Sattığı malın haram ve gayrimeşru yoldan elde edilmiş bir mal olduğu bilinen birisinin, bu malını satın almak caiz değildir.
Sattığı malın haram ve gayr-i meşru yoldan elde edilmiş bir mal olduğu bilinen birisinin bu malını satın almak caiz değildir.
Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.
Buralardan alışveriş yapmak doğru mudur? Değerli kardeşimiz, Unutulmuş bir malın sahibi bulunamıyorsa, gümrük belli bir araştırmadan sonra bunu satabilir. Böyle bir malı satın almakta bir sakınca yoktur.
Ancak kanunlara aykırı olarak, kaçak yoldan telefon getirmek veya getirilen telefonu yasal olarak kaydettirmeden bir şekilde yazılımıyla oynayarak kullanıma açmak, kanunen suç olduğu gibi dinen de caiz değildir. Bu şekilde kullanıma açıldığı bilinen telefonların satın alımı da caiz değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Şayet telef olur veya herhangi bir eksiklik söz konusu olduğunda satıcının sorumluğundadır. Bu nedenle müşteri malı/ürünü eksiksiz teslim almadan satması veya tasarruf etmesi caiz değildir. Çünkü teslim alınmayan bir ürünü satmak, nebevi sünnette yasaklanmıştır.
3.Gümrük Vergisini Ödeme
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vâcip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
Cevap: İslam dininde ticarette kar yüzdesi ve bir mala yüzde kaç zam yapılacağı hakkında hiçbir hüküm yoktur!
Başka bir kimsenin rızası olmadan alınan ve çalıntı olan malın satın alınması halinde söz konusu suç işlenmiş olacaktır. Ancak çalıntı mal olduğunu bilmeden alınan veya ikinci el dükkandan satın alarak çalıntı olduğuna ihtimal vermeyen kimsenin satın alma işlemi suç oluşturmayacaktır.
Domuz, şarap gibi olanlar başka maddelere çevirilerek, esaslı değişiklğe uğratılarak kullanma imkanı yoksa imha edilir. Faiz, rüşvet, çalınmış mal vb.nin sahipleri biliniyorsa onlara verilir; bilinmiyorsa yoksullara verilir.
İki veya daha çok farklı haram mallar, birbirleriyle ve helal mallarla karışırsa mülk olur. Her türlü kullanması caiz olur.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
Belli bir fiyat üzerinden satışa sunulan mal müşterinin pazarlık yapması sonucu ayrı fiyatlara satılmasında bir mahzur yoktur. Zira bunda müşteriyi aldatma amacı yoktur. Satıcının karından feragat etmesi durumu söz konusudur. Taksitle satışa sunulan mala vade farkı konulması da caizdir.
Peygamber efendimiz, (Müslümanların, şehre mal getiren köylüleri karşılayıp piyasaya fiyatını gizleyerek, ucuz satın almalarını) yasakladı. Köylü böyle bir satıştan vazgeçebilir. Piyasayı bilmeyenlere yüksek fiyatla mal satmak da haramdır. Hatta, acemi olup, ucuz satan veya pahalı alan ile alışveriş etmemelidir.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
Yeni düzenlemeyle, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve nitelik taşımayan, kıymeti 1500 Euro'yu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi devam edecek.
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Değerli kardeşimiz, Faizci bankalar, malı satın alıp müşterisine satmıyorlar, müşterinin satın aldığı malın bedelini ödeyip müşteriyi faiz ilave ederek borçlandırıyorlar. Bu işlem ise faizli kredi vermek ve almaktır ki, caiz değildir.
Sanal ortamda alışveriş yapılması bunu haram mı yapar? Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri