Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.
Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır. Bu bitki topluluğu içinde ağaç yok denecek kadar azdır. Genelde dikenli çalılar dikkati çeker. Bunun yanı sıra, akarsu boylarında görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları da step alanı içinde yer alır.
Çalı türü çit bitkileri de ağaççıklar ile aynı aileye aittir. Ancak aradaki fark şudur: Ağaçların aksine, çalıların tek bir gövdesi yoktur, çalı gibi büyürler. Bu nedenle ya doğrudan yerden filizlenirler ya da doğrudan üzerinde yoğun bir şekilde dallanan birkaç odunsu sarmaşık oluştururlar.
Türlerini sayacak olursak; top mazı, altuni ardıç, yayıcı kekik, gold taflan, yeşil çıtır taflan, gümüşi taflan, bodur berberis, dik kekik, alacalı taflan, yeşil taflan, mor ada çayı, lavantın, sarı ada çayı, yeşil çalı hanımeli, alacalı çalı hanımeli, bodur nandına ve biberiye gibi bitkilerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Bitkiler dış görünüşlerine göre ağaç, çalı ve otsu olmak üzere başlıca üç gruba ayrılabilir.
Açık tohumlular ise çiçeksiz bitkiler olarak anılırlar ve bu bitkilerde geniş bir canlılar topluluğudur. Çam, Göknar, Sedir, Ladin gibi kozalaklı ağaçlar, Sikaslar, Ginko gibi türler bu gruba dahildir...
Karaçalı meyvesi çaltı pulu 950 gr Çalı dikeni, sincan dikeni, kara diken, çaltı dikeni ve isa dikeni bitkinin bilinen diğer isimleridir. Karaçalı bitkisi latincesi paliurus aculeatus olarak bilinir. Bitkinin pul benzeri meyveleri, ilk oluştuğu zamanlarda açık renkli ve yumuşaktır. Bu hali ile yenilerek de tüketilir.
Güney Afrika'da "kırmızı/kızıl çalı" anlamına gelen Rooibos, çay olarak da "Çalı Çayı", "Kırmızı/Kızıl Çay" ya da "Kızıl Çalı Çayı" gibi isimlerle adlandırılır. Rooibos'u özel kılan özelliklerinden ilki; Güney Afrika'nın Cederberg bögesinde, küçük bir alanda endemik olarak yetişmesidir.
b) Çalı Formasyonu
Ülkemizde maki dışında garig ve psödomaki çalı toplulukları görülmektedir. Maki; Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde, kızılçamların tahrip edildiği kıyı kuşağında geniş alanlar kaplayan, daima yeşil kalan, bodur ağaç ve çalılardan oluşan bitki örtüsüdür.
Çalılar çok yıllık odunsu bitkiler olup ağaçlardan boyunun kısalığı ve uzamayı temin eden bir orta sürgünün olmayışı ile ayrılır. Çalı formasyonunda makiler, garigler ve psodomakiler yer alır. Maki: Maki, Akdeniz iklim bölgesinin bitki örtüsüdür.
Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları. Lavanta, kekik, funda, yasemin, süpürge çalısı gibi türleri vardır. Frigana diye de anılır.
Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.
Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır.
Bir dönemi yağışlı, bir dönemi kurak olan bölgede sıcaklık, yıl boyunca yüksektir. Bu biyomun bitki örtüsü yaz yağışlarıyla yeşeren ve savan adı verilen uzun boylu ot toplulukları ile kuraklığa dayanıklı çalı ve küçük gruplar hâlinde bulunan ağaçlardan oluşur.
Akdeniz bölgesinde nazarı uzaklaştıracağına inanılan ve “nazarlık” taşıma çevresinde kullanılan çaltı da bunlardan bir tanesidir.
Ülkemizde, 'Sığır Kuyruğu Otu, Kral Mumu ve Sığır Otu' isimleriyle anılan çalba otu, Avrupa ve Anadolu bitkisidir.
Kara çalı DEYİMİ AÇIKLAMASI
İki kişi, iki dost arasına girerek arayı bozan kimse.
Phlomis russeliana (Akbaşlı çalba), Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar.
Taze yapraklarıyla yapılan lapa yara ve çıbanları iyileştirici özellik gösterir. Pamuk ile yapılan pansuman göz iltihaplanmalarına iyi gelir. İshal, gastrit, idrar zorluğu çekenlere fayda sağlar.
Anavatanı Avrupa olup ülkemizde Marmara başta olmak üzere Ege ve Akdeniz'de de yetişme imkanı bulan çalba otu, faydaları ile konuşuluyor. Güneşin dünya üzerine en dik geldiği dönemlerde çiçek açar ve mumu andıran görüntüsüyle yol kenarlarında etrafa ışık saçar.
Çiçeksiz bitkiler çiçekli bitkiler kadar gelişemezler. Çiçeksiz bitkiler kara yosunları, su yosunları, ciğer otları, atkuyrukları, kibrit otu, likenler ve eğrelti otlarıdır. Bunlar dışındaki tüm bitkiler ise çiçekli bitkidir. En gelişmiş çiçeksiz bitki eğrelti otudur.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
Oymak: Bambuseae: Ağaç gibi büyüyen, tahtalaşan kabuklu ve ince yapraklı ama çok büyük çiçekler açan bambu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri