Nadan kelime anlamıyla 'bilgisiz, cahil' olarak bilinmektedir. Aynı zamanda 'kaba ve kötü' olarak da dile getirilmektedir.
nadan - Nişanyan Sözlük. Farsça nādān نادان “cahil, bilmez” fiilinden alıntıdır.
Farsça nādān نادان "cahil, bilmez" fiilinden alıntıdır. Farsça fiil Farsça dān2 دان "bilen" sözcüğünden na+ önekiyle türetilmiştir.
Cehalet, bilgili ve kültürlü olmamak demektir. İslam düşünürleri, kaleme aldıkları eserlerde cehaletin üç farklı türü olduğunu ifade etmiştir. 1- Cehl-i Basit: Bilmeyen, bilmediğini bilmeyen cahillere cehl-i basit denir. 2- Cehl-i Mürekkep: Bilmeyen ve bilmediğini de bilmeyen cahiller için kullanılan bir terimdir.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
sıf. ve i. (ay-mak'tan isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle ay-maz) halk ağzı. Etrâfında olup bitenlerden haberi olmayan, gāfil.
GÖKTÜRK YAZITLARINDA TÜRK SÖZÜNÜN DAHA ÇOK “TÜRK BUDUN” ŞEKLİNDE SÖYLENDİĞİ VE TÜRK SÖZÜNÜN, “BUDUN” MİLLET ANLAYIŞI YANİ “TÜRK MİLLETİ” İLE TAMAMLANDIĞI DA BİR GERÇEKTİ. TÜRGEŞLER SOY BAKIMINDAN TÜRK'TÜ. ONLAR İÇİN İSE, “TÜRGEŞ KAĞANI TÜRKÜMÜZ, BUDUNUM” İDİ, DENİYORDU.
Eskiler cehaleti üçe ayırırlardı. İlkine cehl-i basit yani sıradan cehalet, ikincisine cehl-i mürekkep yani katmerli cehalet derlerdi. Üçüncüsü ise cehl-i mik'ab yani katmerlinin katmerlisi olan cehalet. Matematik diliyle ifade edecek olursak ilki rakamın kendisi, ikinci karesi, üçüncüsü de küpü diyebiliriz.
İlim sahibi faziletli, yüce kişi sayılırken; cahil insanlar da bilgiye karşı daima aşağılanan kişiler olarak bilinirler. Kur'an-ı Kerîm inkârcıları: ".. Cehalet içerisinde kalmış (bilgisizliğe saplanıp kalan) gafiller" (ez-Zariyat, 51/11) olarak zikreder.
nadan / nâdân / نادان / نَادَانْ
Cahil, haddini bilmez.
Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır. Özellikle eski kaynaklı edebi metinlerde sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor.
gergedan - Nişanyan Sözlük. Arapça ve Farsça karkadan کرگدن “gergedan” fiilinden alıntıdır.
Türkçe anlamı ile beraber nobran; davranışı kaba, gönül kırıcı ve sert olan anlamına gelmektedir.
Hodbin Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Hodbin olmak, her zaman, her koşulda maddi çıkar gözetmek anlamına gelir. Hodbin kişiler için yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemlerin hiçbir önemi yoktur.
"Cahil" kelimesi, habersiz, hatta bilişsel uyumsuzluk ve diğer bilişsel ilişkilerdeki bir kişiyi tanımlayan ve önemli bilgi veya olgulardan habersiz olan bireyleri tanımlayabilen bir sıfattır.
bilmeyene cahil denir, kendini bilmeyene gafil denir.”
Arapça chl kökünden gelen cāhil جاهل “bilmeyen, bilgisiz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça cahala جَهَلَ “bilmedi” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır.
Halk arasındaki tanımıyla “Cahil Cesareti” yani Dunning-Kruger Etkisi.???? Hepimizin tanık olduğu ama belki de literatürdeki adını bilmediği bu etki bize kısaca şunu söylüyor: Bir konuyla ilgili hiçbir şey bilmeyen ya da çok az şey bilenler o konunun uzmanına göre daha özgüvenli oluyor.
Cahil olanlar ise: Bunlar zaten bilmediklerini kabul ederler. Onlara da güzel bir şekilde, sabırla ve Kur'an metodu olan teşbihlerle ve temsillerle iman hakikatleri ve İslam'ın güzellikleri karşıdaki muhatabın istidadınca anlatılmalı ve tefekküre sevk edilmeli.
Cahil insanlar genellikle kendi düşüncelerinin doğru olduğuna inanırlar ve fikirlerini savunurlar. Bu durumda, kendi düşünceleri ve fikirleri üzerinde bir eleştirel düşünce yürütmek yerine, herhangi bir yanlış anlama veya yanlış bilgiyi reddetmek veya inkar etmek eğilimindedirler.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur. Ayukının başında "aygucı" veya "üge" adı verilen bugünkü başbakan bulunurdu.
Sözlükte "aynı soydan gelen, töre, dil ve kültürleri bir olan insan topluluğu" anlamına gelen kavim (kavm) "ırk, millet" mânasında da kullanılır.
Oksızlık kelimesi, Türklerin bağımsızlık anlamında kullandığı bir sözcüktür. OKSIZLIK NE DEMEK? Oksızlık kelimesi, Türklerin bağımsızlık anlamında kullandığı bir sözcüktür. Geçmişte yaşamış olan atalarımızdan gelen bu anlayış günümüzde de devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri