Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır.
Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma izni başvurularını, ilgili Bakanlık ve mercilerin görüşlerini alarak değerlendirir. Başvuruların tam ve eksiksiz olması kaydıyla usulüne uygun yapılan çalışma izni başvuruları Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Eğer çalışma izni transferi yapılmazsa, yabancının Türkiye'den ayrılması ve çalışmaya başlayacağı iş yeri tarafından yeni bir çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni transferi yapılmayan yabancı Türkiye dışına çıkmazsa deport edilir.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Çalışma İzni Başvurusu Reddedilen Yabancı İçin Yeniden Çalışma İzni Başvurusunda Bulunma. Çalışma izni başvurusu reddilen yabancı kişi, yeniden çalışma izni başvurusunda bulunabilir. Yeniden başvuruda, önceki reddedilen başvuruda bulunan eksikliklerin giderilmiş olması gerekir.
Çalışma izni ikamet izni yerine sayıldığı için süresi devam ettiği sürece ikamet izni alınması gerekmemektedir. Ancak çalışma izninin süresi dolması halinde ikamet izni gibi 10 gün daha yasal hakkı olup bu süre içinde amacına uygun ikamet iznine başvuru yapılabilir.
6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'na göre, bir yabancı Türkiye'de çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz. Ayrıca, yabancı çalışanların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) girişlerinin yapılması da zorunludur.
Çalışma izin belgesi alma işlemi e-Devlet'ten yapılacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına "e-başvuru" yazılır. İçişleri Bakanlığına ait e-başvuru sayfasından "Yeni Başvuru" butonuna tıklanır. Başvuru türü seçeneklerinden "Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri" seçilir.
Çalışma izni, yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'de çalışabilmelerine olanak sağlayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilgili kişinin adına düzenlenen belgeye denir. 1982 Anayasasının 48. Maddesi; “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır. Başvurunun eksik evrak ile yapıldığının Bakanlıkça tespiti halinde, eksik evrakların tamamlanması istemiyle başvuru sahibine bilgi verilir.
AFGANİSTAN vatandaşları, AFGANİSTAN'dan çalışma izni için ilk başvurularını, AFGANİSTAN'daki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yaparlar. Bu başvuru esnasında Türkiye'deki işverenle imzalanmış iş sözleşmesini (veya atama/görevlendirme yazısını) temsilciliğe ibraz ederler.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Yabancıya veya işverenine çalışma izni veya uzatma başvurusunun reddi tebliğ edilir. Bakanlığın kararına karşı red kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 30 gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazın reddine karar verildiği durumlarda ise ilgili idari yargı yoluna başvurabilir.
Yabancılar, ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapar. Konsolosluk, bu başvuruları doğrudan Bakanlığa iletir.
Çalışma izni vize yerine de geçer.
Doğru, hızlı ve güvenilir bilgi için yurt içinden 157 numarasından, yurt dışından ise +90 312 157 11 22 numaralı telefonla YİMER 157'ye ulaşabilirsiniz.
ÇALIŞMA İZNİ İPTALİ İÇİN NASI BİR YOL İZLERİM? Yabancı Personelin sigortadan çıkışının yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde Çalışma Bakanlığına yabancı personel çalışma izni iptal bildirimi yapılması gerekmektedir. İşveren Online sistem üzerinden yabancı personel çalışma izninin iptalini yapmakla yükümlüdür.
Yabancılara ödenecek asgari ücret tarifeleri uyarınca işveren tarafından ödenecek SGK primleri ise şu şekilde olacaktır; Asgari ücret : 10.008,00 TL – Ödenecek SGK Primi: 3.753,00 TL. Asgari ücretin 1,5 katı : 15.012,00 TL – Ödenecek SGK Primi: 5.629,50 TL.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Çalışma İzni Yurtdışı Başvurusu
dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekir. Başvuru neticesinde, yabancı kişiye toplam 16 haneli bir referans numarası tesis edilir. İşveren, bu referans numarası ile e-izin sistemi üzerinden, çalıştırılacak yabancı için başvuru yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri