Çalışan hastalık durumunda iş yeri hekimine başvurabilir. İşe gelmesine engel bir durumun tespitinde iş yeri hekimi çalışana 2 gün istirahat verebilir. Aile hekimleri ise bir seferde en fazla 10 günlük rapor verebilirler. 10 günün sonunda ise tekrar doktora gidilerek değerlendirme yapılır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
Raporda kontrol muayenesi belirtilirse bu 10 gün sonunda hastalığın geçmemesi durumunda hekim, kontrol muayenesi yaparak çalışanın istirahatine devam etmesi için 10 gün daha rapor yazabilir. Böylece hastalık izni 20 güne kadar uzatılabilir. Ancak bir hekim, yılda en fazla 40 gün rapor yazabilir.
İlk raporda 3 gün ikinci raporda 1 gün ücreti SGK tarafından karşılanır. Toplamda 4 günün ücretini SGK ödemez. Alınan rapora Kontrol şartı konulmuş ise bu durumda işçi yeniden rapor alması durumunda ilk rapor ve ikinci rapor için 2 gün kesinti yapılır ve kalan günler için rapor parası ödenir.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. Bu nedenle, 3 günlük rapor alan bir çalışanın maaşından 2 günlük ücret kesintisi yapılır. İşveren, bu kesintiyi işçinin ücretinden yapar ve sonra SGK'ya öder. SGK, işçiye 3. günden itibaren iş göremezlik ödeneği öder.
SGK'dan geçici iş göremezlik ödemesi almanız için rapor aldığınız gün sayısının iki günden fazla olması gerekiyor. SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor.
İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.
Ancak hastalık halinde, 4/a kapsamında( hizmet akdi ile) çalışan sigortalıların aldığı istirahat raporlarının 3. Gününden başlayarak iş göremezlik ödeneği ödenir. Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır.
İlk 2 günlük ücreti işverenin ödemesine dair bir yükümlülük mevzuatta belirtilmemiştir. Öte yandan iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik ödemesi alacak olan sigortalı kişiye Sosyal Güvenlik Kurumu, raporun ilk 2 gününü de kapsayacak şekilde ödeme yapmaktadır.
Örneğin, Türkiye'de çalışma mevzuatına göre, iş göremezlik raporu (doktor raporu) alan bir çalışanın, raporunun ilk 2 günü için ücreti genellikle kesilir, ancak 3. günden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeme yapılır.
İki Günlük Hastalık Raporunda Ödeme Yapılır mı? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na göre hastalık halinde rapor parası için yapılan ödeme 3. günde başlamaktadır. Ancak hastalık halinde ödeme yapılması için getirilen 3 günlük süre şartı, uygulamada çeşitli tartışmalara neden olmaktadır.
İşçinin iş sözleşmesinin 'sık sık rapor alması' nedeniyle feshi, işveren açısından geçerli nedenle fesih sebebi oluşturduğu için bu sebebe dayanılarak yapılan fesih işleminde işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır.
Kişinin çalıştığı iş yerinde bulunan iş yerleri hekimi, ayda en fazla 2 gün istirahat rapor verme hakkına sahiptir. Aynı zamanda aile hekimleri de kişinin rahatsızlığına göre rapor verebilir. Ancak aile hekimleri de ayda en fazla 10 gün rapor verme hakkına sahiptir.
Üst üste 2'şer günlük iki istirahat raporu alan işçi, ikinci rapor ilk raporun devam raporu değilse, her 2 gün için de SGK'dan rapor parası alamaz.
İş göremezlik raporu herhangi bir sağlık kuruluşu veya hekimden değil; Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkilendirdiği hekim veya sağlık kuruluşlarından alınır.
Sigortalı kişi yatarak tedavi edilecekse günlük kazandığı brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenir. Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir.
2 Günlük raporlar için bildirim yapmanıza gerek yok. Emekli çalışanın istirahat raporu alması halinde de bildirim yapılmasına gerek yok. Bildirim yapmak istemeniz durumunda yapabilirsiniz. 2 gün ve altı raporlar için ve emekli çalışanın rapor alması halinde rapor parası ödenmez.
ÖNEMLİ: İstirahat Alan İşçi Raporunun 5 Gün İçinde SGK Sistemine Girişinin Yapılması Gerekmektedir. Aksi Halde İdari Para Cezası Uygulanacaktır. İstirahat alan işçi raporunun 5 gün içinde sisteme girilmemesi veya geç bildirilmesi halinde SGK tarafından İdari Para Cezası kesilecektir.
b) İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, c) Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması, gerekmektedir.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda 20 gün rapor alan personelin maaşından 13 günlük kesinti olacaktır.
28 gün raporlu ayakta hasta ise 1.831,20 TL ödemesidir. Yatan hasta ise 1.373,40 TL ödemesi yapılır. Ancak işçi bir iş kazası sonucu 30 günlük yatan hasta ise 1 ayın tamamı ödenir. Ayakta hasta ise 1.962 TL olarak ödemesi yapılır.
İş Kanunu 49. Maddesi 4. Fıkrasında, “Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçiler” ifadesi ile aylık ücretle çalışanların hastalık halinde ücretlerini tam olarak alacağı anlamı çıkmaktadır.
İşverenlerin ne istirahat süresinin ilk iki gün için, ne de tüm istirahat süresince ücret ödeme ve sigorta günü bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, işveren dilerse sigortalıların istirahatli (raporlu) bulundukları sürede atıfet kabilinden (iyilik olsun diye) işçilere ücretlerini ödeyebilir.
Hastalık nedeniyle alınan raporlarda ayakta tedavi için günlük net kazanç günlük brüt kazanç*2/3 formülü ile bulunur. Hastalık nedeniyle alınan raporlarda yatarak tedavi için günlük net kazanç günlük brüt kazanç*1/2 formülü ile bulunur. İş kazası rapor ücreti hastalık rapor ücreti gibi hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri