Ultrasonla amnion sıvısının 4 kadran ölçümünde, amnion sıvısının 50mm'den az olması veya en derin vertikal çap ölçümünün 20mm'den az olması durumunda oligohidroamnios tanısını konur. İlk 3 ayda oligohidroamnios: Bebeğin amnion sıvısı azlığı nadir olur. Genellikle bu gebelikler devam edemez veya gebelik sonlandırılır.
Normalden fazla miktarda olmasına da “polihydramnios” (bebeğin suyunun fazla olması) denir. Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
Amniyon sıvısı bebeğin gelişimini sürdürebilmesi için bazı önemli fonksiyonları yerine getirir. Gebelikte suyun azalması olarak da bilinen bu duruma tıp dilinde oligohidramnios denir ve kendini şu belirtiler ile gösterir: Bebek kilosunda ve gelişiminde gerilik. Bebek hareketlerinde azalma.
İlk etapta idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırılabilir, ancak burada da şayet biraz beklendiğinde ıslaklık devam ediyorsa suyun gelip gelmediğinden emin olunabilir. Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir.
Doktorunuz muayene yaptığında rahim ağzından amniyotik sıvı sızıntısını görür. Ayrıca ultrasonda bebeğin sıvısının azalmış olduğu da farkedilir. Şüpheli bir sızıntı varsa doktorunuz amnisure ya da actimprom gibi çeşitli testlerle suyunuzun gelip gelmediğini netleştirmek isteyebilir. Suyum erken gelirse ne olur?
İlgili 15 soru bulundu
Down Sendromu gibi kromozomal birtakım durumlar ya da kistik fibrozis gibi genetik hastalıkları teşhis etmek amacıyla yapılan bu testte amniyon sıvısı incelenir. Amniyosentez sırasında bir iğne yardımıyla amniyon sıvısından az miktarda alınır. Alınan sıvı örneği laboratuvarda test edilir.
Amniyon sıvısı örneği çok ince bir iğne ile karın yüzeyinden rahime sokularak elde edilir. Ultrason cihazı ile bebeğin konumu ve amniyon sıvısının miktarı kolaylıkla takip edilebilir. Alınan örnek bir laboratuvarda test edilerek kromozom analizi yapılır.
Amniyon sıvısı, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur ve genellikle 38. – 41. haftalarda dışarı atılır. Gebelikte su gelmesi olayı tüm anne adaylarında farklılık gösterir. Bazılarında doğum suyu azar azar gelir bazılarında birdenbire şiddetli şekilde gelir. Su gelmesi ile sancılar ve kasılmalar başlar.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Bebek amniyos sıvısı aslında kendi idrarından oluşur. Bu "idrarı" içer, tekrar idrar yapar ve bu şekilde bebeğin suyu denge kalır. Az su içen, günlük sıvı tüketimi gerekenin altında olan hamilelerde bu durum amniyos sıvısını etkilemez, ancak hamilelik döneminin daha zor geçmesine önemli katkılarda bulunabilir.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Bebekte kansızlık, Etkilenmiş Rh-Rh uyumsuzluğu (kan uyuşmazlığı) gibi durumlarda, bebeğin kanının azalması ve bebekte su toplanmasıyla beraber, bebeğin suyu da artar ve anne karnında, kan değişimi gerektirebilir.
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir. Dr.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Bebeğin doğum kanalına girmesi, doğumun başladığının değil yaklaştığının belirtisidir. Mukus adı verilen yapışkan akıntı doğuma 1 hafta kala görülse de bu durum, doğumun başladığının göstergesi değildir. Doğumun başladığının kesin şekilde bilinmesi için kasılmaların düzenli hale gelmesi ve suyun gelmesi gerekmektedir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir. Amnios mayi(bebeğin suyu); renksiz, kokusuz , akışkan bir sudur.
Vajinal akıntı küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkarken amnion suyu sürekli olarak dışarı sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak veya hafif sarımsı, su kıvamında, kokusuz veya biraz tatlı kokuludur.
Amniyon Sıvısı Sızması Nasıl Anlaşılır? Amniyon kesesinde oluşan en ufak bir hasar, suyun sızmasına neden olacaktır. Bu durum anne adayları tarafından bazen anlaşılmaz ancak çok fazla miktarda suyun sızması idrar kaçırma olarak anlaşılabilir.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Anne karnından alınan sıvı genetik laboratuvarlarına gönderilmektedir. Burada uzun süreli amniotik hücre kültürü veya kısa süreli (FISH veya PCR) testleri yapılmaktadır. Standart testler için genelde 1-21 gün arasında sonuç alınmaktadır. Bazı özel testlerin sonuçlandırılması aylar sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri