Para Cezası Katlanarak Artar Diğer bir ifadeyle 2023 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye'de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 35.816 Türk lirası idari para cezası öder.
Türkiye'de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye'ye girişi, pasaport, vize ve ikamet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanlar sınır dışı edilmektedirler.
Kaçak Olarak Çalıştırılan İşçilere Uygulanan Yaptırımlar Nelerdir? Türkiye'de çalışma izni olmadan çalışan yabancı işçilere idari olarak 14.319 TL para cezası uygulanır.
YİMER 157, acil yardım ve ihbar hattı olmasının yanı sıra yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma gibi Göç İdaresi Başkanlığı mevzuatı kapsamında sordukları tüm sorulara yanıt bulabilecekleri bir bilgilendirme merkezidir.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
İşveren eğer 5510 sayılı Kanun'un 102. maddesi uyarınca yabancı çalışma izni olmaksızın çalıştırılan dolayısıyla sigorta giriş işlemleri yapılamayan yabancı çalışanların her biri için 2016 yılında 1.647 TL ilâ 8.325 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Çalışma izni ikamet izni yerine sayıldığı için süresi devam ettiği sürece ikamet izni alınması gerekmemektedir. Ancak çalışma izninin süresi dolması halinde ikamet izni gibi 10 gün daha yasal hakkı olup bu süre içinde amacına uygun ikamet iznine başvuru yapılabilir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Söz konusu para cezası ise şu şekilde ifade edilebilir: İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL, SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL, 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Önemli olan, işçinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da yabancı uyruklu olması değil, kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı hak etme şartlarını taşıyor olmasıdır. Yabancı işçi de tıpkı Türk vatandaşı işçi gibi gerekli şartları sağlıyorsa ihbar ve kıdem tazminatı alma hakkına sahip olacaktır.
Öte yandan kişinin geldiği ülke, Türkiye'de bulunma süresi ve Türkiye'de üstleneceği işler değerlendirilerek çalışma izni alma yükümlülüğü ayrıca değerlendirilmelidir. 4958 sayılı Kanun'la 6.8.2003 tarihinden itibaren yabancı uyruklu sigortalılar isteklerine bakılmaksızın tüm sigorta kollarına tabi tutulmuşlardır.
Yabancı çalışma izni harcını kim öder? Çalışma izni harç ve kart bedeli yabancının geçici TC numarası üzerinden yatırıldığı için sorumluğu yabancıya aittir fakat işveren ve işçi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak işveren ya da yabancı personelden herhangi biri ödeyebilir.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ? Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER'e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir.
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Ayrıca, sınır dışı edilme süreci içinde kişiler idari gözetim altına da alınabilir.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma izni başvurularını, ilgili Bakanlık ve mercilerin görüşlerini alarak değerlendirir. Başvuruların tam ve eksiksiz olması kaydıyla usulüne uygun yapılan çalışma izni başvuruları Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır.
Yabancılar, ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapar. Konsolosluk, bu başvuruları doğrudan Bakanlığa iletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri