Bunun için ilkönce sisteme giriş yapmalısınız. Sırasıyla, "Kurumlar" sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidip, açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklamanız gereklidir. Karşınıza çıkan "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi yazdırabilirsiniz.
İş Kanunu 28. maddede ''İşveren işçisine çalıştığı işin çeşidi ve sürecini gösteren bir belge verir.'' şeklinde bir açıklama geçmektedir. İşten çıkan kişi işverenine giderek çalıştığı işin ne olduğu ve ne kadar süre boyunca bu işte çalıştığına dair belge talebinde bulunabilmektedir.
Çalışma belgesi genel anlamda değerlendirildiğinde Borçlar Kanunu 426. maddesi gereğince ''İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.
Çalışma belgesi, çalışılan şirketten alınabileceği gibi e-Devlet üzerinden de kolayca alınabilir. Bunun için ilk önce sisteme giriş yapın. Ardından "Kurumlar" sekmesinden Sosyal "Güvenlik Kurumu'na" gidin. Açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklayın.
Sigorta türleri arasında yer alan 4A sigorta en temel anlatımı ile eskiden adı SSK olan kuruma bağlı olarak çalışan kişileri kapsar. 4A bir diğer ifadeyle günümüzde belirli bir özel işverene bağlı olarak çalışan kişileri kapsar. Birçok kişi 4A hizmet dökümü sorgulama işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek ister.
İlgili 20 soru bulundu
Çalışma belgesi, işten ayrılan personele verilir. Personel hangi gerekçeyle işten çıkarılırsa çıkarılsın, bu belgeyi almakla yükümlüdür. Çalışma belgelerinde işçinin adı soyadı, çalıştığı yıl, ay, gün sayısı ve işin türü yazılıdır.
SGK hizmet dökümünüzü direkt Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek alabilir veya e-Devlet üzerinden alabilirsiniz. e-Devlet'e T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilir, daha sonrasında arama butonuna 4A , 4B ve 4C Hizmet Dökümü olarak hangi gruba bağlıysanız ona göre arama yapabilirsiniz.
Bunun için ilkönce sisteme giriş yapmalısınız. Sırasıyla, "Kurumlar" sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidip, açılan sayfadan "Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama" kısmına tıklamanız gereklidir. Karşınıza çıkan "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" seçeneğine basınca çalışma belgenizi yazdırabilirsiniz.
Ancak, ilgi (a) Tebliğde ayakta tedavi görüp de hastalık raporu verilmeyenlere müdavi hekimlerce düzenlenen “çalışabilir kağıdı” kurumların personelinin takibinde kolaylık sağlamakta iken, bu belge ilgi (b) tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Çalışabilir kağıdı rapor düzenlenmeyen durumlar için verilen belgedir.Doktor işgörmezlik raporuna gerek duyarsa zaten yazar. Çalışabilir kağıdı genelde devlet memurları için(ssk lı olanlara da düzenlenebilir) düzenlenir.Bilindiği gibi viziteye çıkan kişi o gün için izinli sayılmaktadır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 426. Maddesinde; "İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.
Yeni bir işe başvururken önceki işleri eve deneyimleri belgelemek için kullanılır. İşçinin daha önce çalıştığı iş yerini ve iş kolunu belirtir. Belge üzerinde işe başlama tarihi, işten çıkış tarihi gibi bilgiler bulunur.
1- İkametgah kaydınızın bağlı bulunduğu SGK'ya bizzat başvuru yaparak. 2- e-devlet üzerinden 'Sigortalılık Tescil Kaydı Tespiti' dosyasının çıktısını alarak. SSK (4A), Emekli Sandığı (4C), Bağkur(4B) kurumlarının kayıt sorgulamalarının tek tek çıktısı alınmak zorunda değil.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.
(https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu? barkodlu=BelgeOlustur) sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde E-Devlet sistemine giriş yaparak belgeyi alabilirsiniz.
Nitelikli ya da Tam Çalışma Belgesi (Bonservis): İşveren tarafından düzenlenip işçiye verilen ve işçinin; o işyerindeki işinin türünü (pozisyonunu) ve çalışma süresini gösteren aynı zamanda işçinin talebine bağlı olarak işçinin iş görmedeki becerisi ile tutum ve davranışlarını da içeren belgedir.
Firmaların faaliyet alanına göre inşaat, maden, yapı işleri ve kazı işleri gibi çok tehlikeli sınıfta yer alan ya da tehlikeli sınıf için çalışan personelin yaptığı işin sağlık açısından elverişli bulunup bulunmadığının bilinmesi için yapılan tetkiklerin sonucunda personelin çalıştırılabiliyor olmasıdır.
Sigortalıya sağlık kuruluşu tarafından Mutlaka işbaşı kağıdı verilecektir. İşçide işbaşı kağıdı ile işyerine gelerek işbaşı yapacaktır. İş başı kağıdı veya geçici iş göremezlik belgesi bir belgedir.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Faaliyette bulunduğu ve kayıtlı olduğunu gösterir belgedir. e-atso online hizmetler kısmından veya ATSO Merkez – Oda Sicil Müdürlüğü bankolarından e-imzalı olarak alınabilir. İlçe firmaları ilgili İlçe Temsilciliği'nden de alabilirler.
kimlik numaranız ve bu şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sol tarafta yer alan "E-Hizmetler" seçeneğini tıklayın. Açılan ekrandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığını bulun. Altında yer alan seçeneklerden 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü için "4A Hizmet Bilgisi" ni tıklayın.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait Alo 170 hattını arayarak sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Numarayı çevirdikten sonra bir çağrı merkezi çalışanına yönlendirileceksiniz.
YAZI BOYUTU. 4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.
e- Devlet Kapısı → Sosyal Güvenlik Kurumu → SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmından sağ üst kısımda bulunan “Barkodlu Belge Oluştur” linkine tıklayarak SGK onaylı üzerinde barkod bulunan hizmet dökümü alabilirsin.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri