Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Emekli maaşından vergi kesilmez. Fakat sigortaya tabi çalışan kişilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesilir.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenleme yasalaştı. EYT'nin yasalaşmasıyla birlikte emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere başvuru günü sınırlaması getirildi.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.
Vergi indirimiyle emekli olabilmek için %40 ve üzeri engelli raporu gerekir. Bu rapor ile birlikte vergi indiriminden yararlanılabilir. Erken emekli olmak için yaş sınırı bulunmaz. Fakat sigortalı çalışma süresi 15 ila 20 yıl arasında ve prim gün sayısı 3600 ila 4400 arasında değişiklik gösterir.
2008 yılının ekim ayından sonra ilk defa sigortalı olup emeklilik hakkı kazananlar için maaş kesintisi söz konusudur. Öte yandan emekli olduktan sonra maaş kesintisi yaşamadan çalışmak için kendi işinizi kurabilirsiniz. Ticari faaliyette bulunan kişilerin maaşlarından kesinti yapılmaz.
Sayın okurum, siz Emekli Sandığı'ndan emekli olduktan sonra özel sektörde 4/A'lı (SSK'lı) olarak işe gireceksiniz bu sebeple 5510 ve 506 sayılı kanunlar gereğince aldığınız emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ancak kıdem tazminatına hak kazanması mümkündür. Ancak, kıdem tazminatı ödenen emeklilikten önceki çalışma süresi, kıdem tazminatı hesabına katılarak yeniden hesap yapılmaz.
Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan ve emekli aylığı bağlanmış olanların, maaşlarının dörtte birini haczedebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında haczedilecek maaş miktarı emekli maaşının yüzde 25'ini geçemez.
Buna göre 2020 yılından itibaren yıllık brüt 600.000 TL üzerinde ücret geliri elden kişiler, bu tutarı aşan ücret gelirleri için % 40 oranında gelir vergisi ödeyeceklerdir.
Açıklamada, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı ve bunun üzerinde ücret alanların da asgari ücrete isabet eden ücretlerinin gelir ve damga vergisinden istisna edildiği hatırlatıldı.
Vergi Dilimi Oranları
Vergi diliminin ilk basamağı %15'lik kısımdır. 32.000 TL'ye kadar gelir elde edenler %15'lik vergi dilimine girer. 32.000 TL'lik gelirin aşılması halinde %20'lik vergi dilimine geçiş yapılır.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 15,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,364 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 12,636 TL, aylık 1,053 TL olacaktır.
Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı) Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.
Bu EYT'liler için işlemler birkaç aşamada gerçekleşiyor. Yasalarımız gereği emeklilik başvurusu için iş yerinden ayrılmak gerekiyor. Bu yüzden çalışan EYT'lilerin başvuru öncesi mutlaka çıkış işlemlerinin yapılması, başvuru sonrasında devam edeceklerse yeniden işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekiyor.
7438 sayılı kanununa göre gerekli koşulları sağlayarak emekliliğe ayrılan işçinin tüm hakları ödenmek suretiyle emeklilik öncesi hakları tasfiye edildiği halde yeni bir sözleşme yapmadan aynı iş yerinde çalıştırılmaya devam edilmesi mümkündür.
İşçinin emeklilik sonrasında aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek istemesi halinde, işverenin kabul yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak taraflar arasında yeniden iş ilişkisinin kurulması halinde, artık yeni ve bağımsız bir çalışma dönemi söz konusu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri