi kararlaştırılmadığı takdirde, çalışma saatlerini kendisi belirleyemeyen beyaz yakalı, fazla çalışma ücretine hak kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri