Anonim Şirketler; hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize etmesi, sermaye paylarının kolay ve hızlı el değişebilmesi, yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Ortaklar sadece taahhüt ettikleri sermaye borcunu yerine getirmekle yükümlüdür ve şirkete karşı sorumludur. Ortaklar, şirketin kamu borçlarından sorumlu tutulamazlar. Anonim şirketlerin bu özellikli yapısı sayesinde ortaklar, şirketin üstlendiği zarar ve risklerden şahsi mal varlıklarıyla sorumlu olmazlar.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
Anonim şirketlerden farklı olarak kayıtlı sermaye sistemi limited şirketlerde kabul edilmemiştir. Anonim şirketlerde pay sahibi sayısı en fazla 500 olabilmektedir. 500'ün üzeri pay sahibi sayısı ancak anonim şirket halka açık ise mümkün olabilmektedir.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
İlgili 35 soru bulundu
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Ancak şirket kuruluş maliyetleri şirket sermayesine ve şirket ana sözleşmesinin amaç, konu, harf ve kelime sayısına göre değişebilmektedir. Anonim şirketlerde ortaklık sayısında 500 kişilik bir limit belirlenmişken limited şirketlerde sınır 50 kişidir.
Yapmış olduğumuz karşılaştırmalardan sonra girişimciler için anonim şirket kuruluşunun daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Vergisel avantajlar, pay senetlerinin devri, hamiline hisse senedi çıkarma avantajı vb. konuları Anonim şirketleri Limited şirketler karşısında cazip kılmaktadır.
madde hükmü limited şirketler hakkında da caridir.” ibaresi yer almaktaydı. Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir.
Çünkü, şirket, şer'an caiz olması için hem kâra hem zarara muhtemel olması gerekir. Bu hisse sahiplerine tanınan imtiyaz ise, zarara katılmamak olduğundan caiz değildir. Çünkü, adalete aykırıdır. Şayet, tanınan imtiyaz, hisse oranından fazla oy kullanma hakkı ise, yine caiz değildir.
Kimler anonim şirket kurabilir? Bahsettiğimiz gibi, anonim şirket kurucusunun gerçek bir kişi olma zorunluluğu yok. Tüzel kişiler de anonim şirket kurabilir, gerçek kişiler gibi hissedar veya ortak olabilir. Yabancı uyruklu kişiler için de durum aynı; anonim şirket kurabilir ve ortak olabilirler.
Limited şirketler; ortaklık yapıları, kuruluş ve sona erme süreçleri sebebiyle Türkiye'de en çok tercih edilen şirket türü olarak öne çıkar. Türk Ticaret Kanunu'nun sağlamış olduğu kolaylıkların yanı sıra ortaklıkta ayrılma sürecinin kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi de bu şirket türünü tercih edilebilir kılar.
Anonim şirket (A.Ş.) ya da anonim ortaklık (A.O.) sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 181 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre bir anonim şirket, limited şirkete dönüşebilecektir. Bu tür değişikliklerinde yeni kurulacak olan limited şirketin kuruluş hükümleri uygulanır.
Anonim Şirket ile Limited Şirket Arasındaki Farklar
Anonim şirketlerde ortak sayısı bakımından herhangi bir sınır bulunmazken, limited şirkette ortak sayısı azami 50 (elli) kişidir. Anonim şirkette esas sermaye ve kayıtlı sermaye sistemi vardır. Limited şirkette yalnızca esas sermaye sistemi vardır.
Limited şirkette üst sınır 50 iken anonim şirkette üst sınır yoktur. Anonim şirketin pay sahibinin 250'yi geçmesi halinde hisseleri halka arz edilirken, Limited şirket halka arz edilmez.
· Ortak sayısı en az 1 olmalıdır. · Anonim şirketlerde sermayenin asgari 50.000-TL olması mecburiyeti vardır. Halka açık olmayan kayıtlı sermaye miktarı 100.000-TL'den az olamaz.
Şöyle ki, Aralık 2018'de 128.534 olan anonim şirket sayısının Aralık 2020'de 151.598'e, Ağustos 2021'de 159.030'a yükseldiği, böylelikle anonim şirket sayısında %23,7 oranında bir artış olduğu hesaplanmaktadır.
Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL'lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.2021'de reelde yüzde 23'lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü.
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.
Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri