Hindi eti, zihni güçlendiren ve sinir işlevleri açısından önemli olan niasini (B3 vitaminini) ve bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan B6 vitamini içermektedir. Demir minerali açısından da zengin olan bu besin, kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir ve insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.
Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranı hindi etini diyet listelerinin ve kilo verme programlarının favori yiyeceği yapar. Spor yapanlar ise kas kütlesinin desteklenmesi için hindi etini özellikle tercih eder.
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Hindi eti kırmızı ete nazaran daha az kolesterol içerir. B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengindir. Yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti tam bir kalp dostudur. Hayvansal yağları azaltmayı hedefleyen bir beslenme planında en büyük yardımcınızdır.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağıdır. Protein oranı tavuk etinde daha yüksektir. Hindi eti ise daha besleyicidir.
İlgili 21 soru bulundu
Pişirilmesi zor olan hindi eti günümüzde çok tercih edilmez. Özel günlerden özel günlere pişirilerek tüketilen hindi eti, 100 gramlık bir porsiyonu bile vücudun ihtiyacı olan proteini fazlasıyla karşılar. Diyet yapanların tavuk ve kırmızı etine oranla hindi eti tüketilmesi tavsiye edilir.
Antibiyotikler, sadece gerekli durumlarda hindilerde ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hindi ve kümes hayvanları yetiştirilirken, besinlerin içerisine hiçbir şekilde antibiyotik eklenmez. Sadece gerekli durumlarda hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek amacıyla antibiyotik kullanılır.
Hindi eti, selenyum da ihtiva etmektedir. Selenyum tiroit bezinin çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Zengin bir protein kaynağı olan hindi eti, insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir aminoasit olan triptofan kaynağıdır.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Hindi Eti Daha Avantajlı
Besin değerlerinden ziyade pişirilmesi ve yemesi açısından da hindi eti çok daha avantajlıdır. Kırmızı etin pişme süresi oldukça uzundur ve genellikle etler oldukça serttir. Bu sebeple oldukça uzun bir süre pişmesi gerekmektedir. Hindide ise kas bulunmadığından eti oldukça yumuşak ve lezizdir.
- Hindi eti B6 vitamini ve demir içermektedir. Bu sebeple de kansızlık tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda kansızlık gibi sorunların ortaya çıkmasına engel olur. - Hindi eti selenyum içermesi sebebiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.
Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Böyle bir karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür. Hindi eti bıçakla delinerek içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilir.
Doç. Dr. Buğra Genç, hindi etinin yılbaşı gibi özel günlerde tüketildiğini, diğer günlerde ise tavuk etinin daha ön planda yer aldığını söyledi. Hindi etinin insan sağlığı için önemli olduğunu ifade eden Yrd.
Hicri yeni yıl ise dualar ve ibadetler ile ihya edilir. Alimler, yılbaşında hindi etinin yenmesinin doğru olmadığını belirtiyor. 31 Aralık'ta hindi eti yemek Hristiyanlıkla benzeşmedir. Bu sebeple yeni yıl akşamı sofralara hindi eti koyulmamalıdır.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
Protein ve potasyum gibi maddeler açısından son derece iyi özelliktedir. Hindi eti kolesterol oranı yönünden fit kalmak ya da zayıflamak isteyenler için mükemmel bir tercihtir. Hindi eti Canan Karatay tarafından da önerilen ve sağlıklı olduğu belirtilen bir üründür.
Tavuk eti, hindiye göre 1 gram daha fazla protein içerir. Hindi ve tavuğun kanatlarından elde edilen beyaz et, göğüs etine çok benzer. 28 gram hindi kanat ve tavuk kanat, 9 gram protein içerir.
Çırıkka, sağlıklı hindinin doğal beslenmesi gerektiğini belirterek, “Kanatlarının altında derinin sarı renk olması lazım. Derinin altındaki sarılık hindinin yağlı olduğunu göstergesidir. Kanat altında sarı renk hindinin iyi beslendiğinin gösterir. Sağlıklı hindinin tüyleri pırıl pırıl olmalı” dedi.
Fıçı görmüş bir beyaz şarapla hindi çok güzel uyum sağlar. Kırmızıda eğer başta Kalecik Karası içmişsek çok rahat Öküzgözü, Öküzgözü-Boğazkere kupajları, Merlot seçilebilir. Meyvemsi ve genç bir Shiraz da olabilir ama çok yıllanmış ve kuvvetli ise Shiraz, hindiyi biraz bastırabilir.
“Ayrıca önemli bir mineral kaynağıdır. Bağışıklık sistemine destek olan, yaraların iyileşmesini sağlayan, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesinde önemli rol üstlenen çinko minerali bakımından zengin bir kaynaktır.
Ayrıca yemek olarak tüketildiğinde, hindi eti mideyi dolduracağı için triptofan kendine has etkiyi yaratamayacaktır. Dolayısıyla yemek içerisinde tüketilmesinin, uyku ile doğrudan hiçbir alakası yoktur. Ne kadar hindi eti yerseniz yiyin, triptofana bağlı bir uyku tetiklenmeyecektir.
Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır. Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir. Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.
Her 500 g hindi için 20-30 dakika arası pişirme süresi gerekmektedir. Bütün hindinin veya göğüs etinin iç sıcaklığının minimum 72˚C dereceye ulaşması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri