Yüksek oleik ayçiçek yağları en faydalı tekli doymamış yağlara sahiptir ve araştırmalar, diyette doymuş yağlar yerine bu tür yağların değiştirilmesinin daha düşük LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri üretebileceğini bulmuştur.
DİYETTE HANGİ YAĞ KULLANILMALI? Pilav, makarna ve çorbalarda kase margarin tercih edilebilir iken kahvaltıda bıçak ucu kadar kullanılabilir. Yemeklerde ise tercih edilebilecek olan yağ; ayçiçek mısırözü ya da soya yağı, salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde zeytinyağı tercih edebilirsiniz..
Bitkisel sıvı yağlar (ayçiçek, soya, zeytinyağı, mısırözü yağı, fındık yağı vb.) daha az doymuş yağ içerirken, daha fazla doymamış yağ içermektedirler. Bu nedenle, yemeklerinizde mümkün olduğunca bitkisel sıvı yağları kullanın.
Sağlık ile doğrudan olan bağlantıları dışında, belli bir miktarda yağın tüketimi diyet ve beslenme açısından da çok önemlidir. Çünkü yağlar midede diğer besinlere oranla daha uzun süre kalır ve tokluk hissinin daha fazla sürmesini sağlar. Bu nedenle yağsız bir diyet düşünülemez.
Ayçiçek Yağı Besin Değeri 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı ortalama 15 gramdır ve ortalama 125 kaloridir. Ayrıca; 0 gram protein, 0 gram karbonhidrat ve 15 gram yağ içermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Normal şartlarda diyet yapmayan bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerjinin %25 ya da %30'u kadar oluyor. Örnek vermek gerekirse, günlük alması gereken kalori 1500 olan bir kişi, günlük olarak 375-450 kaloriyi yağ almalı.
Ayçiçeği Yağı Kullanımı
Et ve sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanılır. Salata ve salata soslarında da hafif olması sebebiyle tüketilir. Çorbalarınızı lezzetlerinden çorba sosları için de uygundur. En çok kullanıldığı yemek türü ise kızartmalardır.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Ayçiçeği tohumlarından doğal olarak çıkarılır ve hafif bir tada sahiptir. Bitkisel ve bitkisel bazlı yağlar kolesterol içermez, doymuş yağ oranı düşük ve çoklu doymamış yağ bakımından zengindir. Özellikle ayçiçek yağı, E vitamini ve omega 6 yağları açısından zengindir, bu da onu sağlıklı bir seçim haline getirir.
Yağları kestiğinizde, yemeklerden sonra tok olmadığınızı fark edebilirsiniz. Sağlıklı yağların vücudumuz için gerekli olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle, yeterince yağ tüketmezseniz vücudunuz bu eksiği doldurmak için daha fazla kalori tüketmek isteyecektir. Bu da tokluk hissini azaltır.
Bunun için de ihtiyaç duyduğumuz kalorinin yüzde 25-30'u kadar yağ yememiz gerekiyor. Günlük kalori ihtiyacı 2 bin olan birinin günde yaklaşık 65-70 gram yağ tüketmesi uygundur” değerlendirmesinde bulundu.
1 kibrit kutusu kaşar peyniri (30 gr): 106 kcal. 1 ince dilim kaşar peyniri (20 gr): 71 kcal. 1 küp dilim kaşar peyniri (10 gr): 35 kcal.
Bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırma, toplumda diyet efsanelerine inancın son derece yüksek, kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili hatalı bilgilerin de yaygın olduğunu ortaya koydu. YAĞLI YEMEK KİLO ALDIRIR MI? Son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını gösteriyor.
450 gram vücut yağı ortalama 3.500 kaloridir.Vücudunuzun kullandığından daha az kalori alırsanız kilo kaybedersiniz ama günde 2000 kalori yaksanız ve su dışında bir şey tüketmeseniz bile 220 gram net yağ kaybedemezsiniz çünkü vücut gerekli fonksiyonları sağlamak için kasları da parçalamaya başlar.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Beyaz undan yapılan hamur işleri, hazır paketli atıştırmalıklar, makarna, pirinç, beyaz ekmek, patates ve tatlılar yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Bunlar aynı zamanda yüksek glisemik indeksli olduğu için kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olur ve yağ depolanmasını artırabilir.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Zeytinyağı, kalp dostu bir yağ olarak bilinirken ayçiçek yağı kalp ve damar hastalıklarına neden olan bir yağ çeşididir. Tereyağı hayvansal gıdalardan elde edilmesi ile daha ağır besin değerleri içerir. Zeytinyağı bitkisel içerikli olduğu için daha hafif ve hazmı kolaydır.
Aldığınız neredeyse her ayçiçek yağında ithal hammadde kullanılıyor. Bizim yerli ayçiçek yağımız nerede? Türkiyenin en kaliteli yağ markası Zade Helvacizade dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri