%90 ve üzeri oranlarda engelli raporuna sahip olan kişiler, tekerlekli sandalye kullanıyorlarsa satın alacakları aracı bu duruma özel olarak düzenletip satın alabilirler. Fakat böyle bir durum söz konusu değilse, kişiler sıfır araçlarını ÖTV'den muaf bir şekilde satın alabilir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Aynı kanunun 7. maddesinin 1.fıkrasına göre ilk iktisabı yapılmış ve ÖTV istisnasından yararlanılmış olan taşıtın beş yıl geçmeden bir malul veya engelliye satışı ya da devrinde de malul veya engelli tarafından aracın kayıt veya tescil işleminden önce ÖTV ödenmesi gerekir.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde, 2023 engelli ÖTV indirimi ne kadar olacak diye merak ediliyor. Engel oranı %40 ila %89 arasında olan kişiler, %26.3'lük bir ÖTV ile birlikte %15.24'lük KDV indiriminden yararlanabilir.
Sağlık raporunun ardından trafik sigortanız sizin adınıza düzenlenir ve indirimden yararlanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise trafik sigortası indirimden yararlanacak aracı sadece araç sahibi engelli birey kullanabiliyor olması.
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
Bu durumda taşıtı satan kişinin, sattığı araç için belirlenmiş olan 5 yıl bitmeden yeni araç alması mümkün değildir. 8- Engelli araç alma süresi 3 yıla düştü mü? Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.
Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.
Yurt dışından engelli aracı getirecek engellilerin; nüfus cüzdanı örneği, vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ve engelli sağlık kurulu raporu gibi resmi evrakı toplaması gerekiyor. Ardından yurt dışından engelli aracı getirmeden önce gümrük idarelerinden birine başvurulmalı.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az %40 olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.
Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Minimum %40 engel oranına sahip olan kişiler, ÖTV indiriminden yararlanma yoluna giderek gerekli nitelikleri taşımaları halinde, araçları indirimli şekilde satın alabilir. Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri